Hirdetés
Hirdetés

Albérletek: hamarosan elkezdődik az egyetemisták rohama

2012. július 17., 12:03

Hamarosan kihirdetésre kerülnek a felsőoktatási ponthatárok, így az egyetemisták rohama újabb lendületet adhat az albérletpiacnak. Budapesten a használt téglalakások közül a legtöbb lakást kereső 60 ezer forint körüli bérleti díjas ingatlant keres. Az ingatlantulajdonosok pedig jelenleg 8-10 százalékos hozammal számolhatnak ha kiadják ingatlanaikat.

Mindenki várja az egyetemisták rohamát

Nagyjából egy hét van hátra a felsőoktatási ponthatárok kihirdetéséig, ami tradicionálisan az egyetemisták albérletkeresésének kezdete. Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója elmondta, hogy ez a roham évről-évre lökést ad az albérlet piacnak, melyre idén is szükség van, mert bár a téglalakások átlagos havi bérleti díja 2012 első félévében tapasztalataik szerint már magasabb a tavalyi év első feléhez képest, de még így is csak a 2010-es szinten áll, és elmarad a válság előtti szinttől.

Átlagos, egy négyzetméterre eső bérleti díjak ingatlantípusonként, és területenként 2012 Q2 (forint)
2012. Q2 Használt téglalakás Használt panellakás Használt téglaház
Budapest 1 530 1 180 1 140
Kelet 1 120 890 840
Nyugat 1 200 700 800
Pest megye 1 140 - 870
Forrás: Otthon Centrum

Az Otthon Centrum tájékoztatása szerint nem csak az egyetemistákat, hanem a teljes piacot figyelembe véve a fővárosban a legtöbben a 60 ezer forint körüli havi bérleti díjú ingatlanok iránt érdeklődtek a kiadó téglalakások piacán. Ezért a díjért 25 és 65 négyzetméter közötti lakásokat lehet bérbe venni, de a legtöbb megkeresés az 50 négyzetméter körüli kiadó lakásokra érkezett. Szintén keresettek voltak a 80 000 forint körüli bérleti díjon kínált kiadó téglalakások, amelyek túlnyomó részt 60 négyzetméter körüli ingatlanok.

Az adatok alapján az albérletkeresők 80 százaléka 30 és 100 ezer Ft közötti bérleti díjban gondolkodik. Ebben a bérleti díj tartományban nagyon színes a kép, 30 négyzetmétertől 70 négyzetméterig terjednek a keresett alapterületek. A magasabb bérleti díjú ingatlanokra bár mutatkozik érdeklődés, kevesen keresnek a 200 ezer Ft feletti tartományokba eső bérleti díjú lakásokat. A panellakások esetében a fővárosban szintén a 60 ezer forintos havi díjú kiadó lakások vonzották a legtöbb érdeklődőt, ezek túlnyomórészt 50 négyzetméteres lakások.

Az egyetemistáknak az ár mellett az elhelyezkedés a fő szempont

Az Otthon Centrum tapasztalatai szerint az egész országban közös az albérletet kereső diákok körében, hogy az első számú preferencia az ár mellett az elhelyezkedés. Vidéki városokban ez az egyetemektől, főiskoláktól gyalog is könnyen bejárható távolságban lévő albérleteket jelent. A fővárosban nem feltétlenül az iskolától mért fizikai távolság a döntő szempont, hanem a fő közlekedési vonalak közelsége. Természetesen a rezsi is kulcskérdés, ezért sok diák többedmagával keres albérleteket, hogy a rezsiköltséget minél több részre oszthassák. A lényeg a külön nyíló szobákon van, hogy minden diáknak saját, szeparálható élettere legyen.

Idén a fővárosban új tendenciaként látszik körvonalazódni, hogy a tehetősebb diákok akár egyedül is „bevállalják” egy kisebb garzon havi bérleti díját. Ez a réteg már nívósabb berendezéseket, gépesített konyhát vár el a „bútorozott” jelző alatt. Ezért a pesti belvárosban egy garzonért 45-55 ezer forintos havi bérleti díjat is hajlandóak fizetni.

Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője elmondta: évről-évre visszatérő tendencia, hogy a tehetősebb szülők az iskolakezdéskor lakást vásárolnak a főiskolára, egyetemre bejutott gyereküknek. Esetükben a több szoba az egyik fő preferencia, mivel a második-harmadik szoba kiadható iskolatársaknak, barátoknak, akik amellett, hogy jó társaságot és tanulási segítséget szolgáltathatnak, egyben bevételi forrást is jelentenek.

8-10 százalék közötti hozamra számíthatnak a befektetők

Az egyetemek közelében, frekventált helyen fekvő, jó beosztású lakásokat jelenlegi piaci viszonyok mellett is könnyen bérbe lehet adni. Nem véletlen, hogy az ingatlanpiacon manapság az egyik leggyakoribb befektetési stratégia a kiadási célú ingatlanvásárlás.

A bérbeadásból húzható hasznot egy elméleti hozamszámítással kalkulálta ki az Otthon Centrum. A modell egy 10 éves befektetési periódussal számol, ami azt jelenti, hogy az első évben, 2012 júniusában megszerzett lakást tíz évre bérbe adja az új tulajdonosa, majd a tizedik év végén értékesíti azt. A modell nem számol reál értelemben vett ingatlanár emelkedéssel, sem bérleti díj emelkedéssel. A modell adózási, felújítási, karbantartási költségeket is tartalmaz. A hozamok néhány keresett albérlettípus adatai alapján lettek kiszámolva. 2012 második negyedévében érvényes átlagos eladási négyzetméterárral és ugyanezen időszak egy négyzetméterre vetített átlagos bérleti díjaival számolták ki a vételi árat, illetve az éves bérleti díj bevételt.

Hirdetés
Bérbeadással elérhető hozamok néhány keresett albérlettípus esetén 2012 Q2
Település Ingatlantípus Alapterület (m2) Hozam (%)
Budapest használt panellakás 50 9,45
Budapest használt téglalakás 40 8,30
Budapest használt téglalakás 60 8,73
Nyugati országrész használt téglalakás 60 9,95
Keleti országrész használt panellakás 50 9,42
Pest megye használt téglaépítésű ház 100 8
Forrás: Otthon Centrum


Az Otthon Centrum számításainak eredménye szerint a hozamok az egyes ingatlanok esetében 8 és 10 százalék között szóródnak. Az előző negyedévhez képest minimálisan magasabbak a hozamok. A panellakások hozama nagyjából hasonló az ország különböző területein, míg a téglalakások kiadásából a fővárosban kisebb hozamot érhet el a befektető, mint a nyugati országrész városaiban.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Bűzös alkoholisták vagy szerencsétlen emberek? Ezt gondoljuk a hajléktalanokról

Bűzös alkoholisták vagy szerencsétlen emberek? Ezt gondoljuk a hajléktalanokról

Előítéletesek a magyarok a hajléktalanokkal szemben, ráadásul viszonylag keveset is tudunk a témáról. A Kantar Hoffmann felmérése alapján a legtöbb ember szánalommal gondol az otthontalanokra, viszont a lakosság ötödének kifejezetten negatív a véleménye.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • április 24
  Fogyasztói bizalmi index
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, február)
  IFO üzleti hangulatindex
  Alcoa (2017 Q1)
  T-Mobile USA (2017 Q1)
  április 25
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (20 mrdFt)
  McDonald's (2017 Q1)
  Újlakás értékesítések és építések
  április 26
  Daimler (2017 Q1)
  PepsiCo (2017 Q1)
  Twitter (2017 Q1)
  Boeing (2017 Q1)
  április 27
  Lufthansa (2017 Q1)
  Fogyasztói bizalom (végleges)
  EKB kamatdöntés
  Fogyasztói árindex
  Microsoft (2017 Q1)
  Alphabet (2017 Q1)
  április 28
  KSH: Foglalkoztatottság és munkanélküliség (január–március)
  KSH: Ipari termelői árak (március)
  Fogyasztói árindex
  Munkanélküliségi ráta
  Ipari termelés
  Fogyasztói árindex
  GDP (Q1)

Szavazás

Ön szerint hogyan kellene hívni a 2018-as költségvetést?