<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Mintegy háromezer tonna bodzatermést dolgoz fel az Agrana-Juice Magyarország Kft. hajdúsámsoni üzemében az idén - közölte az osztrák tulajdonú cég vásárosnaményi ügyvezető igazgatója.
Magyarországon átlagosan 8-10 ezer tonna bodza terem évente, vagyis az üzem nagyjából a hazai termés harmadát dolgozza fel idén.

Szigeti Zoltán elmondta: a Hajdú-Bihar megyei feldolgozóüzembe a térség 200-300 termelője adja le a bodzát.

A készülő bodzasűrítményt exportálják majd, a magas antioxidáns tartalmú, a piacon igen keresett magyar bodzalevet Euróba szinte minden országába szállítják a megrendelőknek. A bodza feldolgozása szeptember elején fejeződik be Hajdúsámsonban, ahol utána almából készítenek sűrítményt.

Gyors korszerűsítés is lesz

Szigeti Zoltán tájékoztatása szerint az almafeldolgozást a korai fajták átvételével a cég anarcsi üzemében augusztus 12-én kezdték meg. Az észak-szabolcsi üzemben azóta folyamatos az átvétel a régió agrártermelőitől.

Az őszi fajták feldolgozása is hamarosan indul, a jövő héten várható döntés a legnagyobb, a vásárosnaményi Agrana-Juice-üzem termelésének megkezdéséről. Az üzemet a szezon kezdetéig korszerűsíti a cég, még zajlanak a munkálatok - jegyezte meg az ügyvezető igazgató.

Szigeti Zoltán korábban, a termelők érdekképviseleteivel folytatott egyeztetés utáni sajtótájékoztatón azt közölte: várhatóan az idén is minden léalmát felvásárolnak a gazdálkodóktól. A korai fajták feldolgozása utáni felvásárlási árról pedig a szezon indulásig döntenek. Az Agrana-Juice Magyarország Kft. tavaly 250 ezer tonna ipari almát dolgozott fel anarcsi, hajdúsámsoni és vásárosnaményi üzemében.

Kevesebb alma terem

Az idén a szakemberek becslése szerint 500-570 ezer tonna almatermés várható az országban, a tavalyi 750 ezer tonnával szemben. A legnagyobb termőterülettel rendelkező Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 300-350 ezer tonna termést becsülnek. A várakozások szerint a termésnek mintegy 20 százaléka lesz étkezési, 80 százaléka pedig ipari minőségű alma. Ez a termésarány a hazai piac szükségleteit teljes mértékben fedezi - vélik a szakemberek.

A nyilvános cégadatok szerint a társaság árbevétele mintegy 15,9 milliárd forint volt 2012-ben, ebből több mint 13,6 milliárd származott exportból. Ez jóval meghaladja a megelőző év teljesítményét, amikor 10,2 milliárd forint volt a teljes árbevétele, illetve ebből 8,8 milliárd az export. A cég adózott nyeresége is jelentősen emelkedett, a 2011 évi 437 millió forintról, 1,48 milliárd forintra.

Tavalyra a tulajdonosok 1,19 milliárd forint osztalék kifizetését hagyták jóvá, így a mérleg szerinti eredményük 289 millió forint lett.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Az ársapka hatása: jövő év végéig többezer kisbolt húzhatja le a rolót – véli Raskó György
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 19:14
Immár 21. alkalommal került sor lapcsoportunk Klasszis Klub-rendezvényére, amelyen 2021 februárjától havonta rendszeresen beszélgetünk a hazai közélet egy-egy neves személyiségével, egy órán keresztül. Ezúttal Raskó György agrárközgazdász, gazdálkodó, az Antall-kormány idején, 1991-94 között a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára volt a vendégünk, akinek nemcsak mi, hanem a szép számú nézőközönség is feltehette és fel is tette a kérdéseit.
Agrár Ön is kérdezhet Raskó Györgytől a Klasszis Klub csütörtöki rendezvényén!
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:46
Októberben immár 40 százalék volt az élelmiszerek éves inflációja. Alapvetően ez járult hozzá ahhoz, hogy az általános árszínvonal huszonhat éve nem látott szintre ment fel. Vajon ez már a csúcs, vagy látunk még nagyobb mértékű drágulást? Egyebek mellett erről is kifejti a véleményét Raskó György agrárközgazdász,  gazdálkodó, egykori államtitkár Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában, amelyen ön is felteheti a kérdéseit.
Agrár Még feljebb is mehetnek az élelmiszerárak? Raskó György lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 17:21
Abban, hogy az immár hónapok óta több évtizedes rekordokat döntögető hazai infláció éves szintje októberben immár 21 százalék fölé került, az energiaárak mellett alapvetően az élelmiszerárak játszottak közre, amelyek éves átlagos növekedésének mértéke immár elérte a 40 százalékot. Kérdés, hol lehet a drágulási folyamat vége? Mit kéne tennie a kormánynak és a jegybanknak? Egyebek mellett ezekről is kérdezzük Raskó György agrárközgazdászt, gazdálkodót, egykori államtitkárt Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában.
Agrár ENSZ: meghosszabbítják a fekete-tengeri gabonaexport-megállapodást
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 10:14
Megállapodás született az ukrán gabona fekete-tengeri exportjáról szóló megállapodás meghosszabbításáról - jelentette be csütörtökön kiadott közleményében António Guterres ENSZ-főtitkár.
Agrár A nap képe: ásót ragadott az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. november 15. 14:52
Vidéki romantika Lázár János módra.
Agrár Van értelmük az élelmiszerár-sapkáknak? Következő Klasszis Klubunkban Raskó Györggyel beszélgetünk
Privátbankár.hu | 2022. november 14. 10:37
Abban, hogy az immár hónapok óta több évtizedes rekordokat döntögető hazai infláció éves szintje októberben immár 21 százalék fölé került, az energiaárak mellett alapvetően az élelmiszerárak játszottak közre, amelyek éves átlagos növekedésének mértéke immár elérte a 40 százalékot. Kérdés, hol lehet a drágulási folyamat vége? Mit kéne tennie a kormánynak és a jegybanknak? Egyebek mellett ezekről is kérdezzük Raskó György agrárközgazdászt, gazdálkodót, egykori államtitkárt Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában.
Agrár Az ukránok verhetetlenek a tojásinflációban
Mester Nándor | 2022. november 13. 17:28
Más alapvető élelmiszerek is folyamatosan drágulnak.
Agrár Nem kell félni, lesz elég tojás és krumpli!
Privátbankár.hu | 2022. november 13. 14:54
Ezt állítja Nagy István agrárminiszter.
Agrár Csoda, ha az ársapka miatt hiány lesz a krumpliból?
Privátbankár.hu | 2022. november 13. 12:24
Az alapján, hogy a hatósági árkorlátozás alá eső termékekből hiányok alakultak ki, ez vár a héten ársapkát kapott krumplira. Ezt még valószínűbbé teszi, hogy annak termelése 10 év alatt a harmadára csökkent.
Agrár Az Auchan üzletet nyitott a hírhedt ukrajnai Bucsában
Mester Nándor | 2022. november 10. 10:20
A szintén elhíresült Irpinyben is van már egy kisebb egysége.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG