4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Szeptemberben a magyar munkavállalók létszáma Ausztriában pár száz fővel csökkent, ugyanakkor többi volt szocialista országból jött dolgozók teret nyertek, több ezer fő erejéig. Az év egészében is a románok vezetnek, de azért a magyarok létszáma is bővült. Horvátország a német nyugdíjasok új paradicsoma.

Szeptemberben 567  fővel 68 758  főre csökkent a Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók száma az ottani társadalombiztosítottak szövetségének adatai szerint. (Hauptverband der österreichischen Sozialversicherungsträger.) Eközben az összes foglalkoztatott létszáma az országban majdnem 1500 fővel kevesebb lett, a külföldi foglalkoztatottaké viszont 5500 fővel növekedett.

A külföldiek tehát további teret nyertek a helyi munkaerővel szemben, arányuk már 17,3 százalék az összes munkavállalón belül. Egy évvel korábban még csak 16,4, két éve szeptemberben pedig 15,6 százalék volt ez a szám.

A külföldieken belül most is a volt szocialista országok polgárai vitték a prímet, 4960 új munkavállaló került ki az „új EU-tagok” országaiból. Ide tartozik ugyan Málta, Ciprus és a balti államok tömbje is, ám innét nem volt érdemleges gyarapodás, a legtöbben, 2530-an Romániából érkeztek. Lengyelországból mintegy 1500 fő, Szlovéniából 1400 jött. A törökök és a volt Jugoszlávia területéről érkezettek is néhány száz fővel többen dolgoztak szeptemberben, mint augusztusban.

Teret nyernek-e az Ausztriában dolgozó magyarok rovására más országok munkavállalói, különösen annak fényében, hogy idén januártól vált szabaddá a munkavállalás a román és bolgár dolgozók számára is? Bizonyos mértékben feltétlenül. Bár amint az első grafikonon is látható, az Ausztriában dolgozó magyarok száma, ha második hónapja csökkent is, nagyon közel van eddigi csúcspontjához. Ám ha megnézzük a hosszabb távú adatokat, akkor lemaradásban vagyunk, főleg a románokkal és az ex-jugoszlávokkal szemben.

Tavaly decembertől szeptemberig összeadva a románok létszáma bővült a legjobban az ausztriai munkahelyeken, mintegy 16 600 fővel. Ha a volt Jugoszlávia összes országának adatait összeadjuk, akkor 12 555 fő a növekedés, ha külön-külön vizsgáljuk ezeket, akkor Szlovénia 4800 fővel vezet, Horvátország és Szerbia 2700-2700 fővel követi, de a bolgárok 2800 fővel előttük vannak. A magyarok 7100, a lengyelek 8400 fő körül voltak többen háromnegyed év alatt (lásd a grafikont), akár hogy is számolunk, mindenképpen előkelő helyen szerepelünk.

Munkavállalókat úgy is lehet exportálni, hogy nem mozdulnak el szülőföldjükről – többek között ez derül ki a német Zeit Online tudósításából. A lapnak az egyik szolgáltató által szponzorált cikke arról ír, hogy sok horvátot foglalkoztatnak az időskorúak ellátásában Németországban és Ausztriában, az EU-hoz frissen csatlakozott ország polgárai közül ugyanis sokan jól tudnak németül és kulturálisan is közel állnak a németajkúakhoz.

A nyelvtudásuk valószínűleg részben a turizmus miatt jó, részben pedig azért, mert már korábban is sok jugoszláv polgár dolgozott kint vendégmunkásként – vagy pedig háborús menekültként járt Németországban a kilencvenes években. De a lap azt is említi, hogy a legtöbb tanuló a horvát iskolákban nyolc évig tanul németül, első idegen nyelvként.

Ugyanakkor egyre gyakoribb az is, hogy a német nyugdíjasok horvátországi nyugdíjasotthonokba költöznek. A klíma kellemes és egészséges, a levegő tiszta, a költségek alacsonyabbak, mint Németországban, és a konyha is megfelel a németek ízlésének. Ráadásul a német társadalombiztosítás is fizeti a költségek legalább egy részét. Így egyre több modern, részben luxuskivitelű nyugdíjasotthon épül az országban a külföldi vendégeknek.

Ha tenger itt nincs is, a Horvátország előnyeiről elmondottak jelentős része Magyarországra és más környező országokra is igaz. Egy rövid keresgélés az interneten kiderítette, hogy sok esetben magyar, lengyel, cseh, szlovák idősotthonok versenyeznek egymással és a horvátokkal. Vannak közvetítő cégek, amelyek több országban is kínálnak idősotthoni elhelyezést. (Például itt>>> három horvátot és egy magyart, itt>>>, valamint itt>>> pedig sok országot sorolnak fel.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG