6p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Még mehet tovább a részvénypiaci száguldás, de nagyon könnyen lehet, hogy az idén már megfordul a trend. A forint tovább sávozhat, de egy kicsit felfelé módosította az Equilor a sáv tetejét. A magyar részvényekbe inkább a mostaninál alacsonyabb áron szállnának be. Lehet, hogy robotikára, automatizálásra szakosodott részvényeket kell venni?

Az évkezdet jó, az IMF is viszonylag magas gazdasági növekedést jósol globálisan. A részvénypiacok ralijának azonban vélhetően az utolsó szakaszához értünk, a trend már az idén megfordulhat – mondta el Kiss Mónika vezető elemző az Equilor sajtóreggelijén.

Az amerikai részvénypiac értékeltsége magas, de az USA adóreformja, amerikai cégek hazavitt nyereségével kapcsolatos várakozások tartják még fenn az emelkedést. Korábban ugyanis a hasonló nyereség-repatriálásokból származó pénz 60-90 százalékát is osztalékfizetésre, sajátrézvény-vásárlásra és más, árfolyam-növelő lépésekre fordították. Így átmenetileg további árfolyam-emelkedésekre is van még kilátás.

A gőzgép feltalálása óta nem volt olyan horderejű újítás, amelynek akkora hatása lett volna, mint most a digitalizációnak, automatizálásnak – mondta Kiss Mónika. Az Equilor a mesterséges intelligencia terén két ETF-et talált befektetésre érdemesnek, a ROBO és a BOTZ nevűeket. De figyelemre méltónak tartják az elektronikus kereskedelem fuvarozási sztoriját is, például az XPO ETF-en keresztül.

Ha Trump mégis beindul

Érdekes sztorinak tartják a Spotify tőzsdei bevezetését, de az amerikai infrastruktúra-programot is. Az amerikai infrastruktúra egy része, mint a közutak, gátak, ivóvízhálózat, kritikus állapotban van az USA-ban, 2000 milliárd dollárra lenne szükség a felújításához. Ha ez megindul, az elhúzhatja a részvénypiaci ralit.

Most senki sem számít arra, hogy ilyen óriási összeget sikerülne előteremteni, ezért nincs lefelé mutató kockázat. Az infrastruktúra-program elmaradása nem igazán nyomja le a részvénypiaci árfolyamokat.

Olaj a csúcson

Kockázatként értékelte Kiss Mónika az olaj árát, amely három éves csúcson van. Az OPEC korlátozása eredménnyel járt, de az igazi győztes az USA kitermelői szektora. Az Equilor a jelenleginél is magasabb olajárakat vár, de ha ismét 50 dollár alá csökkenne az árfolyam, akkor az – az infláció csökkenésén keresztül – a monetáris politika megváltoztatására késztetheti a jegybankokat.

A közelgő olasz választások is kockázatot jelenthetnek, szokás szerint patthelyzettel végződhet a szavazás, miközben megerősödhetnek az eurószkeptikusok. De az eurózónából való kilépés így sincs napirenden, ezért a tőkepiacok szempontjából a veszélyek nem tűnnek kimagaslónak.

Putyintól Trumpig

Vlagyimir Putyint várhatóan simán újraválasztják, de az EU és az USA szankciói is sújtják az országot. Az USA-ban és az EU-ban is tovább dolgoznak a szankciókon, a cél az orosz politikai befolyás visszaszorítása. Ezért Oroszországot mindenképpen a nagyobb kockázati tényezők között tartják számon.

Donald Trump népszerűsége nagyon gyorsan rekord alacsonyra süllyedt a megválasztása után, van rá esély, hogy megbukik az idén. Ám az USA-nak az Equilor szerint egy elcsendesített elnök jobb lenne, mint egy lemondatott.

Mennyi lesz a forint?

Amerikában az EKB kommunikációja tavasszal változhat, de kamatemelés csak 2019-ben várható. Az USA-ban három kamatemelés is valószínű. Kérdés, hogy Powell kinevezése után a Fed élén lesz-e paradigmaváltás, mivel az inflációs célt nem sikerült elérni.

A forintnál az idén sem várnak jelentősebb elmozdulást, az idei euró/forint előrejelzésüket 312-ről 315– forintra emelik, a jövő évit 318-ra várják. Sávos kereskedés várható 303 és 315 forint között. Változás, hogy a folyó fizetési mérleg azonban egyre kevesebb támogatást nyújt a forintnak (kevesebb deviza áramlik be az országba – a szerk.). Az euró/dollár maradhat 1,22 körül az idén, jövőre pedig 1,24 körül.

Jól húz a gazdaság

A hazai gazdaság képe nem változott sokat 2017 eleje óta, tart a GDP fellendülése, az EU-támogatások keltette beruházási boom. Jó a hangulat a gazdaságban, a BMI rekord magasan van. Ha az Equilornál a GDP-előrejelzéseket módosítják, akkor várhatóan inkább felfelé húznák a következő két évre.

Később azonban nagy kérdés, hogy az EU hogyan változtatja meg 2021-től a támogatási szabályokat Magyarország számára. A magyarországi választások hatása viszont minimális lehet.

Itt vannak a magyar célárak

A 2018-as év nagy kérdése, hogy az MNB újabb intézkedéseket fog-e bevezetni, vagy sem. A hozamok a jegybanki intézkedések hatására az állampapír-piacon várhatóan extra alacsonyan maradnak. Újabb felminősítés is elképzelhető, ám ez már nem igazán számít, kevés piaci hatása lenne. A választások után várhatóak ilyen felminősítések.

Az Equilor most a BUX-nál izgalmasabbnak tartja a lengyel WIG20 indexet. A magyar részvényeknél inkább a jelenleginél valamivel alacsonyabb szinten, korrekció esetén javasolnak belépést. A Richternél ez 6700 forint, a Telekomnál 460, a Molnál 2650, az OTP-nél pedig 9500.

A fundamentális célárak általában ennél jóval magasabbak, az OTP-nél 11 300, a Richternél 7046, a Molnál 3237, a Telekomnál már csak 463 forint. (A mobil– és rendszerintegrációs bevételek eróziója miatt.)

A kriptomániának nincs vége

Szántó András távozó lakosságiüzletág-vezető szerint a kriptodevizákkal kapcsolatos mániának még nincs vége, bár lehetetlen megmondani, hogy meddig fog tartani és milyen árak lesznek. A blockchain-technológiában alapvetően bíznak, azt azonban szintén nem lehet megjósolni, melyik kriptodeviza lesz hosszú távon is működképes.

“Csak bukósisakban szabad ezzel foglalkozni” – mondta. Az Equilornál várhatóan egy hónap múlva lehet majd kapni kriptodeviza-ETF-et.

Itt az idő, Románia

Erősek voltak a piacok, emelkedtek az árfolyamok tavaly, de lényeges mértékben nem nőtt meg a részvényforgalom a régiónkban – mondta el Szécsényi Bálint, az Equilor vezérigazgatója. A brókercég azonban megőrizte helyét a versenytársai mezőnyében Pesten, Prágában és Varsóban, és tőzsdetagságot szereztek Bukarestben is. Szerinte Romániában megérett a helyzet arra, hogy ott is megjelenjenek.

A brókerszektor még mindig kimagasló adókat fizet, részben a korábbi brókercég-csődök miatt megemelt terhek következtében, ami ráadásul tíz éves időszakra szól. Ez nem teszi vonzóvá a magyar piacot a befektetési szolgáltatók számára, akik inkább kivonulnak innét, ahogy tavaly is, újak pedig nem érkeznek. Ez azonban felértékelheti a már meglevő hazai szereplők tevékenységét.

Káros a Mifid 2?

A Mifid 2 adminisztrációs szempontból részben visszalépés, nagy terheket jelent a brókercégeknek, bár lehet, hogy növeli a befektetők biztonságát – mondta Szécsényi. A túlzott adminisztráció azonban likviditás-csökkenéshez, forgalomcsökkenéshez vezethet, ami a befektetőknek végső soron kárt okoz. Az Equilor mindenesetre felkészült rá.

A 2008-as válság óta eltelt időszak szürreális volt, olyan árfolyamokat éltünk meg több piacon, ami korábban elképzelhetetlen lett volna – mondta a vezérigazgató. Sok területen már eufória van.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16895 16710 16945 +0,66% 0 0 8 213 882 770 HUF 2024-03-18 17:06:50
MOL 2972 2912 2976 +1,50% 0 0 1 609 766 630 HUF 2024-03-18 17:05:25
MTELEKOM 898 888 900 +0,56% 0 0 369 490 884 HUF 2024-03-18 17:05:23
RICHTER 9295 9295 9420 -0,21% 0 0 3 045 374 650 HUF 2024-03-18 17:05:12
OPUS 398 391 398 +1,79% 0 0 88 894 259 HUF 2024-03-18 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru A Dunának megy, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:33
Átmenetinek bizonyult a forint magához térése, hétfőn már megint lefelé vette az irányt az árfolyama, az euróval szemben például majdnem 2 egységet veszített.
Részvény / Deviza / Áru Meghatódva nyugtázhatta Csányi Sándor és Hernádi Zsolt e történéseket
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:39
A Mol részvényei 1,5, az OTP Bankéi 0,66 százalékos erősödéssel járult hozzá a Budapesti Értéktőzsde indexének 0,71 százalékos emelkedéséhez.
Részvény / Deviza / Áru Merre tovább, földgáz? Merre tovább, forint?
Eidenpenz József | 2024. március 18. 12:07
Újra a kamatokra, a jegybankokra figyelnek a befektetők, először az USA-ban, majd Magyarországon is lesz ülés. Az Eurózónában júniusban jöhet a csökkentés, ami segítheti az európai tőzsdéket. A bitcoin tíz százalékos korrekciója megállni látszik, tízmilliárd dollárt ér a Binace Labs. Ezért drágulnak az energiahordozók.
Részvény / Deviza / Áru Itt van, hogyan kezdte a forint a hetet - mi lesz ebből?
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 07:32
Így teljesít hétfő reggel a forint.
Részvény / Deviza / Áru Garantáltan jókedve lesz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 07:53
Az uniós pénz szombat reggel csaknem 3 forinttal állt alacsonyabb szinten, mint egy nappal korábban.
Részvény / Deviza / Áru Lehet ok az ünneplésre, ha meglátja, mennyibe kerül az euró
Privátbankár.hu | 2024. március 15. 08:11
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Idegtépő kötéltáncot járt a forint a szakadék felett
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 18:41
A 400-as szintet szerencsére ma sem kóstolta meg, de azért nem dőlünk hátra.
Részvény / Deviza / Áru Rejtélyes ok miatt zuhant a Richter
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 18:11
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 612,3 pontos, 0,93 százalékos csökkenéssel, 64 988,33 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megemberelte magát a forint, sok Tesla készülhet Európában
Eidenpenz József | 2024. március 14. 12:18
A tőzsdék fel-le mozgása tovább tart, ma az optimisták vannak túlsúlyban. Az euró/forint eltávolodott a 400-as határtól, az olaj pedig viszonylag drága. A Richter a biotechnológia felé fordul, a Mol komoly osztalékokat fizethet. Szárnyalnak a magyar kötvényalapok, sikeres volt az Ethereum újabb reformja.
Részvény / Deviza / Áru Reggel elindult a forint, a dollár és az euró - eddig jutott
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 08:01
Vegyesen alakult, de kevéssé változott a forint árfolyama csütörtök reggelre.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG