5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A német szocialisták kancellárjelöltje, Martin Schulz új frontot nyitott a szeptember 24-én esedékes német választások kampányában: újra elővette a menekültkérdést. Ezzel érzékeny pontján támadhatja Angela Merkelt. Azoknak meg egyszerűen nem adna több EU-s pénzt, akik nem működnek együtt a menekültek elosztásában.
(MTI/EPA/Ciro Fusco)

A német N-Tv.de szerint eddig az adók, a nyugdíjak és Törökország voltak a német választási kampány központi témái, de most Martin Schulz, a szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltje újat vett elő. Egy olyan témát, amelyet a kereszténydemokraták tulajdonképpen már régen szeretnének elfelejteni, a menekültkérdést.

Schulz kijelentette, hogy cinikus az, aki ezt a témát a szőnyeg alá szeretné söpörni a szeptemberi választásokig, és ezzel frontális támadást intézett Merkel ellen. Németországban ugyanis jelentősen visszaesett az érdeklődés a menekültügy iránt, miután 2017 első félévében csak mintegy 90 ezer menekültkérelmet regisztráltak, tizedannyit, mint 2015 egészében. (A korábbi egymilliós becslést később lefelé módosították, mert sok regisztráció duplának bizonyult, mások pedig egyéb országokba távoztak.)

Merkel megint népszerű

A 2015-ös menekülthullám alaposan megtépázta Merkel és pártja népszerűségét, azóta azonban a közvélemény-kutatások szerint támogatottsága lényegében a 2015 közepi szintre tért vissza. Így ismét Merkel a nagy esélyes, Schulz népszerűségének év eleji emelkedése átmenetinek bizonyult.

A menekültválság azonban nem oldódott meg, csak átalakult. Egyrészt most Olaszországba érkezik a legtöbb menekült. Másrészt az Europolra hivatkozva azt írják, Líbiában további 800 ezer ember vár a tengeri átkelésre. A menekültek száma szép csendesen nő, és hol az osztrák, hol az olasz politikusok hallatják erősen a hangjukat, ahogy nemrég írtuk. Nem mellesleg ezek az országok is választások előtt állnak.

A Schulz-terv

Schulz Olaszországba készül az ottani politikusokkal egyeztetni, követelései közé tartozik Olaszország hatékonyabb segítése menekültügyben. (Egyébként aligha pusztán jóságból, az egész EU-ra veszélyes lenne, ha Olaszországban Európa-ellenes párt kerülne hatalomra.) Schulz egy olyan mechanizmus létrehozását sürgeti, amely lehetővé tenné a menekültek áttranszferálását egy másik országba, ha a befogadó ország túlterhelt.

Azok az országok, amelyek nem szolidárisak, nem kapnának több pénzt az EU-költségvetésből” – írja az N-Tv.de, konkrétumokat nem említve, de Magyarország szinte biztosan ebben a körben lenne. Németországot viszont, amely korábban túl sok menekültet fogadott be, kivenné az elosztási rendszerből.

A nevető harmadik?

Merkel pártja, a CDU egy sor tartományi választást elveszített 2016-ban a menekültkérdés miatt, majd megnyert 2017 tavaszán, amikor az nem játszott már szerepet. A kereszténydemokrata politikusok unásig ismételgetik, hogy a 2015-ös menekültválság nem ismétlődhet meg. Schulz viszont pont ennek az ellenkezőjéről beszél, így komoly fenyegetést jelent Merkelékre nézve.

Csakhogy eközben valószínűleg alig javít Schulz saját esélyein. A cikk szerint a szélsőjobboldali AfD köszönettel vette a téma felmelegítését, mivel ők is folyton ezzel próbálkoznak. Minél inkább lekerült a napirendről a menekültkérdés, annál alacsonyabb támogatottságot mérnek ennek a pártnak, és fordítva. Így lehet, hogy leginkább nekik használ majd az egész.

Afrikai nem jogosultak

A német Der Tagesspiegel szerint a földközi-tengeri útvonalon mostanában érkezők többsége Nigériából és más afrikai országokból, valamint Bangladesből való, és nagy részük, talán 80 százalékuk sem jogosult menekültstátusztra. Ezért sem akarnak más mediterrán európai tengerparti országok, mint Franciaország vagy Spanyolország menekülteket befogadni. Schulznak azonban van még egy terve: anyagi támogatást fizetnének azoknak az országoknak, akik befogadnak.

A választásoknál a politikai ellenfelek, beleértve az SPD politikusait is, azért félnek a menekülttémától, mert nincsenek könnyű, sem nemzeti megoldások a problémára. Ezért nagy a veszélye, hogy a vita csak polarizálnál az embereket és az AfD-t erősítené – így a Tagesspiegel. Mások szerint viszont aki a tabutémát előveszi, és nem hagyja rá az AfD-re, az éppen hogy kifogja a szélsőségesek vitorláiból a szelet.

Kell egy új terv, kell egy Afrika-deal

Gerald Knausnak, Merkel menekültügyi szakértőjének, aki a Törökországgal kötött megállapodást is kidolgozta, van egy terve, csak senki sem akarja meghallgatni – írja a Der Stern. A szakértő szerint a jelenlegi állapot sehová sem vezet és senkinek sem jó, akik a veszélyes átkelést túlélik, azok évekre Európában ragadnak, mert nem lehet őket visszatoloncolni. Eközben pedig jogvesztett páriákként élik életüket feketemunkából vagy rossz esetben bűnözésből.

A szakértő szerint olyan országokkal, mint Nigéria, Szenegál, Elefántcsontpart vagy Gambia, sürgősen megállapodást kell kötni. A megállapodások szerint ők azonnal visszavennék azokat a polgáraikat, akik nem kaptak menedékjogot Európában, cserébe humanitárius és pénzügyi támogatást kapnának. Valamint egy évenkénti kvóta alapján Európa diákokat és dolgozókat fogadna, hasonlóan ahhoz, ahogy az USA kubaiakat. E rendszer alapján a legtöbben neki sem indulnának az útnak, így igazi megoldást hozhatna.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Csalóka számok a turizmusban: csak a tavalyi padlónál jobb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:41
A vendégéjszakák száma 25, a vendégeké 30 százalékkal nőtt 2023 márciusához képest.
Makro / Külgazdaság Kulcsjátékos fogta vissza Magyarországot
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:30
Bár bővült a magyar gazdaság, az ipar teljesítménye rosszul alakult. 
Makro / Külgazdaság Hoppá! Hirtelen olcsóbb lett az üzemanyag a Mol-kutakon
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 07:49
Jelentősen csökkentette az árakat a Mol a saját töltőállomásain. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG