Hirdetés
Hirdetés

Valentin-napi lidércnyomás – most ezzel próbálják ellopni az adataidat

2018. február 10., 10:24

Nem mindenkinek jön össze egy randi erre a napra, így sokan keresnek más elfoglaltságot az estére. Tavaly a mobiltulajdonosok 25,4 százalékát felnőtt tartalommal rendelkező weboldalakon keresztül támadták meg, több mint 1,2 millió felhasználóról van szó világszerte – derül ki a Kaspersky Lab legújabb vizsgálatából. A vírusokból számos változat akad, a pornóvideónak álcázott banki trójai vírus a legelterjedtebb. De mit tegyünk, ha ilyen bukkan fel a gépen?

Forrás: Kaspersky Lab
Forrás: Kaspersky Lab

Tetszik vagy sem, a szex könnyen eladja magát, tartják a reklámosok, de a virtuális világban nemcsak értékesítésben van szerepe, hanem rosszindulatú programok terjesztésére is.  Ez akkor vált nyilvánvalóvá, amikor a Kaspersky Lab szakértői megvizsgálták, hogyan használják a kiberbűnözők a felnőtt tartalmakat a céljaik elérésére, ezt közölte a Kaspersky a Privátbankár.hu-val.

Forrás: Kaspersky Lab
Forrás: Kaspersky Lab

A pornó ugyanis igencsak aktív téma a mobilfenyegetések világában. A kutatás során a szakértők összesen 23 olyan malware családot azonosítottak, amelyek pornót használtak valódi funkcióik elrejtésére.

Ne töltsünk le semmit ész nélkül

A felmérések azt mutatják, hogy amikor a felhasználók ismeretlen pornó-alkalmazást töltenek le, akkor a legnagyobb kockázata az ún. clicker fertőzéseknek van. Ez azt jelenti, hogy a malware a fertőzés hatásaként átirányítja az embert hirdetésekre vagy megpróbál előfizetni WAP szolgáltatásokra azért, hogy kihasználja a mobilunk hitelkártya adatait.

A pornóvideónak álcázott banki trójai vírus a legelterjedtebb típusú malware. Ezt követi a rooting malware valamint a zsarolóvírusok. Az utóbbiak gyakran jelennek meg ismert, legális pornó oldalak applikációnak formájában. Sok esetben a zsarolóvírusok scareware taktikát használnak: ezek zárolják a készülék képernyőjét mondván illegális tartalmat (általában gyerekpornót) észleltek az eszközön, ezért le is zárja a készüléket. Ahhoz, hogy feloldjuk a készülék képernyőjét, váltságdíjat kell fizetnünk. Ez az üzenet egyébként többnyire valós gyerekpornó tartalom esetében jelenik meg.

Hirdetés
Példa a zsarolóvírusok által használt scareware taktikára. Az applikáció célcsoportja az amerikai felhasználók.
Példa a zsarolóvírusok által használt scareware taktikára. Az applikáció célcsoportja az amerikai felhasználók.

Szégyelljük, ezért marad titokban

Habár nem mondhatjuk, hogy a pornó tematikájú mobil alkalmazások technikailag nagyon különböznének más applikációktól, de van néhány sajátosságuk, amelyet kihasználnak a pornó-alapú rosszindulatú programok. Az áldozatok például kétszer is meggondolják, hogy jelezzék a támadást a megfelelő szervek felé, egyszerűen azért, mert még mindig sokan kritikusan tekintenek az ilyen tartalmakra, véli Roman Unuchek, a Kaspersky Lab biztonsági szakértője.

Ez az egyik oka annak, hogy ilyen sok pornó alapú támadást tapasztalhatunk. A másik ok sokkal egyszerűbb: az emberek egyre több tartalmat fogyasztanak mobilkészülékeken keresztül, így felnőtt tartalmat is. Ha már ilyen oldalakra tévedünk, érdemes az alábbi tanácsokat megfogadni:

  • Használjunk megbízható tartalom szolgáltatót. A kiberbűnözők rendszeresen készítenek hamis pornó oldalakat csupán azzal a céllal, hogy terjesszék rosszindulatú programjaikat.
  • Ne telepítsünk ismeretlen forrásból származó alkalmazást, még akkor sem, ha remek ajánlatnak tűnik. Használjuk inkább a hivatalos alkalmazás-áruházakat.
  • Ne használjunk lopott fiókot pornó oldalakhoz. Egyrészt illegális, másrészt a legtöbb esetben blokkolják az ilyen fiókokat.
  • Használjunk megbízható internetes biztonsági megoldást, amely képes megvédeni minden készüléket bármilyen típusú kiberfenyegetéstől.
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Te mit csinálsz, ha elromlik otthon a hűtő, mosógép?

Te mit csinálsz, ha elromlik otthon a hűtő, mosógép?

Műszaki cikkek vásárlásánál nagyon figyelnek az energiahatékonyságra a magyarok, és ez akkor is kitartanak, ha meghibásodik a készülék. Ugyan hazánk nem jár élvonalban az elektromos hulladékok mennyisége terén uniós viszonylatban. Érdemes megjavíttatni az elromlott készüléket, hogy minél kevesebb elektromos hulladékkal terheljük a környezetet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?