<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Eredetileg 2009-ben megszűnt volna a földvásárlási támogatás.

Az Európai Bizottság álláspontjával ellentétben Lettország, Lengyelország és Litvánia mellett Magyarország 2009 vége helyett az idei év, 2013 végéig nyújthat a gazdáknak földvásárlási támogatást - derül ki a luxembourgi Európai Bíróság szerdai ítéletéből.

Ha a bíróság a bizottsággal értett volna egyet, akkor az államoknak az összes 2009. december 31-e után kifizetett ilyen támogatást vissza kellett volna fizettetnie.

A támogatás célja, hogy a gazdák versenyképes méretű földterületet tudjanak venni, s korábban mind a négy ország vállalta, hogy 2009 végén megszünteti azt. Ám a válságra hivatkozva a többi között Magyarország is azt kérte a szakminiszterek tanácsától, engedélyezze a támogatások folyósítását 2013 végéig, amit a tanács jóvá is hagyott.

A bizottság szerint a támogatás ellentétes a belső piac szabályaival, ezért fordult a luxembourgi uniós bírósághoz, ahol viszont elveszítette a pert. A bizottság szerint a tanácsnak nem lett volna hatásköre, hogy döntsön egy olyan program meghosszabbításáról, amelynek megszüntetését a tagállamok korábban önként vállalták.

Nem volt aránytalan

A luxembourgi bírák szerint ugyanakkor árnyaltabb a kép. Egyrészt a bizottságnak igaza van, ám 2009 után ez egy új támogatási program, nem az előző meghosszabbítása. Másrészt viszont arra épül, ami szintén kizárná a tanács illetékességét. Figyelembe vette viszont Luxembourg, hogy miután a tagállamok vállalták a támogatási program megszüntetését, "új és kivételes körülmények" merültek fel: a pénzügyi válság. Ez pedig jogot teremt a tanácsnak, hogy a programok meghosszabbításáról határozzon.

Az Európai Bizottság arra is hivatkozott, hogy a tanács visszaélt a hatáskörével, ám a bírák ezt sem találták megalapozottnak. A bizottság szerint a szakminiszterek mérlegelési hibát vétettek és az arányosság elvét is figyelmen kívül hagyták, amikor úgy ítélték meg, hogy fennállnak a szükséges "kivételes körülmények" ahhoz, hogy meghosszabbíthassák a programokat, továbbá amikor ezeket a támogatásokat alkalmasnak ítélték a pénzügyi és gazdasági válság hatásainak ellensúlyozására.

Az Európai Bíróság ítélete szerint a pénzügyi válság olyan körülmény, amely "szokatlan, előre nem látható és jelentős hatást gyakorolt az érintett tagállamok mezőgazdaságára", valamint, hogy az állami támogatások "nem tűnnek nyilvánvalóan alkalmatlannak" ezeknek a hatásoknak az ellensúlyozására.

"Nem állapítható meg, hogy a tanács a szóban forgó támogatási programok 2010. január 1-je és 2013. december 31. közötti időszakra történő engedélyezésével nyilvánvalóan aránytalan intézkedés mellett döntött" - állapította meg az Európai Bíróság.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Az ársapka hatása: jövő év végéig többezer kisbolt húzhatja le a rolót – véli Raskó György
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 19:14
Immár 21. alkalommal került sor lapcsoportunk Klasszis Klub-rendezvényére, amelyen 2021 februárjától havonta rendszeresen beszélgetünk a hazai közélet egy-egy neves személyiségével, egy órán keresztül. Ezúttal Raskó György agrárközgazdász, gazdálkodó, az Antall-kormány idején, 1991-94 között a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára volt a vendégünk, akinek nemcsak mi, hanem a szép számú nézőközönség is feltehette és fel is tette a kérdéseit.
Agrár Ön is kérdezhet Raskó Györgytől a Klasszis Klub csütörtöki rendezvényén!
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:46
Októberben immár 40 százalék volt az élelmiszerek éves inflációja. Alapvetően ez járult hozzá ahhoz, hogy az általános árszínvonal huszonhat éve nem látott szintre ment fel. Vajon ez már a csúcs, vagy látunk még nagyobb mértékű drágulást? Egyebek mellett erről is kifejti a véleményét Raskó György agrárközgazdász,  gazdálkodó, egykori államtitkár Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában, amelyen ön is felteheti a kérdéseit.
Agrár Még feljebb is mehetnek az élelmiszerárak? Raskó György lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 17:21
Abban, hogy az immár hónapok óta több évtizedes rekordokat döntögető hazai infláció éves szintje októberben immár 21 százalék fölé került, az energiaárak mellett alapvetően az élelmiszerárak játszottak közre, amelyek éves átlagos növekedésének mértéke immár elérte a 40 százalékot. Kérdés, hol lehet a drágulási folyamat vége? Mit kéne tennie a kormánynak és a jegybanknak? Egyebek mellett ezekről is kérdezzük Raskó György agrárközgazdászt, gazdálkodót, egykori államtitkárt Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában.
Agrár ENSZ: meghosszabbítják a fekete-tengeri gabonaexport-megállapodást
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 10:14
Megállapodás született az ukrán gabona fekete-tengeri exportjáról szóló megállapodás meghosszabbításáról - jelentette be csütörtökön kiadott közleményében António Guterres ENSZ-főtitkár.
Agrár A nap képe: ásót ragadott az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. november 15. 14:52
Vidéki romantika Lázár János módra.
Agrár Van értelmük az élelmiszerár-sapkáknak? Következő Klasszis Klubunkban Raskó Györggyel beszélgetünk
Privátbankár.hu | 2022. november 14. 10:37
Abban, hogy az immár hónapok óta több évtizedes rekordokat döntögető hazai infláció éves szintje októberben immár 21 százalék fölé került, az energiaárak mellett alapvetően az élelmiszerárak játszottak közre, amelyek éves átlagos növekedésének mértéke immár elérte a 40 százalékot. Kérdés, hol lehet a drágulási folyamat vége? Mit kéne tennie a kormánynak és a jegybanknak? Egyebek mellett ezekről is kérdezzük Raskó György agrárközgazdászt, gazdálkodót, egykori államtitkárt Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában.
Agrár Az ukránok verhetetlenek a tojásinflációban
Mester Nándor | 2022. november 13. 17:28
Más alapvető élelmiszerek is folyamatosan drágulnak.
Agrár Nem kell félni, lesz elég tojás és krumpli!
Privátbankár.hu | 2022. november 13. 14:54
Ezt állítja Nagy István agrárminiszter.
Agrár Csoda, ha az ársapka miatt hiány lesz a krumpliból?
Privátbankár.hu | 2022. november 13. 12:24
Az alapján, hogy a hatósági árkorlátozás alá eső termékekből hiányok alakultak ki, ez vár a héten ársapkát kapott krumplira. Ezt még valószínűbbé teszi, hogy annak termelése 10 év alatt a harmadára csökkent.
Agrár Az Auchan üzletet nyitott a hírhedt ukrajnai Bucsában
Mester Nándor | 2022. november 10. 10:20
A szintén elhíresült Irpinyben is van már egy kisebb egysége.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG