<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Visszaszorulna a feketegazdaság, csökkenne az import, a hazai termelés versenyképessége pedig javulna az ágazat szereplői szerint.

Kifejezetten kedvező lépésként értékelte a Baromfi Termék Tanács Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár szeptemberi bejelentését, amely arról szólt, hogy a kormány megvizsgálja a 27 százalékos áfakulcs jelentős csökkentési lehetőségét a sertés- és a baromfiágazatban. A BTT egyetért a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) és a Magyar Húsiparosok Szövetségének közelmúltbeli állásfoglalásával, amelyben mindkét szakmai szervezet az áfa drasztikus mérséklés mellett foglalt állást.

A BTT emlékeztet: Ismert ugyanakkor, hogy a kabinet a forgalmi adó csökkentését nem szerepeltette a parlamenthez benyújtott, jövő évi adótörvény-javaslatokban, mert a közelmúltbeli nyilatkozatok szerint nem volt biztos abban, hogy az áfaváltozás hatására a fogyasztói árak is csökkennének. Az agrárkamara szerint is fontos az áfacsökkentés, ezért a szükséges törvény módosítását kérik.

Veszélyben a baromfitermelés?

Az áfa jelentős mérséklésének azonban csak egyik indoka lehet, hogy megszűnjön az Európában kiugróan magas magyar adókulcs árdrágító hatása – hangsúlyozza a BTT. Legalább olyan jelentőséggel bír az a tény, hogy a feketegazdaság elburjánzásának egyik oka a 27 százalékos forgalmi adó. A 2-5 százalékos éves nyereségű élelmiszer-termelésben túlságosan vonzó lehetőség a csalásra hajlamos piaci szereplők számára, hogy ezt az adót ne fizessék meg - fogalmazott a tanács.

A felmérések azt mutatják, hogy a feketegazdaság részaránya már ma is meghaladja a 30 százalékot a baromfiszektorban. A bizonyos köröknek - ahogy fogalmaztak - kifizetődő áfacsalás az illegális importot is oly mértékben élénkítette, hogy már komolyan veszélyezteti a hazai baromfi- és étkezési tojástermelést. A folyamatos leépülést jelzi, hogy tojásból az ország önellátása megszűnt, a legális hazai termékek versenyképessége pedig mélyre zuhant.

Nem csak a fogyasztói árak a fontosak

A BTT meggyőződése, hogy érzékelhetően csökkennének a fogyasztói árak, ha a 27 százalékos jelenlegi áfa 5 százalékra mérséklődne. Az árcsökkenést a versenyen alapuló piaci törvényszerűségek kényszerítenék ki. A fogyasztói árakat azonban végső soron a kereskedelem határozza meg, az ágazatok hosszabb távú termelési költségeit pedig a takarmány- és az energiaárak befolyásolják a legjobban – szögezi le a BTT.

A baromfiágazat szereplői biztosak abban is, hogy a forgalmi adó drasztikus csökkentésével jelentősen visszaszorulna a feketegazdaság, levegőhöz jutnának a hazai termelők és kevesebb lenne az importból származó élelmiszer. Ezért a BTT felhívja a döntéshozók figyelmét, hogy  ne csak a fogyasztói árcsökkenés nagyságát mérlegeljék, hanem a feketegazdaság visszaszorítását, az import csökkentését és a hazai termelés versenyképességének javulását is tartsák szem előtt.


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Válság: sürgős segítség kell a sertéstartóknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 12. 10:01
A válságalap megnyitásához a tanács döntésén kívül az Európai Parlament jóváhagyására is szükség lenne.
Agrár Nagy a baj. Az angolok hatoda alig jut élelmiszerhez
MTI | 2021. október 9. 09:05
A brit felnőtt lakosság hatodával fordult elő az elmúlt hetekben, hogy az ellátási hiányok miatt nem tudott alapvető élelmiszereket vásárolni.
Agrár Orbán Viktor: nem lehet hitelből emelni a béreket
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 08:49
A szokásos pénteki interjú egyik központi témája volt a bérek emelése. Orbán Viktor ennek kapcsán azt hangsúlyozta, hogy számos területen sikerült előrelépni, köszönhetően a jó gazdasági teljesítménynek. Bár vannak jogos igények a miniszterelnök szerint, ugyanakkor felelőtlenség lenne, ha hitelből emelnének béreket.
Agrár Kritikus helyzet a műtrágyapiacon: a Nitrogénművek Zrt. is támogatja a felhívást
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 18:23
A Nitrogénművek is támogatja az Európai Műtrágyagyártók Szövetségének azt a felhívását, mellyel az Európai Bizottsághoz és a tagállamok hatóságaihoz fordulnak a műtrágyapiacon kialakult kritikus állapot azonnali kezelésével kapcsolatban.
Agrár Műtrágya-botrány: reagált az orosz gyártó
Szakonyi Péter | 2021. október 7. 16:07
Több mint 10 milliárd forintos kárt okozhatott a gazdáknak és bankoknak egy műtrágyakereskedő cég - írtuk meg egy hónappal ezelőtt. A Keleti Agrár Kft. egy oroszországi központú vállalkozás, a PhosAgro termékeit értékesítette - jelentős árkedvezménnyel. De árut nem szállítottak, csak a pénzt vették fel. A botrány tovább folytatódik.
Agrár Jelentős a Magyar Bankholding szerepe az agráriumban
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 14:37
A Magyar Bankholding tagbankjai, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank összesen közel 500 milliárd forintnyi hitel- és lízingállománnyal rendelkeznek az agrárszektorban, ami együttesen több mint 25 százalékos piaci részesedést jelent.
Agrár Búcsút inthetünk az olcsó gyümölcsöknek
Privátbankár.hu | 2021. október 5. 10:13
Korszakhatáron a gyümölcstermesztés: az éghajlatváltozás máris mutatkozó kedvezőtlen hatásai és a munkaerőhiány drámaian rontotta a gyümölcsültetvények jövedelmezőségét az elmúlt évtizedben.
Agrár Töretlenül nő a villamosenergia fogyasztás
MTI | 2021. szeptember 17. 10:34
Ötéves csúcsra emelkedett júliusban a hazai bruttó villamosenergia-fogyasztás, 7,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban; a rendszerterhelés maximuma több napon is megdöntötte a nyári csúcsértékeket - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken.
Agrár Kész, vége! Kivonul Magyarországról a horvát Mlinar pékséghálózat
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 11. 12:20
Hamarosan az összes magyar egységét bezárja és kivonul erről a piacról a horvát Mlinar pékséghálózat. Más országokban viszont folytatja.
Agrár Kicsinálta az időjárás a francia bort
MTI | 2021. szeptember 7. 11:25
Idén 29 százalékkal lehet kisebb a megtermelt bormennyiség a tavalyinál.
hírlevél
depositphotos