3p
A 21 milliárd eurós Európai Stratégiai Befektetési Alap segítségével tizenötször annyi pénzt, vagyis összesen 315 milliárd eurót akar mozgósítani Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az unióban a munkahelyteremtés és gazdasági növekedés érdekében.

Az Európai Bizottság a mai napon 315 milliárd EUR összegű beruházási tervet jelentett be, amelynek célja, hogy Európa újból elinduljon a növekedés és több ember kerüljön vissza a munkaerőpiacra - közölte az Európai Bizottság.

A terv három fő részből áll:

  • új, közpénzekkel fedezett Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) létrehozása legalább 315 milliárd EUR összegű további befektetési tőke mobilizálására a következő három év (2015–2017) során;
  • támogatási programokkal párosuló hiteles projektportfólió meghatározása, annak érdekében, hogy a beruházásokat az azokra leginkább rászoruló területekre irányítsák;
  • ambiciózus ütemterv Európa beruházási vonzerejének fokozása és a szabályozási szűk keresztmetszetek kiküszöbölése érdekében.
Jean Claude Juncker Fotó: europa.eu

      Az Európai Bizottság becslései szerint a tervezett intézkedések a következő három évben összességében 330–410 milliárd euróval járulhatnak hozzá az uniós GDP-hez, és mintegy 1,3 millió új munkahelyet hozhatnak létre.

      Deutschland über allesAngela Merkel már a terv kidolgozásakor ragaszkodott hozzá, hogy a pénz nagy része a magánszektortól jöjjön és a csomagnak nem szabad megsértenie a szigorú költségvetési deficitszabályokat, valamint az adósság-csökkentést előíró szabályokat. A Financial Times közelmúltbeli szerkesztőségi cikke viszont nincsen egyedül a véleményével, amikor egy lazább német fiskális politikát és ezáltal európai kereslet-ösztönzést ajánl Berlin figyelmébe.  Ez az ötlet a német konzervatívoknál viszont egyelőre nem nyert hangszórót.Részletek >>>

      Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker a következőket nyilatkozta a tervvel kapcsolatosan: „Ha Európa többet fordít beruházásokra, jobban virágzik majd az európai gazdaság, és nő a munkahelyek száma – ez ennyire egyszerű. A mai napon az Európai Befektetési bankkal szoros partnerségben előterjesztett beruházási terv a beruházások ösztönzésének nagyratörő és új módja, amely anélkül valósul meg, hogy új adósságállomány keletkezne.

      Itt az ideje, hogy befektessünk a jövőnkbe az Európa számára kulcsfontosságúnak számító stratégiai területeken, köztük az energiaügy, a közlekedés, a széles sávú hálózatok, az oktatás, a kutatás és az innováció területén. Számítok az Európai Parlamentre és a tagállamokra abban, hogy kiveszik részüket a stratégiai beruházások új európai alapjának létrehozásában és annak mielőbbi működőképessé tételében.Mozgásba kell hoznunk Európát, és ma eljött az alkalom, hogy felálljunk a rajtvonalra" - derül ki az Európai Bizottság közleményéből.

      LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

      Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
      Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
      Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


      Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

      Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
      Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
      Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
      Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
      Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
      Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
      Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
      Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
      Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
      Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
      Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
      És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
      Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
      Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
      A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
      Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
      Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
      Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
      Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
      Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
      Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
      Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
      Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
      Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
      Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
      Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
      Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
      Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
      Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
      Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
      hírlevél
      Ingatlantájoló
      Együttműködő partnerünk: 4iG