3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Siófokig 14 százalékkal drágult a jegy annak, aki az expresszvonatokat választja. A helyjegy váltása ugyanis kötelező lett, igaz, gyakoriak a helyjegy nélküli járatok is. A felújításnak vége, de az aszfaltot újra bontják. A költség csillagászati volt.

 

Alig több mint két évvel ezelőtt már trükközött kicsit a MÁV, hogy ne kelljen bevallani, tulajdonképpen árat emelt: akkor gyorsvonati pótjegyet vezetett be országosan, a legtöbb távolsági vonatra. Most a Balaton déli partjának frissen felújított vonalán történt hasonló.

 

Az eddig is kétóránként közlekedő, egyes kocsikban Intercity, más kocsikban normál gyorsvonati utazást kínáló vonatokra pár hete rányomták a „Balaton expressz” címkét, és kötelezővé tették a helyjegy váltását. Egyébként ugyanazokat  a vagonokat használják, mint eddig, és a menetidő sem csökkent feltűnő mértékben.

 

 

Plusz 300 forint kiadás

Ez a Budapest Déli-Siófok viszonylatban azt jelenti, hogy 2200 forint lenne a két évvel ezelőtti vonatjegy (illetve most is ennyi a normál személy, csak az alig van). Emellett 2375 forint a két éve megemelt pótjegyes verzió, amivel még június elején is utazni lehetett. A 300 forintos kötelező helyjeggyel együtt pedig 2675 forint az új jegyár. Ez mintegy 13 százalékos emelés június elejéhez képest.

Vannak ugyan szép számmal, a nyári menetrend alapján szintén két óránként olyan sebes vonatok, amelyekre nem kell helyjegy, ám ezeknek a menetideje általában hosszabb: van úgy, hogy csak tíz perccel, de gyakoribb, hogy Siófokig fél órával. Fonyódig már jellemzően 50 perc a különbség.

Befedték, felbontották

Zamárdiban nemcsak az állomást és a síneket újították fel, egy vasúti átkelőt is áthelyeztek. Ezt azonban átadás után nem sokkal ismét fel kellett bontani, állítólag tervezési hibák és egy kábel lefektetésének elfelejtése miatt. A helyi lakosok és a turisták egyaránt sűrűn emlegetik a tervezőket a kánikulában.

Sok utas csak az állomáson szembesül azzal, hogy a helyjegy kötelező, így az is előfordulhat, hogy a vonat megtelik és nem fér fel. Így fokozatosan érvényes, hogy lehetőleg váltsuk meg előre a jegyüket, például az interneten.

9999

Önök bíznak abban, hogy egy 9999 forintba kerülő termék árképzése tisztességes? Hogy a termék árára ráraktak egy fair haszonkulcsot, és véletlen éppen ennyi jött ki? Vagy úgy érzik, hogy pont annyiért próbálják rájuk sózni az adott dolgot, amennyiért úgy gondolják, még megveszi a nép? Avagy amennyiért még nem szégyellik?

Ha erre a kérdésre válaszoltak, nézzék meg a következő fotót, amelyen a Lepsény–Szántód-Kőröshegy vasútvonal felújításának ára szerepel. Hogy, hogy nem, a tisztességes vállalkozó pont 29 milliárd 999 millióért vághatott bele.

 

Építhetnénk sorházat is

Az már csak hab a tortán, hogy ezt a szakaszt a MÁV rendszere szerint egyes vonatok 33, mások 37 kilométer alatt teszik meg. Pedig nincs rövidebb út az erdőn keresztül.

De tegyük fel, hogy a vonal 37 kilométeres (37 ezer méter). Hogy megértsük, mennyibe került a felújítás, képzeljük el, hogy a sínek mellé végig családi házakat építünk. Legyen egy telek 37 méter széles, ebben az esetben ezer családi ház férne oda, simán meg lehetne építeni ennyiből a teljes sort, egy házra ugyanis így is 30 millió forint jutna. De feleakkora telkekkel és 15 milliós házankénti költséggel is reálisan számolhatnánk.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
Vásárló Extrém ízeket kaphatnak a kenyerek
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 16. 11:36
A margetingguruk legújabb ötlete, hogy kézzelfoghatóvá, pontosabban ízlelhetővé teszik az emberi érzelmeket, amihez a mesterséges intelligenciát hívták segítségül. Kiderül, beveszik-e ezt az emberek.
Vásárló Hányszor kell mosni a paplant?
Buksza blog | 2024. március 15. 13:28
A matracokat kínáló cégek reklámszövege, hogy a termékeikben rejlik a zavaró álmok nélküli alvás titka. Kevesen tudják, hogy a jó matracnál egyszerűbben is tehetnek valamit a pihentetőbb alvásért.
Vásárló A „méret a lényeg” jegyében akar megújulni a Meki
Buksza blog | 2024. március 15. 10:21
Még az infláció megugrása előtt az embereknek több pénzük volt arra, hogy gyorséttermekben egyenek, és a McDonald’s azt vette a fejébe, hogy a jövőben visszatér ehhez.
Vásárló Teljes átalakulásról döntött a Decathlon, a magyar boltokat is érinti a lépés
Buksza blog | 2024. március 13. 12:39
Nagy lehetőségek nyíltak meg a francia Decathlon sportáruházlánc marketingesei előtt, a vállalat ugyanis a feje búbjától a talpáig átszabja imázsát azzal az ambícióval, hogy sportmárkává váljon.
Vásárló Az Aldi bátor lépésre készül, a jövőben összesen 800 üzletet nyitna az amerikai piacon
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 12. 16:29
A kiskereskedelem a fejlett országokban a legkeményebb versenypiacok közé tartozik, ám ezen belül vélhetően az Egyesült Államokban kell a legjobban megharcolni a vevőkért. Úgy tűnik, az Aldi nem riadt meg ettől.
Vásárló Környezetbarát megoldás a kellemetlen szagok megszüntetésére a lakásban
Márkázott tartalom | 2024. március 11. 17:47
Az ózon kitűnően alkalmas a szagok semlegesítésére, ezért az ózongenerátorok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Különösen olyan helyeken, ahol kiemelten fontos a kellemetlen szagok megszüntetése, a tiszta, friss környezet megteremtése.   
Vásárló Mosdószekrény-választás a praktikum és esztétikum jegyében
Márkázott tartalom | 2024. március 11. 13:57
A fürdőszoba egyik legpraktikusabb és legdominánsabb eleme a mosdószekrény. Sokan úgy vélik, hogy egyszerű kiválasztani azt az egyet, ami a fürdőhelyiségbe kerül, ez azonban nem feltétlenül van így, hiszen a széles körű választék könnyen bizonytalanná teheti a vásárlót.
Vásárló Megalapozottnak látszik a piros pont, amit a Tesco kapott
Buksza blog | 2024. március 11. 12:13
Növelni tudta piaci részesedését az Egyesült Királyságban a Tesco szakértők szerint annak köszönhetően, hogy tőzsdén jegyzett vállalatként jobb pénzügyi helyzetben van versenytársainál.
Vásárló Újabb forradalom indul az otthoni mosógépeknél, nyugdíjba mehetnek a kapszulák
Buksza blog | 2024. március 11. 10:33
Változást hoztak a mosásban a kapszulás mosószerek, amelyek célja a hagyományos mosószeres flakonok kiváltása volt kapszulákkal, ám úgy fest, egy évtizeddel megjelenésük után eljárt felettük az idő.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG