Hirdetés
Hirdetés

Te még mindig a postán állsz sorban a csekkekkel? Mutatunk egy rakás módszert, ami gyorsabb és egyszerűbb

2017. február 24., 17:16

Ugyan ma már egy okostelefonnal is csak egy fotónkba kerül, hogy befizessük a számláinkat, a magyarok még mindig a postai sorban állást favorizálják a digitális technológiák felett. Pedig a pénzintézetek is kínálnak a legtöbb esetben ingyenes, vagy közel ingyenes befizetési lehetőségeket, és még csak meg sem kell komolyabban erőltetnünk magunkat a rendezéshez. Összegyűjtöttünk néhány lehetőséget.

Hiába a digitalizáció és az e-megoldások korszaka, a magyarok több mint 60 százaléka még mindig a "sárgacsekken" történő postai befizetéssel rendezi szívesen a számláit, legalábbis a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint továbbra is ezt tartják a legbiztonságosabb megoldásnak, illetve sokan érvelnek még amellett, hogy a posta nem számít fel díjat a bankkártyás rendezésnél.

Pedig már jó ideje elérhetők a hazai pénzintézeteknél is sokkal egyszerűbb és gyorsabb megoldások, amelyekkel elkerülhető a felesleges sorban állás, ám ezen a szolgáltatások népszerűsége csak nagyon lassan növekszik, holott mi sem egyszerűbb, mint hogy lefényképezem például az okostelefonommal a számlát, amelyet a banki alkalmazás egy utalássá alakít, amit csak jóvá kell hagynom - a legtöbb esetben teljesen ingyen. Lehetőségek tehát vannak, csak meg kell ismerni és ki kell használni azokat. Körbekérdeztünk éppen ezért a bankoknál, hogy milyen csekkbefizetési módokat kínálnak az ügyfeleiknek. Tessék válogatni és kipróbálni:

Hirdetés

Raiffeisen Bank

"Az ügyfelek klasszikus banki átutalással, bank/hitelkártya használatával illetve csoportos beszedési megbízással tudnak ilyen típusú megbízásokat tenni. A költségek függenek az adott számlacsomagtól" - közölte a bank.

K&H Bank

A K&H eddigi leginnovatívabb csekkbefizetésre szolgáló módszere a mobilbankban 2016. december közepe óta elérhető csekkbefizetés funkció. A teendő nem sok: kiválasztjuk ezt a funkciót az applikációban, majd a mobiltelefon kameráját a befizetendő csekkre irányítjuk, amit az applikáció beolvas, és egy forint átutalássá alakít át. "A funkció népszerűségét jól mutatja, hogy bevezetése óta már több mint 5000 csekket fizettek be így a bank ügyfelei" - kaptuk az információt.

Szintén a hagyományos, sárga csekkes postai befizetési folyamat kiváltására szolgál a K&H ebank sárgacsekk befizetési funkciója is, ahol a postai sárgacsekkel teljesen megegyező grafikában adhatjuk meg a befizetés adatait, majd a „csekk” kitöltése után a teljesítés a kedvezményezett részére indított banki átutalással történik.

CIB Bank

A CIB Bank is kínál néhány opciót az ügyfeleinek: mobilalkalmazáson történő csekkbefizetés, a folyószámláról indított eseti átutalási megbízás, a rendszeresen befizetendő fix összegek teljesítésére alkalmas állandó átutalás vagy a változó költségek rendezésére a csoportos beszedési megbízást választhatjuk.

A bank tájékoztatása szerint a megbízások díjai folyószámlától függően eltérőek lehetnek, tehát érdemes néhány percet pepecselni a legolcsóbb megoldást kínáló opciók felkutatásával. "Érdemes a megbízásokat online indítani, mert így jelentős költséget takaríthatunk meg. Például a CIB ECO bankszámláról akciós ajánlatunk keretében 2017. december 31-ig az elektronikus csatornákon indított belföldi eseti forint átutalási megbízás tranzakciós díja, a csoportos beszedési megbízás teljesítésének díja, és az állandó átutalási és átvezetési megbízás teljesítésének díja is 0 Ft." - válaszolták.

Itt is van lehetőség számlarendezésre okostelefonon keresztül: "mobilalkalmazás segítségével ügyfeleink néhány érintéssel elintézhetik számlabefizetéseiket átutalással, de az alkalmazásban arra is van lehetőség, hogy a postai csekket okostelefonjuk kamerájával beolvassák, és a program automatikusan kitölti a fizetési adatokat. Így nem kell gépelni vagy kézileg beírogatni az adatokat, hanem egyszerűen, az automatikusan kitöltött adatok elfogadásával fizethető is a csekk." Sőt, a CIB alkalmazásában időzíthetünk is kifizetéseket későbbi időpontra: ehhez csak be kell olvasni a csekket, és beállítani azt az időpontot, amikor a megbízásnak teljesülnie kell.

OTP Bank

Természetesen az OTP is kínál "hagyományos" megoldásokat: csoportos beszedési megbízások, az eseti, vagy rendszeres átutalások működhetnek, ha számlabefizetésről van szó. Az OTPdirekt internetbank a versenytársakhoz hasonlóan szintén kínál felhasználóbarát megoldásokat: az egyszeri belföldi forint átutalás elérhető olyan felülettel is, amely grafikájában megegyezik a csekk képével, ezzel segítve az adatok megadását. Azonos összegű, ismétlődő befizetésekre lehet jó megoldás a rendszeres átutalási megbízás. A bank ugyanakkor szintén arra buzdít, hogy mindenki nézze meg, melyik számlacsomag kínálja a számára legjobb árakat.

"Elektronikus számlakezelő szolgáltatások közül már most is lehetőség van regisztrálni a Díjnet szolgáltatásra, valamint elérhető az OTP Bank megoldása, a CsekkRendező. A CsekkRendező egy olyan szolgáltatás, mellyel az OTPdirekt felületen könnyen, gyorsan, kényelmesen kiegyenlíthető a regisztrált szolgáltatók közüzemi és egyéb számlái. A fizetendő számlákról értesítést küldünk, valamint a számlaadatok is bármikor könnyen visszakereshetőek és egyszerűen áttekinthetőek. A CsekkRendező használata, a regisztráció és a számlafizetés bankkártyával díjmentes" - ismertette a szolgáltatás tulajdonságait a bank.

A fenti megoldásokon felül okostelefonnal is fizethetünk. A SmartBankban elérhető a csekk adatainak beolvasáséval a már fent ismertetett módon, azaz a telefon kamerájának segítségével, valamint hangvezérléssel is indítható átutalás korábban mentett kedvezményezetteknek.

"Ezek mellett az OTP Bank ATM-jein is kártyával kiegyenlíthetőek egyes szolgáltatók számlái. Ebben az esetben, a bankkártyánkat a szokásos módon az ATM-be behelyezve, a  „számla befizetés” menüpontot kiválasztva, az ATM felkínálja az elérhető szolgáltatók listáját (Vodafone, Telenor, TIGÁZ, ELMÜ-ÉMÁSZ, Főtáv, Díjbeszedő, Digi, UPC). A kiválasztott szolgáltatói számla ügyfélkódjának bevitele után elindítható a fizetés" - összegez az OTP.

MKB Bank

Számlabefizetésre a csoportos beszedési megbízást javasolja ügyfeleinek az MKB Bank. "Bankunk a terhelést megelőzően 5 nappal, üzenetben jelzi a számlatulajdonosnak a tranzakció időpontját és összegét. A számlák eseti átutalással is fizethetők az MKB NetBANKáron keresztül vagy az MKB mobilalkalmazással. A NetBANKár-ban természetesen sárga csekk befizető funkció is létezik." A bank azt is megosztotta lapunkkal, hogy jelenleg zajlik az igényfelmérés a sárgacsekkek mobilalkalmazáson keresztüli kifizetésére.

Sberbank

"A Sberbank ügyfelei jelenleg négyféle módon fizethetik ki számláikat a pénzintézeten keresztül" - tudatták lapunkkal. Ehhez a a hitelintézet a legnépszerűbb, „Fair” számlacsomagjának 1. kategóriájának díjaival kalkulált. Így csoportos beszedési megbízással vagy e-számla befizetésen keresztül díjmentesen, eseti vagy rendszeres átutalással pedig minimális tranzakciós és könyvelési díj mellett tudjuk rendezni a számláinkat.

Unicredit Bank

"A legegyszerűbb, legkényelmesebb és egyúttal legolcsóbb megoldás a csoportos beszedési megbízás" - javasolja ügyfeleinek a pénzintézet. "Az átutalás szintén gyors és kényelmes megoldás az igénybe vett szolgáltatások díjának kifizetéséhez – internetbankon, mobilbankon és telebankon keresztül mindenképpen". Arra azonban az Unicredit is felhívja a figyelmet, hogy mindenképp érdemes számlacsomagonként ellenőrizni, hogyan jöhetünk ki a legolcsóbban.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Baj van a magyarok autóival? Végzetesen öreg tragacsok az utakon

Baj van a magyarok autóival? Végzetesen öreg tragacsok az utakon

Tavaly év végén 14,1 év volt a forgalomban lévő hazai személygépkocsik átlagéletkora, szemben az egy évvel korábbi 13,9 évvel. Egyelőre tehát a dinamikusan emelkedő újautó-értékesítés is csak lassítani volt képes a 2008-as válság óta tartó öregedési tendenciát.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?