4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Felfokozott hangulatban józan döntések nem várhatóak, ez pedig azt vonhatja maga után, hogy nemcsak a devizahiteles probléma nem jól oldódik meg, de alapfogalmak is megkérdőjeleződnek, akkor pedig nem az lesz a kérdés, hogy magyar vagy hazai-e a bankrendszerünk, mert semmilyen sem lesz - mondta Király Júlia.
A devizahitelezésről évek óta nincs ésszerű párbeszéd, szinte kizárólag érzelmi alapon nyilatkoznak róla, márpedig ilyen felfokozott állapotban a józan megfontolásokat sem lehet végiggondolni – mondta a HVG-nek adott interjújában Király Júlia.
Az MNB volt alelnöke szerint most még senki sem képes megmondani, hogy a most elfogadott – az Országgyűlés honlapja szerint a köztársasági elnök által már aláírt, de a Közlönyben még meg nem jelent - törvény hogyan hat majd a bankokra.
A szakember szerint a döntéshozónak nehéz szembemennie a Kúria-ítélettel olyan közegben, ahol minimális lehetőség sincs az ésszerű párbeszédre. Ez annak fényében lehet káros Király Júlia szerint, mert egy idő után teljesen érdektelenné válik, hogy a bankrendszernek milyenek a működési módjai, mit kell tennie a hatékony fogyasztóvédelemnek.
"Ha a hatalom akarja megmondani, mekkora a „tisztességes profit”, akkor nemsokára egyre többen azt is tisztességtelennek fogják vélni, hogy a bankok több kamatot kérnek a hitelért, mint amennyit a betétért fizetnek " - mondta  jelenleg a KBC igazgatósági tagjaként dolgozó szakember, hozzátéve, hogy ebben a helyzetben majd nem az lesz a kérdés, hogy hazai vagy külföldi tulajdonú legyen-e a bankrendszerünk - mert semmilyen sem lesz.

Miért ekkora a baj?

Magyarországon a kölcsönfelvevők túlzott eladósodottsága a fő gond, nem a devizahitel. Mégsem az eladósodottságról beszélünk, hanem a devizahitelesekről, ezért folyamatosan nagyon rossz megoldások is születnek – vélekedik a HVG-nek nyilatkozva Király Júlia, megemlítve, hogy számítások szerint a devizahiteleseknek körülbelül a fele még mindig jobb pozícióban van, mint az ugyanakkora hitelt felvett forintadósok.

A devizahitelesek nagy része ugyanakkor nem engedhetett volna meg magának akkora összegű forinthitelt, amekkorához devizaalapon hozzájutott, azaz túlzott adósságot vállalt – ennek következménye az, hogy számukra egyre elviselhetetlenebb teher a törlesztőrészletek emelkedése.

Voltak kezdeményezések

A volt MNB alelnök a problémák eszkalálódását 2010-re teszi, addig ugyanis még nem volt rosszabb a helyzet, mint 2008 végén, s a fő gondot abban látja, hogy Magyarországon a hitelek nem változó, hanem változtatható kamatozásúak.

Emlékeztet: a jegybank 2010-ben törvényjavaslatot nyújtott be a hitelek referencia-kamatlábhoz kötéséről, amely elősegíthette volna, hogy itthon is a lengyel példa érvényesüljön, ahol a törlesztőrészletek a zloty leértékelődése ellenére sem nőttek meg, mivel követték a svájcifrank-hitelkamatok csökkenését. Ez a törvény azonban csak később látott napvilágot, ráadásul Király véleménye szerint ennek igazán sosem szereztek érvényt.

A jegybank nélkül nehéz lesz a forintosítás

Korábban megvizsgálták a forintosítás lehetőségét, de az akkori körülmények között arra jutottak, hogy nem bírná el az ország. Most új helyzet van, ahol lehet, hogy megáll a lábán a megoldás - az a kérdés, ki vállalja át a forintosítás árfolyamkockázatát: a külföld, vagy az állam az MNB-vel együtt.

Ha a külföld, az egyértelműen forintgyengülést okoz. De a végtörlesztést meg lehetett oldani úgy, hogy a jegybank a devizatartalék terhére váltott forintot euróra – el is maradt a forintgyengülés. A szabadon felhasználható jegybanki devizatartalék pedig most sokkal több, mint a válság alatt volt.

Nagyon durva veszteség

Persze fontos lenne tudni, hogy végül mekkora lesz a számla – egyelőre csak az árfolyamrés hatása forintosítható pontosan. (Király Júlia szerint egyébiránt nem az árfolyamrés, hanem annak túlzott mértéke volt tisztességtelen.) Ha elfogadjuk, hogy a bankok várható vesztesége 600-900 milliárd forint lesz, az óriási károkat jelez egy olyan bankrendszerben, amely az MNB júniusi stabilitási jelentésének stresszpályáján 1100-1200 milliárd forintos szabad tőkeállományt jelez – hívja fel figyelmet Király Júlia.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
Pénzügyi szektor Kutatás érkezett, erre számítanak a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 12:51
Inkább csak hosszabb távon derűláótak a magyar nagyvállalatok. 
Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
Pénzügyi szektor Kgfb: visszafogottabb drágulásról szólnak az adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 15:50
Lassulás a kötelező biztosításoknál. 
Pénzügyi szektor Miben új a családi vagyonkezelés, amivel most rukkolt elő az Apelso?
Bózsó Péter | 2024. február 23. 07:53
Eddig általában vagyonkezelésről beszéltek az iparág cégjei, most családi változatával kíván piacot szerezni az Apelso, mégpedig a felső tízezer családot célozva. Miben új ez?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG