Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, teljes tévedésben vagyunk a porszívókkal kapcsolatban

2017. szeptember 04., 17:01

Mostantól a gyártók nem adhatnak ki 900 wattnál nagyobb teljesítményű porszívót - de mit jelent ez igazából? Azt, hogy gyengébben szív vagy csak azt, hogy kevesebbet fogyaszt? Mennyi port nyom vissza a levegőbe egy porszívó? Mit tud a ciklontechnológia és mi az a motoros fej? A MediaMarkt összeszedett néhány fontos tudnivalót.

Közel két éve lépett életbe az az Európai Uniós előírás, miszerint 1600 wattnál nagyobb teljesítményű porszívót nem lehet forgalomba hozni az Európai Unióban, 2017 szeptemberétől pedig 900 wattban maximalizálják a motor áramfelvételét - itt írtunk róla bővebben >>. A szabályozásban érintettek a háztartási és professzionális felhasználásra szánt általános porszívók is, de nem vonatkozik például a csak akkumulátorról üzemeltethető készülékekre, sem a robotporszívókra.

Fontos, hogy a korlátozás a készülékek motor maximális áramfelvételére vonatkozik, ami nem azonos a szívóteljesítménnyel. A MediaMarkt tapasztalatai szerint ebben még kevésbé tudatosak a vásárlók, kevesen tudják, hogy a motorteljesítmény a motor maximális áramfelvételét jelenti, míg a szívóerő a porszívó fejénél mért szívóerő mértéke. A nagyobb motorteljesítmény nem feltétlenül jelent magasabb szívóerőt.

Hirdetés

Az sem mindegy, mennyi port fúj vissza

A direktívában foglalt módosítások a készülékek por-visszabocsátási osztályozását is érintik, szeptembertől ugyanis ez az érték nem haladhatja meg az 1%-ot. Ez a mutató azt jelzi, hogy a készülék mennyi port bocsát ki a szobában a takarítás során, és hogy mennyire képes az allergén anyagokat kiszűrni, mint például a finom por és atka. A műszaki áruházlánc szerint a vásárlók körében ez még kevésbé jelentős szempont a porszívóválasztás során, pedig az egyes modellek között óriási különbségek lehetnek. A porszívózás során a lakás levegőjébe visszakerülő nagy mennyiségű finom por jelentősen képes rontani az ott élők életminőségét, egészségi állapotát – és nem csak az allergiásokét.

Erről hallottál már? Ciklontechnológiás porszívók

Ma már vannak olyan, ciklontechnológiával működő, itthon is széles körben elérhető porszívók, amelyek tisztább levegőt fújnak ki, mint a szoba eredeti levegője, amiben porszívózunk.  Ezek a készülékek relatíve alacsonyabb motorteljesítménnyel is nagyobb szívóteljesítményt adnak, ami nem csökken az idő előrehaladtával.

Porszívóválasztás kapcsán a tendencia ma még azt mutatja, hogy a vásárlók inkább még az energiatakarékosság, és praktikussági szempontok alapján választanak. Ilyen a porszívó helyigénye, súlya, a porzsák mérete, mekkora a takarítandó terület, van-e kisállat, valamint, hogy keménypadlón vagy szőnyegen porszívózunk-e.

Erről hallottál már? Motoros fej a porszívón

A különböző padlófelületek minél hatékonyabb tisztítására a gyártók is többféle szívófejet alakítanak ki, de az így alkalmazott technológia is nagyban befolyásolja a porszívózás eredményét. A legjobb hatás érdekében a MediaMarkt szerint érdemes motoros fejjel szerelt porszívót választani, mert ez a szívócsőbe söpri a koszt, nem csak egyszerűen fölé helyez egy szívónyílást, ami vagy felkapja a szennyeződést, vagy nem. A motorizált szívófejek így sokkal mélyebbre tudnak hatolni a szőnyegben, hogy eltávolítsák a mélyen lerakódott port és állatszőrt, a kemény padlókról pedig ez teszi lehetővé, hogy jóval hatékonyabban szedjék fel a finom port, mint a hagyományos porszívók.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Beizzítják az űrversenyt – Kína kolóniát építene a Holdra?

Beizzítják az űrversenyt – Kína kolóniát építene a Holdra?

Kennedy és az első Holdra szállás óta nem volt különösebben éles az űr, pontosabban a Hold meghódítására irányuló verseny. Ezt most Kína piszkálhatja fel, ugyanis olyasmire készül, amit eddig senkinek sem sikerült: űrszondát akar juttatni a Hold sötét oldalára. Kérdés, hogy milyen céllal – és vajon mit visznek magukkal a rejtélyes holdjárón.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?