3p
Az indiai miniszterelnök egy olyan embert tett meg legfőbb külpolitikai tanácsadójának, aki gyakorlatilag egy James Bond volt: 7 évet töltött fedett ügynökként Pakisztánban, lázadókat szervezett be informátoroknak Kasmírban, és riksa sofőrként szivárgott be az amritszári Aranytemplomba az 1988-as balhé idején.

Ajit Doval ma a második legnagyobb hatalmú ember Indiában Modi miniszterelnök után. Státusa komolyabb, mint a védelmi-, vagy a külügyminiszteré. Doval ritkán mutatkozik nyilvánosan és interjút sem szívesen ad. Hivatalba lépése után nem sokkal Modi Afganisztánba küldte Dovalt különleges megbízottként, majd magával vitte első külföldi útjára Butánba. Őt bízta meg a Kínával vitatott határokkal kapcsolatos tárgyalásokkal Kasmírban, melyet India és Pakisztán egyaránt magának követel.

A legnagyobb dobás

A Bloomberg szerint decemberben Bangkokba utazott, hogy titokban találkozzon pakisztáni kollégájával és a két ellenséges atomhatalom közti enyhülésről tárgyaljanak. Igazi James Bond, aki olyan kalandokon ment keresztül, ami egyedülálló a nemzetbiztonsági tanácsadók történetében. Leghíresebb esete az 1988-as katonai akcióban való részvétele volt, melynek során a szikh szeparatistáktól megszabadították az Aranytemplomot Amritszár térségében. A templomot többször is megrohamozta a hadsereg, ami vérfürdőbe torkollott, de az ellenállók nem adták meg magukat.

Ekkor jött Doval, aki riksásnak álcázva magát bejutott a templomba, és a lázadók között azt terjesztette, hogy ő egy pakisztáni összekötő, aki azért jött, hogy segítsen nekik elérni céljukat, egy független állam létrehozását. Ez kellően megnyugtatta őket, és közben Doval meggyőzte az indiai hatóságokat, hogy ne támadjanak újra, inkább váltsanak stratégiát: zárják el az áramot és a vizet. Az irdatlan hőséget kilenc napig bírták a lázadók, majd megadták magukat.

Az amritszári Aranytemplom. Forrás: Wikimedia Commons

Nem sokat látni

Doval életrajza nem található meg az indiai kormány honlapján, múltját diszkréten kezelik. Ő maga azt mondta saját magáról egy előadáson, hogy 1945-ben született és 1967-ben a rendőrségnél kezdett dolgozni. Öt évvel később került a titkosszolgálathoz, ahol három évtizedet töltött el. Tökéletesen beszéli az urdut, ami Pakisztán fő nyelve, és hét évet töltött az országban indiai ügynökként. Miután visszavonult a titkosszolgálattól, létrehozott egy alapítványt Delhiben, melynek székházában külföldi diplomatákat fogadott, és Modi pártjának nacionalista retorikájával tömte a fejüket.

Az indiai Putyin

Egyes vélemények szerint Doval már jóval azelőtt Modi tanácsadója volt, hogy 2014-ben hatalomra jutott volna, és nagy befolyását annak köszönheti, hogy szavahihető, és óriási tapasztalata van a hírszerzés és a biztonságpolitika terén. Nyíltan vallja, hogy szerinte India súlyánál kisebb szerepet játszik környezetében, úgy az Indiai-óceánon, mint a szomszédos országokkal szemben. Noha nem szomszéd, fontosnak tartja Afganisztánt, ahol szerinte Pakisztánnak túl nagy a befolyása és Indiának túl kicsi, végül pedig úgy véli, hogy Kína túl erős lett, és Indiának lépést kell tartania vele.

Korábbi kollégái kivételes képességeit dicsérik, ugyanakkor az ellenzék kifogásolja, hogy egy kém kezében összpontosul az ország külpolitikája, ahelyett, hogy diplomatáké lenne ez a feladat. Kétségtelen, hogy Doval jól ismeri országa összes vitáját szomszédjaival, így azok megoldására, elsimítására is alkalmasabb lehet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG