Hirdetés
Hirdetés

Politikai csatatér lett a kishantosi biogazdaság - frissítve

2014. április 12., 14:31

Szombaton elkezdték beszántatni a kishantosi gazdaság növényeit, a táblákhoz vezető utakat lezárták. Az ügyben már az államtitkár is megszólalt, aki szerint a Nemzeti Földalapkezelőnek ehhez semmi köze.

A kishantosi ügyről a hvg.hu számolt be Ács Sándornéra, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetőjére hivatkozva. Ács Sándorné az MTI megkeresésére megerősítette a hvg-nek mondottakat. Mint elmondta, óriási károkozás zajlik a nemzeti földalapkezelő felügyelete mellett.

Vége a biogazdálkodásnak?

Hirdetés

A kishantosi gazdaság 452 hektár állami földterületen folytatta tevékenységét, amelynek bérleti joga tavaly októberben lejárt. A földterület hasznosítását a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet döntése értelmében 8 gazdálkodó, illetve gazdasági társaság kapta. A döntéssel végveszélybe került a földek biominősítése, a kapcsolódó uniós támogatás, és teljesíthetetlenné az ezzel járó kötelezettségek: Kishantos pedig föld híján megszűnik.

Győzött a kétharmad

A 452 hektáron 21 éve vegyszermentesen gazdálkodó Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetője a hvg-nek azt mondta: győzött a kétharmad, megindultak a gépek.

Mint elmondta, hajnalban arról értesítették barátai, hogy a Kishantos Vidékfejlesztési Központ által kezelt 21 földrészleten megindultak a munkagépek, elkezdték beszántani a növényeket, a földekhez vezető utakat pedig lezárták.

Az államtitkár is megszólalt

Bitay Márton, az állami földprogramért felelős államtitkár azt közölte, a kérdéses állami földterületet az NFA pályázati úton haszonbérbe adta helyi gazdáknak, akik fél éve nem tudják azt használni, mert a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, amelynek tavaly ősszel lejárt a szerződése, nem hajlandó levonulni a területről. Hozzátette: Kishantos kárt okozott az államnak azzal, hogy nem engedte beszántani a területet.

Forrás: a Greenpeace Hungary Facebook oldala
Forrás: a Greenpeace Hungary Facebook oldala

Elmondta azt is, hogy a megkötött szerződés kötelezi a helyi gazdákat, akik a gazdálkodási tervükben számos kötelezettséget vállaltak, de nem tudják azokat végrehajtani, mert nem jutnak hozzá a területhez.

Provokáció lenne?

Bitay Márton tudatos provokációnak nevezte a kishantosiak akcióit. Közölte: mélységesen elutasítja, és nem ért vele egyet, mert a volt bérlőknek semmilyen jogosultságuk nincs használni a földterületet.

A Kishantos korábban birtokvédelmet kért a székesfehérvári jegyzőtől, aki elutasította a kérelmet, arra hivatkozva, hogy nincs semmilyen birtoklási jogosultságuk a területre. Az ügyben birtokper is folyamatban van.

Ácsné választási veresége miatt van minden?

Az államtitkár szerint az ügynek politikai vonulata is van, mivel Ács Sándorné egy párt képviseletében elindult a parlamenti választáson.

Ács Sándorné 1,26 százaléknyi szavazatot kapott, szemben a győztes fideszes jelölt 47,82 százalékos eredményével. Véleménye szerint ez azt bizonyítja, hogy a helyi emberek már rég levonták a következtetéseket Kishantosról.

Árgyelán János a Jobbik Fejér megyei elnöke a fideszes agresszió egyik csúcspontjának nevezte a történéseket. „Egyértelmű politikai leszámolásról van szó, mert a fideszes oligarchák még a bírósági döntést sem várták meg, helyette pusztítás, rombolás folyik – fogalmazott.

Szabó Rebeka az Együtt-PM mezőgazdasági szakpolitikusa szerint mélységesen felháborító és megrázó, ami Kishantoson zajlik. „A bérleti joggal kapcsolatos bírósági eljárás ellenére agresszíven lépnek fel és a biominősítésű veteményeket tönkreteszik” – mondta.

Szabó szerint a kormányt nem érdekli a fenntartható biogazdálkodás, mert egy mintagazdaságot hagynak tönkre tenni.

A név nélkül nyilatkozó nyertes földbérlők elmondták: a jogtalanul elvetett növényeket kiszántják, a földeket jogszerűen használják, és majd az időjárás alakulásának megfelelően eldöntik, mit vetnek bele.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Katás vagy? Az új online számlázás komolyan érinthet!

Katás vagy? Az új online számlázás komolyan érinthet!

Kedden újabb gazdaságvédelmi akciótervet jelentett be a kormány, amely inkább a költségvetés számára igyekszik biztosítékokat adni, mint a vállalkozóknak. Az online számlázás gyakorlatilag teljes körűvé tétele legalábbis ebbe az irányba mutat. Véleménycikk.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Utánajártunk

  • BUX43242.94-0.57%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?