Hirdetés
Hirdetés

Nyomós oka van annak, hogy Japán egyre szélsőségesebb

Káncz Csaba, 2017. március 28., 08:44

Megelőző csapásra alkalmas hadieszközök beszerzését tervezi Japán, válaszul a phenjani rakétakísérletekre. A szigetországon napjainkban egy történelmi revíziós hullám söpör végig. Nem igazán megnyugtató, hogy ennek vezéralakja maga a japán védelmi miniszter.

Az észak-koreai rakétakísérletekre válaszul Tomomi Inada japán védelmi miniszter március 9-én bejelentette, hogy a szigetország fontolgatja „megelőző” támadásokra alkalmas katonai kapacitások beszerzését. Hirosi Imazu, a kormányzó LDP biztonsági kabinetjének vezetője több részlettel szolgált. Szerinte eljött az idő, hogy Japán ballisztikus rakétákat, cirkálórakétákat vagy F-35-ös ötödik generációs vadászgépeket szerezzen be. A biztonsági kabinet még ebben a parlamenti ülésszakban benyújtja ezen eszközök beszerzésének javaslatát a következő öt éves védelmi terv részeként.

A történelem démonai itt is visszatérnek

Hirdetés

Múlt szerdán Tokió hadrendbe állította második helikopter-hordozóját, a Kagát. A hajók a második világháború utáni japán haditengerészet legnagyobbjai és úgy módosíthatók, hogy repülőgép-hordozóként is üzemeljenek. A távol-keleti térségben a fegyverkezési verseny már évekkel ezelőtt elkezdődött és a politikai feszültség rövid idő leforgása alatt olyan szintet ért el, hogy Sinzó Abe miniszterelnök a 2014-es Davosi Világgazdasági Fórumon a Japán és Kína közötti kétoldalú viszonyt az Első Világháború kitörése előtti brit és német marakodáshoz hasonlította.

A jelenlegi politikai ciklus bevallott célja Japánban a regionális marginalizálódás feltartóztatása. Napjainkban a történelem szele söpör végig a Felkelő Nap országán, és erőteljes lobbi csoportok, mint a Nippon Kaigi (Japán Konferencia) és az ősi természetvallás értékeit követő Sintó Egyesülés sikeresen dolgoznak azon, hogy a régi patrióta - többször militáns - értékek nagyobb súllyal szerepeljenek az alkotmányban, a közéletben, a közintézményekben és az iskolai tananyagban.

Miniszterelnök a pácban

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A kormány tagjainak többsége is erőteljesen kapcsolódik ezen szervezetekhez. Mivel a történelmi revíziós hullám a második világháború sokszor borzalmas fejezeteinek újraírására, relativizálására és elfogadhatóbbá tételére törekszik, a politikai feszültség Kínával emiatt is fennmaradt. A japán alsó- és felsőház 717 tagja közül 280-an tartoznak a Nippon Kaigi-hoz, sőt az Abe kormány 20 tagjából 16-an.

Abe miniszterelnök és felesége az utóbbi hetekben komoly politikai botrányba keveredett, mivel korábban pénzzel támogattak egy ultra-nacionalista eszméket hirdető csoport (Moritomo Gakuen) óvodáját Oszakában. Az óvodásokkal bemagoltatják a császári korszak oktatási kiáltványát, amely élteti a japán császári birodalmat. Ráadásul pénzügyminisztériumi segédlettel az óvoda az épületének a telkét a piaci ár hetedéért tudta megvásárolni az államtól.

A harcos amazon birodalmi nosztalgiája

A botrány elérte a kormány hírhedten revizionista tagját, Inada védelmi miniszter asszonyt is. Neki bocsánatot kellett kérnie a parlamentben és visszavonnia korábbi nyilatkozatát, hogy soha nem képviselte a Moritomo Gakuent ügyvédként. Mint kiderült, Inada 2004 és 2009 között nemcsak ezt a szervezetet, hanem más szélsőséges csoportosulásokat is védett a bíróságon.

Inada miniszterként több alkalommal is védelmébe vette a császári birodalmi kiáltványok oktatási célú felhasználását az iskolákban. Februárban így vélekedett a kérdésről a parlamentben: „Nem értek egyet az oktatási minisztériummal, amely azt állítja, hogy problémás lenne a diákok számára memorizálni birodalmi kiáltványokat.”

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A forradalom elkezdődött – hogyan alakítja át mindennapjainkat a dolgok internete?

A forradalom elkezdődött – hogyan alakítja át mindennapjainkat a dolgok internete?

A legmerészebb becslés szerint néhány éven belül akár 50 milliárd eszköz kapcsolódik majd az internetre - a dolgok internetének korát éljük. De mit jelent ez pontosan? Hogyan fognak alkalmazkodni a cégek az új technológiához és hol tart Magyarországon a folyamat? Dr. Pete Gáborral, a Vodafone Magyarország Nagyvállalati megoldások értékesítési igazgatójával beszélgettünk.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • július 17
  Ipari termelés, GDP és kiskereskedelmi forgalom
  Netflix (2017 Q2)
  július 18
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  Fogyasztói árindex
  ZEW index
  július 19
  Wizz Air (2018 Q1)
  Morgan Stanley (2017 Q2)
  július 20
  KSH: Keresetek (január–május)
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről
  Import és export
  EKB kamatdöntése
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói bizalom
  július 21
  General Electric (2017 Q2)

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint jó dolog, hogy Magyarország rendezi a vizes vb-t?