4p
Oroszország az elmúlt években megmutatta, hogy már nem papírtigris. Érdekeit saját közel-külföldjén igen hatékonyan érvényesíti, Amerika belebukott a vele való konfrontálódásba, és most az amerikai és európai bizonytalankodás miatt óriás tér nyílt számára a világhatalmi bemutatkozáshoz, nem is hagyja ki.

A Szovjetunió, vagyis gyakorlatilag az orosz gyarmatbirodalom megszűnése orosz részről igen szerencsétlenül valósult meg, ami javarészt Jelcin korábbi elnök hibája, az oroszok szerint történelmi bűne. Elengedte a tagállamokat avagy gyarmatokat anélkül, hogy először rendezte volna velük a határokat, és az oroszok által lakott területeket elkérte volna tőlük. Boldogan adták volna, cserébe a szabadságért.

Putyin rendbe tette

A jelcini állam utána is gyengécske volt, tulajdonképpen paródiája a korábbi szuperhatalomnak. Az ezredfordulón aztán jött Putyin, aki szívós munkával rendbe tett az országot, helyreállította önbecsülését, majd újra nagyhatalommá tette, akivel nem célszerű kötözködni senkinek sem, beleértve a világ immár 25 éve egyetlen szuperhatalmát is. Újra harapós a medve, már nem papírtigris.

Az ország tekintélyének és önbecsülésének helyreállítása jórészt saját, önkéntes, Gorbacsov és Jelcin által összehozott Trianonjuk fokozatos „revíziója” jelentette. Biztosították Dél-Oszétia, Abházia, sőt az Oroszországgal nem határos Dnyeszteren túli terület kvázi orosz fennhatóságát, végül tavaly az Ukrajnához tartozó orosz területekre került sor.

Ugyan nem lettek ezek a területek Oroszország teljes jogú részei, hisz az nemzetközi jogilag túl meredek lenne, de gondoljuk bele mégis micsoda eredményről van szó. Nagyjából olyasmi, mintha a körülöttünk lévő magyarlakta területekből kis államocskák lettek volna, amíg gyakorlatilag hozzánk tartoznak, nemzetközileg meg mindenki úgy tekinti őket, ahogy jólesik neki.

A volt ellenség is szembesült vele

Az utolsó menetben, azaz Ukrajna esetében ráadásul a nyugat Amerika vezetésével beleavatkozott a dologba, összemérte erejét az éledező oroszlánnal, és nem bírt vele. Az immár erős Oroszország nem futamodott meg sem szankcióktól, sem fegyveres fenyegetéstől, sőt közölte, hogy gondolják meg, mielőtt komolyan nekirontanak, mert van neki korlátozott atomháborús forgatókönyve, akárcsak a Szovjetuniónak volt. Konkrétan ha megtámadják, nukleáris fegyvert vetne be Lengyelországban és Romániában.

Üzenet Obamának: komolyan kell minket venni, mint a szovjet időkben

A nyugat értett a szóból, lassan hátrébb vonultak, Merkel és Hollande pedig gyorsan összehozták a tűzszünetet. Azóta sokkal jobb is a helyzet, a felek próbálnak kihátrálni az ellenséges viszonyból, pláne, hogy kezdenek sokkal komolyabb problémák is jelentkezni. Hatalmi vákuum, polgárháború több közel-keleti országban, és az ezt követő menekültáradat.

Egyedülálló lehetőség

És miután ezt a helyzetet láthatólag sem Amerika, sem Európa nem tudta kezelni, sőt még szándékot sem mutattak rá, nyitva állt az út a régi-új jelentkező, a bárhol beavatkozni képest szuperhatalom státuszára törekvő Oroszország előtt. Egyelőre Aszad mellett avatkozott be Szíriában, és az elmúlt napok eseményei azt mutatják, meglepően hatékonyan. Az általa szállított fegyverek igen jól vizsgáztak, és az oroszok hatékonyan képzik ki a szír katonákat a használatukra, mindemellett a légierőt is megerősítették. Adott esetben pedig valószínűleg nem finnyáskodnának harcoló alakulatokat küldeni.

Ha pedig bárki megkérdezi, milyen jogon teszik mindezt, a terrorizmus elleni harcra hivatkoznak. És teljes joggal: az iszlám állam mindenki által elismerten terrorszervezet, ráadásul működésének és a hozzá társuló polgárháborúnak most már igen látványosak a következményei: több millió menekült. Így bár nehéz beismerni, de a nagyhatalmaknak még jól is jöhet, hogy helyettük valaki elvégzi a kellemetlen feladatot.

Persze még jobb lenne, ha együtt tudnának működni (mindenekelőtt az ENSZ Biztonsági Tanácsa által), és kibékülve együtt kezelnék ezt a példátlanul nehéz helyzetet. Akárhogy is lesz, Oroszország már nagyhatalom, komolyan kell venni. Hatalma ugyan nem akkora, mint a hidegháborúban volt, de erre nincs is szükség, hisz most már nem egy ellenséges ideológiájú világrendszert képvisel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG