A vadhús "megújuló természeti erőforrás" és egészséges élelmiszer is, jó minőségű vadhús viszont csak tudatos, szakmailag megalapozott vadgazdálkodásból származhat - mondta Kardeván Endre országos főállatorvos kedden egy budapesti szakmai tanácskozáson.
A vad és a korszerű fogyasztói igények A főállatorvos szerint a vadhús zsírokban, szénhidrátokban szegény, ugyanakkor fehérjében, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag húsféle, így "messzemenően megfelel a korszerű fogyasztói igényeknek." |
A 2012/13-as vadászati évben a teljes ágazati árbevétel 20,3 milliárd forintra emelkedett. Ebben a vadhúsból származó bevétel 5,3 milliárd forintot tett ki, és ezzel először haladta meg a külföldi bérvadászatból származó bevételeket.
Míg 2010-ben 160 millió forintos eredménnyel zárta az évet az ágazat, addig az előző vadászati évben ez csaknem a kilencszeresére, vagyis 1,4 milliárd forintra emelkedett. Így átlagosan 1 millió forinttal maradt több a vadászatra jogosultak zsebében.