Hirdetés
Hirdetés

Ezért érdemes kisebb cégek részvényeit venni

Eidenpenz József, 2016. június 21., 09:10

Az utóbbi három évben a közepes és kisebb hazai tőzsdei társaságok részvényei jobban teljesítettek, mint a nagyok. A múltban időről időre lemaradtak, máskor belehúztak és túlteljesítették a vezető részvényeket. Ebben a körben átlag feletti osztalékfizető papírokat is szép számmal találunk.

(Fotó: BÉT)
(Fotó: BÉT)

A BUX indexnek, amely a magyar részvénypiac hangulatának legfontosabb mutatója, 2004 óta van egy ritkán emlegetett kisebbik testvére, a BUMIX index. Ezt azért hozták létre, hogy a tőzsdén levő közepes, esetleg kisebb nagyságú részvénytársaságok árfolyam-alakulását kövesse.

Erre azért volt szükség, mert a BUX indexben a nagyobb részvénytársaságok (OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom) súlya igen nagy, június elején 96 százalék körüli volt. A nagy cégek és a közepesek között nagy a méretbeli szakadék, így ez a pár részvény dominálja az indexet. A többi részvény árfolyammozgását sokkal jobban kifejezi a BUMIX, melyből kihagyták a nagyokat, és amelyben egyik részvénynek sincsen nagyobb súlya 16 százaléknál.

Hirdetés

A BUMIX index 2004. január 5-én volt 1000 pont, jelenleg, június közepén 1690 körül mozog. Ez a 69 százalék éves szinten 4,3 százaléknak felel meg, miközben a BUX index 176 százalékkal, évi 8,5 százalékkal ment fel. Tény tehát, hogy ameddig legalábbis erről adat van, a nagyobb cégek részvényei jobban teljesítettek, mint a kisebbeké.

Előreszaladnak vagy lemaradnak

De ez az idősor gazdaságtörténeti léptékkel nem túl hosszú, nyugati példák alapján tudjuk, hogy a kis papírok-nagy papírok (pontosabban kis kapitalizációjú és nagy kapitalizációjú részvénytársaságok) viselkedése is ciklikus. Azaz egyes időszakokban az egyik, máskor a másik kategória teljesít jobban. Ez megfigyelhető a BUX és a BUMIX százalékos változását bemutató grafikonon is.

A BUMIX mindjárt indulása után pár évig rosszabbul teljesített valamivel a BUX-nál, a kék vonal alatta marad az ábrán a pirosnak. Azután 2006 végén-2007 elején átvette a vezetést, és  néhány évig a BUX-nál jobban teljesített. A csúcson több mint kétszer olyan magasan állt, mint ma. Később, 2010 közepétől újabb alulteljesítés következett, ami a mai napig tart.

Előbb-utóbb ezeket is felkapják

Amíg a BUX index 2011 közepétől 2014 végéig lényegében stagnált, addig a BUMIX egy darabig még esett is. Ám alacsonyról lehet nagyot emelkedni, az utóbbi három évben százalékban sokkal jobban felment, mint a BUX index. (Lásd a táblázatunkat.)

Indexek hozamai
Évesített Nominális
BUMIX BUX BUMIX BUX
Egy év 7,2% 20,7% 7,2% 20,7%
Két év 4,4% 18,3% 9,0% 40,0%
Három év 16,4% 10,4% 57,9% 34,7%
Öt év -2,2% 3,6% -8,6% 15,3%
Tíz év -0,8% 3,4% -8,1% 40,0%
2004. január 5-től 4,3% 8,5% 68,8% 176,0%

Sok tőzsdei szakember tapasztalatai szerint egy nagyobb, hosszabb, általános árfolyam-emelkedés, azaz hossz (hausse) végét sokszor az jelzi, amikor a közepes vagy kisebb részvények is erősebben emelkedni tudnak. A nagyobb, fő vonalbeli, felkapott cégek már nagyon megdrágultak, ezáltal az óvatosabb befektetők egy része úgy érzi, hogy túl kockázatosakká váltak. Realizálják a korábban elért nyereségüket, eladják a részvényeiket vagy azok egy részét, és más, alulértékelt, olcsóbb befektetés után néznek. Ilyenkor gyakran kerül sor a közepes vagy kisebb társaságokra.

Ilyen az az alacsonyabb likviditás

Egy másik jelenség, hogy a közepes és kisebb cégek részvényei hosszú távon, nagy átlagban is olcsóbbak szoktak lenni, mint a nagyobbak, a különböző gyakran használt értékeltségi mutatók alapján. Erre az egyik fő magyarázat a likviditás. Ezek a részvények nyilván ritkábban forognak, mint a nagyobb cégeké, méretüknél fogva is, valamint azért is, mert a nagyobb intézményi befektetők egy része számára nem jelentenek célpontot.

Ha valaminek alacsonyabb a likviditása és nagyobb a volatilitása, az azt jelenti, hogy kisebb tételekben, ritkábban forog, és az árfolyam nagyobb ingadozást mutat. A részvényt nagyobb tételben nehezebb eladni, illetve a nagyobb tételek nagyobb árelmozdulást okoznak. Ez kockázatot jelent néha még a nagyobb tőkéjű magánbefektetők számára is. Főleg, ha valamilyen okból gyorsan kell eladniuk egy ilyen részvényt.

Sok a kiemelt osztalékpapír

Mivel a kisebb cégek alacsony likviditása kockázatot jelent, ezért a befektetők magasabb hozamot, magasabb megtérülést várnak el, így a részvények olcsóbbak. Ha pedig olcsóbbak, akkor annak is nagyobb a valószínűsége, hogy jó megtérülést fognak hozni hosszú távon. (Ez azonban öt-tíz évet, sőt több évtizedet is jelenthet.)

Az olcsóság egyik előnye, hogy ugyanaz az osztalék alacsonyabb árfolyamra vetül, következésképpen magasabb az osztalékhozam. A BUMIX kosarában szereplő cégek közül a jelenleg két legnagyobb súlyú, a Graphisoft Park és az ANY Biztonsági Nyomda a magas osztalékot fizető papírok közé tartozik, de a Zwack és az áramszolgáltatók is ebbe a kategóriába esnek. Az idén már a Masterplast is fizetett osztalékot.

Vannak itt is sztorik

Az osztalék az árfolyamra vetítve (az úgynevezett osztalékhozam) ezeknél a cégeknél rendszerint jóval meghaladja az évi egy százalékot el sem érő banki kamatokat, sokszor az államkötvények hozamait is. (Az osztalékokról részletesebben lásd itt.)

A nagy társaságokhoz hasonlóan a másodvonalbelieknél is bőven lehetnek növekedési sztorik, tulajdonképpen ahány cég, annyi történet. A Graphisoft Park például újabb épületeket épít, a Rába több milliárdos beruházási programot indít. A CIG Pannónia mostanában végre nyereséges lehet, a Pannergy geotermikus energiája sem egy szokványos történet. A befektetésialap-szerűen működő Plotinus pedig rendre két számjegyű éves növekedést produkál a vagyonban és az árfolyamban egyaránt.

(A BUX indexről itt írtunk.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mekkora hozamokat lehet elérni mostanában a befektetési alapokkal? – interjú

Mekkora hozamokat lehet elérni mostanában a befektetési alapokkal? – interjú

Nagyon felül szokta becsülni az inflációt és az elérhető kamatokat az átlagember, sokan szeretnének évi 6-7 százalékos hozamot, amit azonban csak nagyobb kockázatvállalással lehet elérni. Jelenleg elsősorban vegyes alapokat javasolnak nekik, ezek között vannak kisebb és nagyobb kockázatúak. Az állampapírok által támasztott verseny mérséklődhet. Interjú Vízkeleti Sándorral, a Pioneer Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 27
  Fogyasztói bizalmi index
  IFO üzleti hangulatindex
  március 28
  MNB kamatdöntés
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (20 mrdFt)
  Conference Board fogyasztói bizalmi index
  Richmondi Fed feldolgozóipari index
  március 29
  KSH: munkanélküliségi ráta
  Függőben lévő lakásértékesítések (év/év)
  március 30
  KSH: Kiskereskedelem (január)
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok
  Fogyasztói bizalom (végleges)
  Fogyasztói árindex (év/év, végleges)
  GDP (negyedév/negyedév, végleges)
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  március 31
  KSH: termelői árindex (év/év)
  KSH: a kormányzati szektor egyenlege
  Fogyasztói árindex
  Munkanélküliségi ráta
  Ipari termelés
  Munkanélküliségi ráta
  Fogyasztói árindex (év/év)

Szavazás

Önt zavarja a vörös csillag a Heineken sörök csomagolásán?