5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az már kétségtelennek tűnik, hogy nyáron, de főleg augusztusban megtört az ingatlanpiac korábbi dinamikája.

 

Nemcsak a Balla Ingatlanirodák tapasztalatai, hanem más közvetítőhálózatok adatai is azt mutatják, hogy az augusztus egyértelmű lassulást hozott a hazai ingatlanpiacon. Abban azonban már eltérnek a vélemények, hogy ez a lassulás csak egy nyári, ideiglenes megtorpanás, vagy pedig tartós lassulás következik be az őszi hónapokban a tranzakciók volumenében, és hát persze az árak növekedésében.

 

Kisebb lett a kínálat, de 20 százalékkal magasabbak az árak

Az elmúlt több mint egy évben tapasztalt ingatlanpiaci fellendülésről szóló adatokat és lelkes nyilatkozatokat nyilván már mindenki jól ismeri. Beszámoltunk erről mi is többször a KSH és saját statisztikai adataink alapján. A számokból az látszik, hogy Budapesten és néhány más nagyobb városban jelentős mértékben megemelkedett a lakóingatlanok adásvételeinek száma és ezzel párhuzamosan az árak. És habár a válság előtti szintektől mindkét szám még távol járt, az azt megelőző éveknél minden negyedévben jobban teljesített az ingatlanpiac a tavalyi év folyamán, és ez a sorozat kitartott az idei évben is.

És annak ellenére, hogy augusztus hónapban az eddigi lendület már kifulladni látszik, még mindig lényegesen jobb adatokról beszélhetünk, mint akár egy évvel korábban. A Balla Ingatlanirodák által májusban egy felmérés keretében megkérdezett több mint ezer ügyfél nagy része (közel 70 százaléka) is már érzékelte ezeket a folyamatokat, így további áremelkedésre számított, miközben a kínálat bővülését is jósolta.

Az előbbi be is következett, utóbbi, azaz a kínálat növekedésével azonban kicsit másként áll, vagy legalábbis állt a helyzet. Az ingatlanközvetítők az elmúlt hónapokban - főleg az olyan budapesti területeken, ahol sok a panellakás - arról panaszkodtak, hogy rendkívüli módon lecsökkent a kínálat, egyértelműen keresleti piac alakult ki. A Balla Ingatlanirodák konkrét adatai szerint állományuk mintegy 20 százalékos mértékben csökkent az év első felében, miközben 10-20 százalékkal több ingatlant sikerült értékesíteniük.

A kínálatcsökkenés persze hatással volt az árakra, amelyek különösen a panellakások esetében indultak hirtelen emelkedésnek. Az alku mértéke is drasztikusan, 3-5 százalékra mérséklődött, de az is előfordul, hogy egyes lakásoknál egymásra licitáltak a vevők, így azok ára nemhogy ereszkedett volna, hanem még a meghirdetett árnál is magasabbra kúszott. A Balla Ingatlanirodák adatai szerint közel 20 százalékkal magasabb átlagértéken sikerült az első félévben értékesíteni a kínálatukban szereplő lakóingatlanokat, mint egy évvel korábban.

Mostantól viszont bővül a kínálat

Míg akadnak szakértők, akik szerint csak szezonális megtorpanásra került sor augusztusban, és semmiféle elbizonytalanodás nem érzékelhető az ingatlanvásárlók, befektetők számában, hozzáállásában, addig a Balla Ingatlanirodák közvetítői már azt tapasztalják, hogy egyre nagyobb számban tűnnek fel értékesítési területeiken a túlhitelezett lakások tulajdonosai. Ők jellemzően korábbi devizahitelesek, akiken nem igazán segített a devizahiteles elszámolás. Egyre többen mérlegelik most már az eladás lehetőségét, sőt lassan bele is vágnak.

Azért csak most lépnek, mert tavaszig-nyárig a kormány intézkedésére, illetve a banki elszámolásokra vártak. Addig nem vitték piacra lakásaikat a magas törlesztőrészletek ellenére, hiszen abban reménykedtek, hogy elviselhető mértékűvé enyhülnek a terheik, vagy sok esetben inkább csak a csodára vártak.

Az elszámolások megérkezése után azonban kiderült számukra, hogy a csoda nem következik be, így az eddig visszafogott kínálat elkezd szépen, fokozatosan megjelenni a hirdetési oldalakon. A nyár ugyan nem volt igazán alkalmas számukra, hogy piacra vigyék ingatlanaikat, sőt az ősz eleje is sok esetben inkább az iskolakezdés jegyében telt. Azonban mostanra úgy látszik, hogy megérett a helyzet, így számítani lehet a lassan bővülésnek induló kínálatra.

Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a Balla Ingatlanirodák közvetítői részéről egyértelmű jelzések érkeznek mostanában arról is, hogy míg az elmúlt hónapokban a túlárazott ingatlanok iránt is jelentős érdeklődés mutatkozott - és olykor még indokolatlanul magas árakon is értékesíteni lehetett őket -, ez az igény mostanra határozottan visszaesett, és várhatóan így is marad. Ez persze összefüggésben lehet azzal is, hogy a tavasszal kitört brókerbotrányok miatt az ingatlanpiacra menekülő pénz már megtalálta a helyét, ezért a befektetők most közel sincsenek annyian, mint néhány hónappal korábban.

Mi várható az elkövetkező hónapokban?

Mindezek alapján levonhatunk néhány fontos következtetést.

- Több tényező is a kereslet csökkenésének irányába mutat, miközben növekszik a kínálat.

- Kevesebben keresik majd a nagyobb értékű és nagyobb méretű ingatlanokat, mint eddig, hiszen a korábbi devizahitelesek jellemzően inkább kisebb, fenntarthatóbb rezsiköltségű lakásokba költöznének.

- Továbbra is a kisebb értékű és méretű lakásokat lehet az átlagosnál gyorsabban eladni, de ezeket is csak akkor, ha nincsenek túlárazva.

A Balla Ingatlanirodák statisztikai adatai egyébként azt mutatják, hogy a kereslet túlnyomó többsége a társasházi lakások felé irányul, és ezen belül is a 45-60 négyzetméteres alapterületű ingatlanok a felkapottak. A családi házak, sorházak iránti igény a társasházi lakások iránti keresletnek csak töredéke, 120 négyzetméteresnél nagyobb lakásokat szinte alig keresnek az emberek. Összességében elmondható, hogy ahogy a kicsi, 30 négyzetméter körüli garzonok sem igazán népszerűek, úgy 60 négyzetméter felett is fokozatosan mérséklődik a kereslet. Ugyanez megmutatkozik a szobaszámoknál is: az egyértelmű favorit a vevők számára a kétszobás és háromszobás lakás, a négy- vagy többszobások iránt lényegesen kevesebben érdeklődnek. És hát az árakról se feledkezzünk meg: a 7-11 millió forint közötti ársávban mutatkozik a legmasszívabb igény, e fölött folyamatosan apad az emberek vásárlási kedve.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG