7p
A múlt héten hatalmasat, mintegy 30 százalékot esett a bitcoin és a legtöbb ismertebb kriptodeviza is 20-40 százalékkal zuhant. De hosszabb távon mi befolyásolhatja az árfolyamot? Az, hogy fizetőeszköznek használják? Vagy az, ha befektetési eszköznek, digitális aranynak tekintik? Számítanak-e a bányászási költségek?
(Fotó: Eidenpenz József)

A december közepi 19 783 dolláros csúcsról a napokban 7704 dollárig is leesett a bitcoin ára, ami nagyjából 61 százalékos zuhanás. (A Coindesk árindex szerint.) Ez azonban nem túl meglepő a korábbi nagy emelkedések után, és csak a harmadik az esések sorában, volt már példa 80 százaléknál nagyobb mértékű zuhanó szakaszra is, 2013-ban.

A Bitcoin Obituaries nevű weboldal azokat a cikkeket gyűjti évek óta, amelyek a bitcoin halálát énekelik meg. A számolásban vasárnap 249-nél tartottak, de nyilván csak a fontosabb weboldalakat képesek figyelemmel kísérni. Az első találat 2010-ből származik, “Miért nem lehet a bitcoin fizetőeszköz” címmel. Ekkor az árfolyam 23 cent volt bitcoinonként.

Sokan most is temetik a bitcoint vagy az egész szektort, vagy legalább felteszik a kérdést, ez nem a vég kezdete-e. Mások viszont megingathatatlanok, és sok tízezer, vagy több százezer dolláros árfolyamot jeleznek előre, lehetőleg még erre az évre.

Végtelen vagy semmi

Az egyik szélsőséges vélemény szerint az egész lufi, nem ér semmit, pilótajáték, csalás. A másik szerint ez a jövő, ez után már semmi nem lesz a régi, ez egy teljesen új éra. A bitcoin ára meg fog sokszorozódni, és akinek van, az lesz a király.

Érdekelnek a kriptodevizák, de nem tudod, hogy megbízhatóak-e? A Privátbankár.hu befektetői szemináriumán erről is szó lesz, regisztrálj most, mielőtt elfogynak a helyek! >>>

De vannak olyanok is, akik megpróbálják higgadtan felmérni a helyzetet és több oldalról értékelni a kriptodevizákat. Mint például a Nobel-díjas Robert Shiller professzor, aki szerint a bitcoinnak valóban nincsen belső értéke, főleg a tömegpszichológia hajtja fel az árát. De ez másra, például az aranyra is igaz, ráadásul sok száz év óta. Ettől azonban még maradhat magasan az árfolyam.

A technológia a lényeg

Mások, valahol a kettő között, közöttük elég sok hivatásos programozó, üzletember, vállalkozó, azt mondják, hogy az árfolyam tulajdonképpen másodlagos. A lényeg a blokklánc (blockchain) technológia. Amellyel az internetes kereskedelmet, a digitális tartalmakat, a szerzői jogi védelem alá eső művek eladását, az ingatlannyilvántartásokat és még egy sor másik dolgot meg lehet és várhatóan meg is fognak reformálni. (Ilyen tervekről, szolgáltatásokról itt írtunk.)

Nem tudjuk, melyik lesz a befutó

Egy józan verzió szerint valóban új éra következik, a világ már sohasem lesz olyan, mint korábban, ahogy a 2000 körüli internetes forradalom is valóban új korszakot indított meg. De ahogy az internetes lufi is kipukkadt 2001-ben, és az ezzel foglalkozó dotkom-cégek jelentős része sem ér ma semmit, úgy a kriptodevizák új korszaka sem jelenti azt, hogy a kriptodevizák és az ezekre, illetve a blokkláncra szakosodott cégek értéke feltétlenül megsokszorozódik.

Lehet, hogy csak százból egy cégé, terméké megy majd fel az egekbe, és az is lehet, hogy főleg olyanoké, amelyek ma még nem is léteznek.

Fizetőeszköz lesz egyáltalán?

A bitcoint sokan, sokféleképp próbálták már értékelni. Az egyik kiindulópont az szokott lenni, hogy ez egy fizetőeszköz, és a jövőben majd elterjed, és sokan fogják használni. Ha most használja X ember, tíz év múlva meg 10*X fogja, akkor nyilván hozzávetőleg tízszer annyit fog érni.

Csakhogy jelenleg úgy tűnik, a bitcoin-tranzakciók drágák és nem túl gyorsak, a konkurens kriptodeviák sok szempontból jobbak nála. Az eddigi bitcoin-elfogadóhelyek közül több is inkább visszavonulót fújt. (Pl. a Microsoft.) Így fizetőeszköznek most csak korlátozottan alkalmas, bár várhatóan továbbfejlesztik a technikát (például a “lightning network” segítségével, talán az év közepétől). Nem tudni, a kereslet emiatt mennyire fog bővülni.

Digitális arany

Egy másik értékelési szempont, ha “digitális aranynak” tekintik, kincsképző, megtakarítási, befektetési eszköznek. A World Gold Council adatai szerint a világ kibányászott aranykészlete 187 200 tonna, ez 7900 milliárd dollár körüli értékű a mostani árakon. (Egy tonna=32 151 troy uncia, egy uncia=1348 dollár jelenleg.)

De ennek majdnem fele ékszerekben, további részei jegybankok páncéltermeiben vagy az iparban, elektromos készülékekben fekszenek. A “magánbefektetésnek” titulált arany mennyisége 40 ezer tonna, ez 1733 milliárd dollár.

Érdekelnek a kriptodevizák, de nem tudod, hogy megbízhatóak-e? A Privátbankár.hu befektetői szemináriumán erről is szó lesz, regisztrálj most, mielőtt elfogynak a helyek! >>>

A bitcoin jelenlegi kapitalizációja – az eddig kibocsátott bitoinok összes értéke piaci áron – “csak” 138,9 milliárd dollár (8247 dolláros áron). Tehát csak a befektetésnek szánt aranyban 12,5-szer annyi tőke van, mint a bitcoinban, ami az elmélet hívői szerint amellett szól, hogy a bitcoin értéke egy nagyságrenddel feljebb van. (A bitcoin-mennyiséget is tovább árnyalhatnánk azzal, hogy a bitcoinok egy része örökre elveszett, vagy hossz távú befektetésként fekszik offline számlákon évek óta.)

Előnyök és hátrányok

Hogy miért is akarná bárki az utóbbi időben úgy-ahogy stabil értékű aranyát hektikus árfolyamú bitcoinra cserélni, az jó kérdés, de nem légből kapott. Az arannyal ellentétben a bitcoint nem lehet ékszerként felhasználni, sem az iparban – viszont tárolása, továbbítása egyszerűbb lehet (bár sok bonyolult biztonsági szabályt kell betartani).

Ugyanakkor a bitcoinnak, még ha jelenleg korlátozottan is, van fizetőeszköz-funkciója, és sok esetben könnyebb, olcsóbb tárolni, kezelni, mozgatni. Egyes dolgokra a bitcoin, másokra az arany alkalmasabb. Más szempontokból viszont a két eszköz igencsak hasonló egymáshoz. Például előállításuk költséges, mennyiségük csak lassan növekszik, lényegében korlátos.

Még mindig nincs tömeg

Többször kimutatták már, hogy a bitcoin árfolyama és a rá szóló Google-keresések száma között szoros összefüggés van. Ám a két dolog oda-vissza is hathat egymásra: ha sok ember érdeklődik iránta, felmegy, de ha felmegy, attől valószínűleg még több ember fog rákeresni.

Egy másik megközelítés abból indul ki, hogy a történelemben a legtöbb igazán nagy buborékot tömegek fújták, az emberek nagy százaléka részt vett bennük. Annak ellenére, hogy az utóbbi hónapokban a csapból is a bitcoin folyik, valójában csak a lakosság jó, ha egy százaléka rendelkezik vele.

Bőven van tehát még tere a felhasználói kör növekedésének, és ezzel az árfolyam szárnyalásának, attól függetlenül, hogy fizetőeszközként vagy megtakarításként tekintünk rá. (A Blockchain.info adatai szerint február elsején még csak 22,7 millió “wallet” (digitális pénztárca) létezett. Egy évvel ezelőtt ez a szám 11,7 millió volt.)

Nehéz a bányászok élete

Időnként a bitcoin-bányászat költségeit is említik, mint a bitcoin árbefolyásoló tényezőjét, sőt van aki az ár felső vagy alsó korlátjának nevezi. Ez azonban valószínűleg tévedés: a bitcoin-rendszerben ugyanis a bitcoinok keletkezési üteme nagyjából állandó (legalábbis a 2020-as évig, amikor majd feleződik), így attól, hogy több a bányász, nem kerül piacra több vagy kevesebb bitcoin. (A bitcoinbányászat bonyolult matematikai számítások megoldását jelenti nagy teljesítményű, áramfelhasználású számítógépekkel.)

Nem az eszkimók és fókák esete

Ha többen bányásznak, csökken ugyan az egy bányászra jutó bevétel, de nem nő (vagy nem jelentősen) a kibocsátás. Ha leesik a piaci ár és kevesebb lesz a bányász, akkor több bitcoint kap, aki megmaradt. A bányászok emellett a tranzakciós költségekből is jutnak bevételekhez. (A bitcoin-bányászat költségeiről itt írtunk.)

Így oda jutunk vissza, hogy a bitcoin értékét inkább a kereslet határozza meg. A nagy kérdés, mi lesz, amikor az említett, kísérleti stádiumban levő lightning network széles körben üzembe áll, és gyorsabbá, olcsóbbá válnak a bitcoin-tranzakciók.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16780 16630 16890 +1,08% 16780 16785 1 754 381 090 HUF 2024-03-28 15:14:35
MOL 2970 2938 2974 +1,71% 2970 2972 695 344 838 HUF 2024-03-28 15:14:46
MTELEKOM 899 890 900 +1,01% 898 899 113 263 149 HUF 2024-03-28 15:15:21
RICHTER 9295 9280 9375 +0,32% 9300 9330 1 168 814 760 HUF 2024-03-28 15:15:01
OPUS 400 397 403 -0,12% 400 401 9 551 441 HUF 2024-03-28 15:14:44
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Komoly céláremelés a Molra, durván shortolják a Redditet
Eidenpenz József | 2024. március 28. 12:16
Jó a hangulat a tőzsdéken, sorban dőlnek a rekordok, és végre megmozdult a BUX index is. A forint némileg gyengül, rekordot döntött az arany. Szép osztalék jöhet a Moltól jövőre is. Durván shortolják a Redditet, szuperintelligencia-óriást építenének a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Egy félmosolyra lehet elég, amit a forint csinál csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:27
Így kezdte a napot a forint.
Részvény / Deviza / Áru Igen, jól látja! Erősödött a forint, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 18:21
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírt megállni a lejtőn az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 17:24
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,08 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 64 830,30 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, Trump újra dollármilliárdos lett
Eidenpenz József | 2024. március 27. 12:25
A keddi kamatdöntés óta lassan erősödő pályára állt a forint, már 395 alatt mozog az euró. A további kamatcsökkentések mértéke azonban bizonytalan. A BUX-ot főleg a Mol húzza, lassul a Tesla-rivális. Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron. Óriásit buktak a kriptószektikusok.
Részvény / Deviza / Áru Itt a meglepetés az euró árfolyamában!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 07:59
Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egy hangfelvétel, egy kamatdöntés: ezt nézze, mi történt a forinttal!
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 18:16
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Unalmas nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 17:32
A kamatdöntés sem mozgatta meg a tőzsdét, átlagos volt a forgalom. 
Részvény / Deviza / Áru Az igazi tőzsdesztori a háború, de húsvéti kakaóválság is kitört
Eidenpenz József | 2024. március 26. 12:10
A tőzsdék enyhén optimisták, szárnyalnak viszont a hadiipari részvények. A BUX szerény emelkedését most a Richter húzza, az OTP lemaradó, a forint pedig kissé erősödött a kamatdöntés előtt. Megvan, miért mehetett új csúcsra a DAX. Egekben a kakaó ára, egy szakértő igazságot szolgáltat a bitcoinnak.
Részvény / Deviza / Áru Jó estéje lesz, ha meglátja, mi a helyzet a forinttal
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 19:12
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG