4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Trump tábornokokkal tölti fel a kulcsfontosságú nemzetbiztonsági és védelmi pozíciókat, amely a külpolitikai fokozódó militarizációjára utal és egyben kérdéseket vet fel a civil ellenőrzés vonatkozásában. Az eddigi kinevezések közös nevezője az eltökélt Irán-ellenesség.
Donald Trump. (Kép forrása: EPA,ALBIN LOHR-JONES)

A Wall Street Journal számításai szerint Trump négy – a pénzügyi, a kereskedelmi, az oktatási és a közlekedési – miniszter-jelöltjének  összes nettó vagyona 2500 milliárd forint, ami 20-szor akkora, mint 2004-ben Bush jelöltjei esetében. De Trump elit-ellenes kampánya után sokak meglepetésére nem csak a Wall Street dörzsölheti a markát az új jelölteken, hanem a legbefolyásosabb lobbi, a katonai-ipari komplexum is.

Tábornokok és civil ellenőrzés

Kezdjük Trump átmenetet vezénylő csapatának katonai részlegvezetőjével.  Ő nem más, mint Mira Ricardel, aki a Boeing stratégiai rakétavédelmi egységének egykori vezetője.  Így már érthetőbbé válik, hogy Trump miért nevezett ki egy nyugdíjas tábornokot, egyben a katonai hírszerzés volt vezetőjét, Michael Flynn-t nemzetbiztonsági tanácsadójának és nevezett meg egy másik nyugdíjas tábornokot, James Mattis-t védelmi miniszterének. Eközben John F. Kelly nyugdíjas tábornok befutó jelölt a Belbiztonsági Minisztérium élére, Michael Rogers admirális, a Nemzetbiztonsági Ügynökség jelenlegi vezetője pedig szintén befutó helyen lévő jelölt a Nemzeti Hírszerzés Igazgatói pozíciójára, amely a 19, hírszerzéssel foglalkozó amerikai ügynökség munkáját koordinálja.

Trump kritikusai szerint ezek a kinevezések jól mutatják az amerikai külpolitika fokozódó militarizációját és szerintük a struktúra is inkább hasonlatos egy katonai huntára, mint egy civil kormányzatra. Valóban, Mattis tábornok kinevezésével védelmi miniszternek Trump egy 66 éves gyakorlatot dobna sutba.  Amikor ugyanis 1947-ben létrehozták a védelmi minisztériumot – a Háborús Minisztérium jogutódjaként –, a Kongresszus úgy döntött, hogy egy katonatiszt a leszerelése után még tíz évig nem nevezhető ki a minisztérium élére. Bár ez alól George Marshall tábornok rögtön 1950-ban felmentést kapott, tábornok az elmúlt 66 évben nem lépett a minisztérium élére.

Nem mellékesen Mattis tábornok jelenleg az ország negyedik legnagyobb fegyvergyártójának, a General Dynamics igazgatósági tagja is, ami szintén komoly kérdéseket vet fel a Pentagon későbbi civil ellenőrzését illetően. Mattis-t, ezt a négy csillagos tábornokot, Obama elnök idő előtt távolította el a CENTCOM éléről, túlságosan vehemensen ellenezte ugyanis a Fehér Ház nukleáris megállapodását Iránnal.  Sokak szerint mostani kinevezése nagyon rossz hír Teherán számára, és ez elmondható az új nemzetbiztonsági tanácsadóval és az új CIA vezetővel kapcsolatban is.

Káncz Csaba

Irán célkeresztbe kerül?

Ezzel egy időben az amerikai Képviselőház múlt pénteken 375-34 arányban elsöprően támogatásáról biztosította a Pentagon 619 milliárd dolláros költségvetését. De ha a katonai nukleáris energetikai kiadásokat, a veteránok kiadásait és egyéb költségeket is hozzáveszünk, akkor a teljes összeg több, mint 900 milliárd dollár, a szövetségi költségvetés 21 százaléka!  A 2017-es amerikai védelmi költségvetés egyik legnagyobb nyertesei a nukleáris csapásmérő eszközök. Felgyorsítják a Minuteman III-as interkontinentális ballisztikus rakéta-programot, amelynek költségvetése az idei 400 millió dollárról 2020-ig egy milliárd dollárra nő. Hasonló ütemben kap többlet-pénzt a Northrop Grumman vállalat új, nagy hatótávolságú nukleáris bombázók kifejlesztésére.

A Pentagon költégvetésének megszavazása előtt egy nappal a szenátus egyhangúlag szavazta meg múlt csütörtökön az Irán elleni büntetőintézkedéseket rögzítő törvény (ISA) hatályának meghosszabbítását 10 évvel.  A törvényt 1996-ban alkották meg, és azóta tízévenként megújítják, illetve meghosszabbítják az érvényességét. Róháni elnök vasárnap az iráni parlamentben leszögezte: a törvény meghosszabbításával az Egyesült Államok példátlan módon megsértené a nukleáris megállapodást, és ha ez megtörténik, akkor Irán határozott és arányos válaszlépést tesz. "Ha Barack Obama elnök aláírja a törvényt, akkor azzal megszegi az Egyesült Államok vállalásait" - jelentette ki.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG