4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A kormány február végén benyújtja a partnerségi megállapodást az EU-nak, ez alapján kapjuk meg az uniós támogatásokat.

A jövő héten véglegesíti a kormány a 2014-2020 között érkező uniós források felhasználásának keretét jelentő partnerségi megállapodást, és még februárban hivatalosan is benyújtja az Európai Bizottságnak - nyilatkozta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságstratégiáért felelős államtitkára az MTI-nek. Úgy vélte, az első pályázatok az év második felében írhatók ki.

Elsők között jelentkezünk a pénzért

A tagállamok április 22-éig nyújthatják be a partnerségi megállapodást, Magyarország várhatóan az első országok között lesz, amelyek formálisan is eljuttatják a dokumentumot a bizottságnak - jegyezte meg. Hangsúlyozta: a múlt heti utolsó informális egyeztetés sikerrel zárult Magyarország és a bizottság között.

A hivatalos jóváhagyásra három-hat hónap áll az uniós testület rendelkezésére, de Cséfalvay Zoltán bízik abban, hogy a formális egyeztetés a lehető legrövidebb lesz, miután az informális megbeszéléseken a vitás pontokat többségében sikerült rendezni.

A partnerségi megállapodás benyújtása után három hónapon belül be kell adni az egyes területek támogatási céljait, prioritásait, forrásait részletesen meghatározó nyolc operatív programot, ezeket a kormány a tervek szerint már márciusban eljuttatja Brüsszelbe. Cséfalvay Zoltán arra számít, hogy az operatív programok uniós jóváhagyása után, az év második felében írhatók ki az első pályázatok.

Több megy majd gazdaságfejlesztésre

Az államtitkár a pénzügyi keretekről elmondta: a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakban a hazai társfinanszírozással együtt összesen 7480 milliárd forint jut majd a fejlesztési programokra. Cséfalvay Zoltán emlékeztetett arra, hogy a pénzügyi keret 60 százalékát, mintegy 4500 milliárd forintot közvetlenül gazdaságfejlesztésre fordítanak. Ez jelentős növekedés a 2007-2013-mas időszakhoz képest - hangsúlyozta.

Ebből a szempontból a legfontosabb a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), amelynek forráskerete 2850 milliárd forint. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) több mint 1200 milliárd forinttal gazdálkodhat, ennek is mintegy háromnegyede közvetlenül gazdaságfejlesztésre megy. Különböző arányban, de a másik hat operatív programban is van közvetlen gazdaságfejlesztésre fordítandó rész - mutatott rá az államtitkár.

A rendelkezésre álló 7480 milliárd forintnak legalább 15 százaléka közvetlenül a kis- és középvállalkozások erősítését szolgálja majd. Az államtitkár jelentős változásnak nevezte, hogy az eddigi általános vállalkozás-fejlesztés helyett a jövőben a támogatások a vállalkozói célcsoportok - például fiatal vállalkozók, gyors növekedésre képes vállalatok, beszállítók -, valamint területi és ágazati szempontok szerint is sokkal célzottabbak lesznek.

Innováció és foglalkoztatás

A teljes keret mintegy 10 százaléka jut közvetlenül kutatás-fejlesztésre és innovációra. Csak a GINOP-ban 680 milliárd forint lesz erre a célra, ami a többi operatív programból erre fordítandó összeggel együtt eléri a 750 milliárd forintot, ez több mint duplája a 2007-2013-mas időszak keretének - mondta Cséfalvay Zoltán.

Szintén a források 10 százalékát fordítják közvetlenül a foglalkoztatás erősítésére, amit a korábbi időszakkal szemben nem annyira szociális, sokkal inkább gazdaságfejlesztési kérdésként kezelnek. Magyar szempontból különösen fontos, hogy a források csaknem 10 százaléka közvetlenül energiahatékonysági fejlesztésekre jut, összességében 720 milliárd forint, ami két és félszeres emelkedés a korábbi időszakhoz képest. Cséfalvay Zoltán kiemelte azt is, hogy infokommunikációs szektor fejlesztésére megy a teljes keret 5 százaléka, ami mintegy 400 milliárd forint, továbbá közel 250 milliárd forint a turisztikai fejlesztésekhez kapcsolódik.

A visszatérítendő támogatások

Lényeges változás a gazdaságfejlesztési programoknál, hogy a bizottsággal folytatott hosszas vita után végül jelentősen megemelkedett az úgynevezett pénzügyi eszközök aránya, ami a visszatérítendő támogatásokat, egyebek mellett a kedvezményes hiteleket és a garanciát jelenti - hívta fel a figyelmet az államtitkár. Ezeket a forrásokat a visszafizetés után újra felhasználhatják majd más pályázók. Ezen a csatornán a teljes keret csaknem 10 százaléka, mintegy 700 milliárd forint jut a gazdaságba, ami főként a vállalkozások fejlesztését, valamint az innovációs, infokommunikációs és energiahatékonysági pályázatokat érinti majd, ez utóbbi esetben a lakosságot is megcélozva - közölte Cséfalvay Zoltán.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG