4p

Az illúziók vége – a racionalitás kezdete –
úgy tűnik el az ESG, hogy velünk marad?

Klasszis Fenntarthatóság 2025 konferencia

2025. november 4., Budapest

Jelentkezzen most!

Miközben a lakosságnak csak 1 százaléka gluténérzékeny, a boltok polcain és az éttermekben rohamosan bővül a gluténmentes élelmiszerek kínálata és kereslete is. Az emberek azt hiszik, hogy a gluténmentes dolgok egészségesek, jót tesznek mindenkinek - pedig ez egy hatalmas tévhit. Mindenesetre aki tényleg nem fogyaszthat glutént, az rendkívül hálás lehet az új diéta-őrületnek.

Megrohamozzák a gluténmentes termékeket

Egyre nő a gluténmentes termékek népszerűsége - ezzel kapcsolatban azonban érdekes jelenségre hívja fel a figyelmet a Bloomberg cikke. Az amerikai lakosságnak mindössze egy százaléka szenved gluténérzékenységben, a boltok polcain mégis egyre több gluténmentes áru jelenik meg - és meg is veszik őket, tavaly már 1,57 milliárd dolláros volt a piac, miután 11 százalékkal bővült a forgalom 2014-hez képest.

Ez a bővülés ugyan jóval kisebb, mint a megelőző év 81 százalékos üteme, de még így is lekörözi az élelmiszerkereskedelmi szektor forgalmának 3 százalékos átlagos bővülését.

A gabonák nélkül készülő kenyérfélék egyáltalán nem új találmányok, de az egészséges étkezéssel kapcsolatos trendek továbbra is erős keresletet biztosítanak az ilyen termékeknek. A paleo-diéta például nagy divatnak számít, és természeténél fogva gluténmentes - elég tehát rárakni a plecsnit valamire, hogy paleós és gluténmentes, és már veszik is a népek.

A "gluténmentes" leveri az "organikus" ételeket

Ráadásul nem csak a boltokban egyre könnyebb elkerülni a glutént: egyre több étterem, büfé (vagy illessük akármilyen divatos névvel) kínál gluténmentes fogásokat. Az amerikai étlapok 23 százalékán van idén gluténmentes termék, ami így megelőzi az "organikus", a "helyi termelőktől beszerzett alapanyagokból készült" és a "teljesen természetes" plecsnivel ellátott ételek arányát is egy felmérés szerint.

Aki tényleg gluténérzékeny, az örülhet a legjobban az új dilinek

A Euromonitor friss kutatása szerint a fogyasztók egyre több alapanyagot igyekeznek elkerülni. 2015-ben már 35 százalékuk figyelt arra, hogy minél kevesebbet (vagy egyáltalán ne) fogyasszon sóból, zsírból, cukorból vagy gluténból. 2016-ra ez a szám 53 százalékra ugrott; közülük 22,4 százaléknyian a glutént mellőzték (emlékeztetőül: a gluténérzékenyek aránya Amerikában 1 százalék).

A divat-gluténmenteseknek a leginkább azok lehetnek hálásak, akik valóban cöliákiától szenvednek. Minél nagyobb a kereslet, a gyártók annál nagyobb kínálatot biztosítanak, így az árak az egyébként botrányosan drága termékek esetében folyamatosan mennek lefelé. A gluténmentes piacot vizsgáló 2016 októberi jelentés szerint a vásárlóknak csak 15 százaléka választja azért az ilyen termékeket, mert a háztartásban van valóban gluténérzékeny személy.

Az emberek harmada-negyede azt hiszi, a gluténmentes egészséges - pedig dehogy

De ha nem is érzékenyek a gluténra, miért vesznek ilyen termékeket? 30 százalékuk nem is azért választ ilyen élelmiszereket, mert gluténmentes, hanem valamelyik másik tulajdonsága miatt. 29 százalékuk azt hiszi, a gluténmentes termékek általában véve egészségesebbek, 20 százalékuk pedig fogyni akar ezekkel a termékekkel. Egy másik felmérés szerint négyből egy vásárló azt hiszi, a gluténmentes ételek mindenkinek jót tesznek.

Ez persze valójában sületlenség. Aki nem szenved cöliákiában, annak semmi oka kerülni a glutént. A Columbia Egyetem cöliákia-központjának vezetője szerint egyáltalán nem állítható, hogy ez egy egészséges diéta alapja lenne. A feldolgozott élelmiszer akkor is feldolgozott élelmiszer, ha nincs benne glutén. Ezeket a dolgokat jellemzően 4 dolog teszi ízletessé: só, cukor, zsír és glutén. Ha ezek közül valamelyiket kiveszik, a többiből jellemzően többet tesznek bele.

A gluténmentes étrend nem valamiféle egészséges életmód kelléke, hanem orvosilag indokolt az érintetteknél - mondja a professzor.

Indokolatlanul gluténmentes termékeket fogyasztani nem túl okos dolog - ennél már csak az követ el nagyobb hibát, aki olyan gyártótól vásárol, ahol ekkora mocsokban, egérürülék mellett, fúróval keverik a gluténmentes finomságokat >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Olyan boltokat jelentett be a Lidl Magyarország, amilyeneket még nem láttunk
Privátbankár.hu | 2025. október 16. 16:20
Október közepétől egy mozgó üzletté alakított kisbusszal járja körbe az országot a Lidl.
Vásárló Töltsd le az 5 éves MySPAR appot – spórolj és nyerd meg az új Peugeot 2008-at!
PR | 2025. október 9. 10:03
Születésnapját ünnepli a MySPAR app, amit már több mint félmillióan használnak nap mint nap. Most a hetente frissülő digitális kuponok többsége akár 30% kedvezményt ad, a nyereményjáték fődíja pedig egy vadonatúj Peugeot 2008!
Vásárló Energiatakarékos hűtők 2025-ben: mennyit spórolhat egy A-osztályos modell?
PR | 2025. október 7. 13:44
A háztartások energiafogyasztásának jelentős részét a folyamatosan üzemelő készülékek adják. Közülük is a hűtőszekrény az, amely a nap 24 órájában működik, így választása hosszú évekre meghatározza a villanyszámlát. 2025-ben az energiahatékonyság már nemcsak környezetvédelmi kérdés, hanem egyre inkább pénzügyi döntés is: egy A-osztályos modell éves szinten tízezreket hagyhat a családi kasszában.
Vásárló Őszi hajtrendek: a legdivatosabb frizurák ebben a szezonban
Márkázott tartalom | 2025. október 7. 10:20
Az őszi időszak mindig kiváló lehetőséget ad arra, hogy kicsit megújítsa magát, akár egy új frizura segítségével. 
Vásárló Eldobja a „csodafegyverét” a kormány a választásokig? Kizártnak tűnik
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2025. október 7. 05:37
Már nem csak tavalyhoz képest drágább a nagybevásárlás: két hónap után újra emelkedésnek indultak az élelmiszerárak a hipermarketekben. Az viszont jó hír, hogy az éves drágulás tempója legalább egy kicsit újra lassult. Elképzelhetetlennek tűnik az árrésstop november végi kivezetése a Privátbankár Árkosár legfrissebb eredményei alapján.
Vásárló A hatékonyság titka: modern higiéniai megoldások
Márkázott tartalom | 2025. október 6. 10:12
Gondolta volna, hogy a tisztaság mennyire fontos szerepet játszik a vállalatok hétköznapjaiban? Akár szállodák, akár kórházak működtetése a cél, a megfelelő higiéniai rendszerek kialakítása nemcsak a komfortérzetet növeli, hanem közvetlenül befolyásolja a gazdasági teljesítményt is. 
Vásárló Motorkerékpár vásárlása lízinggel?
Márkázott tartalom | 2025. október 5. 13:40
Bizony erre is van lehetőség, de természetesen itt a részletekre kiemelten figyelni kell. Kevesen tudják, de több típusa is elérhető a lízingnek, a nyílt végű kifejezetten vállalkozók, cégek számára érheti meg, mivel még áfalevonásra is lehetőség van, így kevesebb kamatot kell visszafizetni.
Vásárló Vitaminok és ásványi anyagok a teljesebb életért
Márkázott tartalom | 2025. október 5. 11:09
Ma már teljesen hétköznapinak számít, ha étrend-kiegészítőkkel támogatjuk szervezetünk működését. Különösen az őszi, megfázásra hajlamosító időjárásban érezzük ennek szükségét. A termékek közt azonban könnyen zavarba jöhetünk, ha meglátjuk, milyen széles a kínálat a piacon, ezért nagyon fontos, hogy megtaláljuk azt a termékcsaládot, ami megbízható és minden tekintetben meg is felel az elvárásainknak. 
Vásárló Milyen párnahuzatot érdemes választani?
Márkázott tartalom | 2025. október 4. 10:40
Gondoltál már arra, milyen hatással van az alvási kényelemre egy egyszerű párnahuzat? Bár sokan inkább a megjelenésre figyelnek, az anyagválasztás valójában alapvető fontosságú a pihenés minőségének javításában. Különösen a természetes anyagok, mint a selyem, olyan előnyöket kínálnak, amik jelentősen befolyásolják a mindennapi komfortot. Nemcsak luxusérzést nyújtanak, hanem bőr- és hajápolási szempontból is előnyösek.
Vásárló Ínycsiklandó élmények: hogyan formálják át a gasztronómiai programok a rendezvényeket?
Márkázott tartalom | 2025. október 3. 13:44
A gasztronómiai élmények egyre több embert vonzanak, hiszen nem csupán az ízlelőbimbókat stimulálják, hanem közösségi élményeket és emlékeket is eredményeznek. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG