<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Eredetileg 2009-ben megszűnt volna a földvásárlási támogatás.

Az Európai Bizottság álláspontjával ellentétben Lettország, Lengyelország és Litvánia mellett Magyarország 2009 vége helyett az idei év, 2013 végéig nyújthat a gazdáknak földvásárlási támogatást - derül ki a luxembourgi Európai Bíróság szerdai ítéletéből.

Ha a bíróság a bizottsággal értett volna egyet, akkor az államoknak az összes 2009. december 31-e után kifizetett ilyen támogatást vissza kellett volna fizettetnie.

A támogatás célja, hogy a gazdák versenyképes méretű földterületet tudjanak venni, s korábban mind a négy ország vállalta, hogy 2009 végén megszünteti azt. Ám a válságra hivatkozva a többi között Magyarország is azt kérte a szakminiszterek tanácsától, engedélyezze a támogatások folyósítását 2013 végéig, amit a tanács jóvá is hagyott.

A bizottság szerint a támogatás ellentétes a belső piac szabályaival, ezért fordult a luxembourgi uniós bírósághoz, ahol viszont elveszítette a pert. A bizottság szerint a tanácsnak nem lett volna hatásköre, hogy döntsön egy olyan program meghosszabbításáról, amelynek megszüntetését a tagállamok korábban önként vállalták.

Nem volt aránytalan

A luxembourgi bírák szerint ugyanakkor árnyaltabb a kép. Egyrészt a bizottságnak igaza van, ám 2009 után ez egy új támogatási program, nem az előző meghosszabbítása. Másrészt viszont arra épül, ami szintén kizárná a tanács illetékességét. Figyelembe vette viszont Luxembourg, hogy miután a tagállamok vállalták a támogatási program megszüntetését, "új és kivételes körülmények" merültek fel: a pénzügyi válság. Ez pedig jogot teremt a tanácsnak, hogy a programok meghosszabbításáról határozzon.

Az Európai Bizottság arra is hivatkozott, hogy a tanács visszaélt a hatáskörével, ám a bírák ezt sem találták megalapozottnak. A bizottság szerint a szakminiszterek mérlegelési hibát vétettek és az arányosság elvét is figyelmen kívül hagyták, amikor úgy ítélték meg, hogy fennállnak a szükséges "kivételes körülmények" ahhoz, hogy meghosszabbíthassák a programokat, továbbá amikor ezeket a támogatásokat alkalmasnak ítélték a pénzügyi és gazdasági válság hatásainak ellensúlyozására.

Az Európai Bíróság ítélete szerint a pénzügyi válság olyan körülmény, amely "szokatlan, előre nem látható és jelentős hatást gyakorolt az érintett tagállamok mezőgazdaságára", valamint, hogy az állami támogatások "nem tűnnek nyilvánvalóan alkalmatlannak" ezeknek a hatásoknak az ellensúlyozására.

"Nem állapítható meg, hogy a tanács a szóban forgó támogatási programok 2010. január 1-je és 2013. december 31. közötti időszakra történő engedélyezésével nyilvánvalóan aránytalan intézkedés mellett döntött" - állapította meg az Európai Bíróság.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár A búzakínálat az idén sem dönt rekordot, de azért nem kell aggódni
Jernei Gábor | 2022. május 15. 11:46
A hazai ellátás nem forog veszélyben a legfontosabb kenyérgabonánkból.
Agrár Agrárminiszter: öntöttük a pénzt a gazdáknak, tessék jól felhasználni!
Privátbankár.hu | 2022. május 5. 11:37
Nagy István nagyon megvédte a magyar állattenyésztést.
Agrár Scholz kezdhet aggódni: iszonyatosan drágulhat a német sör
Privátbankár.hu | 2022. május 4. 11:15
Akár 30 százalékkal is többe kerülhet a nedű az év végére. Vajon Magyarországra is begyűrűzik majd a sördrágulás?
Agrár A német miniszter figyelmeztet – jön a példátlan éhínség a világban
Káncz Csaba | 2022. április 26. 18:16
Legalább 3,2 milliárd ember élelmezése függ a műtrágyák használatától, márpedig a nitrogén alapú műtrágyák ára tonnánként 300 dollárról 1700 dollárra emelkedett. Egy elhúzódó ukrajnai háború katasztrofális következményekkel járna a világ élelmiszerellátására nézve.  Káncz Csaba jegyzete 
Agrár Globális sokkhatások karmaiban a magyar agrárium
Jernei Gábor | 2022. április 20. 16:52
Megjelent a magyar mezőgazdaság évkönyve, az Agrárláz 2022.
Agrár Országszerte átveszi a használt sütőolajat a Mol
Privátbankár.hu | 2022. április 18. 08:18
A használt sütőolaj veszélyes hulladéknak számít, biztonságos leadására lehetőség van a Mol több mint 350 töltőállomásán - hívta fel a figyelmet a vállalat annak kapcsán, hogy húsvétkor a háztartások az átlagosnál nagyobb mennyiségben használnak zsiradékot, amelyet megfelelő módon gyűjtve és leadva újra lehet hasznosítani.
Agrár A katonai konfliktus és a gyenge forint szorítja az agráriumot
Privátbankár.hu | 2022. április 13. 11:16
Az ukrajnai események és a gyengélkedő forint miatt különösen fontos, hogy hatékonyabb legyen a mezőgazdaság.
Agrár Rettegésben tartott rovarok és gombák
Jernei Gábor | 2022. április 12. 17:28
Új szereplőként jelent meg az agropiacon a Kwizda Garden.
Agrár Újabb ország csap oda az oroszoknak – diplomatákat is kiutasítanak
Privátbankár.hu | 2022. április 8. 11:55
Japán is bekeményít Oroszország ellen, de az orosz nagykövet nincs a kiutasított diplomaták listáján.
Agrár 4300 milliárd forint támogatás ömlik a vidékfejlesztésbe
Privátbankár.hu | 2022. április 6. 15:32
Fontos szerepe lesz az agrár-élelmiszeriparnak a következő évek magyar gazdasági stratégiájában.
hírlevél
Ingatlantájoló