TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Visszaszorulna a feketegazdaság, csökkenne az import, a hazai termelés versenyképessége pedig javulna az ágazat szereplői szerint.

Kifejezetten kedvező lépésként értékelte a Baromfi Termék Tanács Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár szeptemberi bejelentését, amely arról szólt, hogy a kormány megvizsgálja a 27 százalékos áfakulcs jelentős csökkentési lehetőségét a sertés- és a baromfiágazatban. A BTT egyetért a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) és a Magyar Húsiparosok Szövetségének közelmúltbeli állásfoglalásával, amelyben mindkét szakmai szervezet az áfa drasztikus mérséklés mellett foglalt állást.

A BTT emlékeztet: Ismert ugyanakkor, hogy a kabinet a forgalmi adó csökkentését nem szerepeltette a parlamenthez benyújtott, jövő évi adótörvény-javaslatokban, mert a közelmúltbeli nyilatkozatok szerint nem volt biztos abban, hogy az áfaváltozás hatására a fogyasztói árak is csökkennének. Az agrárkamara szerint is fontos az áfacsökkentés, ezért a szükséges törvény módosítását kérik.

Veszélyben a baromfitermelés?

Az áfa jelentős mérséklésének azonban csak egyik indoka lehet, hogy megszűnjön az Európában kiugróan magas magyar adókulcs árdrágító hatása – hangsúlyozza a BTT. Legalább olyan jelentőséggel bír az a tény, hogy a feketegazdaság elburjánzásának egyik oka a 27 százalékos forgalmi adó. A 2-5 százalékos éves nyereségű élelmiszer-termelésben túlságosan vonzó lehetőség a csalásra hajlamos piaci szereplők számára, hogy ezt az adót ne fizessék meg - fogalmazott a tanács.

A felmérések azt mutatják, hogy a feketegazdaság részaránya már ma is meghaladja a 30 százalékot a baromfiszektorban. A bizonyos köröknek - ahogy fogalmaztak - kifizetődő áfacsalás az illegális importot is oly mértékben élénkítette, hogy már komolyan veszélyezteti a hazai baromfi- és étkezési tojástermelést. A folyamatos leépülést jelzi, hogy tojásból az ország önellátása megszűnt, a legális hazai termékek versenyképessége pedig mélyre zuhant.

Nem csak a fogyasztói árak a fontosak

A BTT meggyőződése, hogy érzékelhetően csökkennének a fogyasztói árak, ha a 27 százalékos jelenlegi áfa 5 százalékra mérséklődne. Az árcsökkenést a versenyen alapuló piaci törvényszerűségek kényszerítenék ki. A fogyasztói árakat azonban végső soron a kereskedelem határozza meg, az ágazatok hosszabb távú termelési költségeit pedig a takarmány- és az energiaárak befolyásolják a legjobban – szögezi le a BTT.

A baromfiágazat szereplői biztosak abban is, hogy a forgalmi adó drasztikus csökkentésével jelentősen visszaszorulna a feketegazdaság, levegőhöz jutnának a hazai termelők és kevesebb lenne az importból származó élelmiszer. Ezért a BTT felhívja a döntéshozók figyelmét, hogy  ne csak a fogyasztói árcsökkenés nagyságát mérlegeljék, hanem a feketegazdaság visszaszorítását, az import csökkentését és a hazai termelés versenyképességének javulását is tartsák szem előtt.


Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Nem elég a Covid, még a sertéspestis is pusztít
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 11:32
Az előző negyedévi, 27,5-ről 30,5-re emelkedett a Takarék AgrárTrend Index értéke. Az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom jelentős mértékű bővülése jótékonyan hatott az egyes termékpályák szereplőire, továbbá a vendéglátóhelyek újranyitása is javuló hangulatot eredményez a mezőgazdaságban. Az előző negyedévhez képest csak a sertéságazat kilátásai romlottak, miután szeptemberben Németországban megjelent a sertéspestis.
Agrár A világgal kell versenyeznünk a búzáért - újabb lisztáremelés jön
MTI | 2020. október 21. 06:35
Nehezen vásárolnak most a malmok megfelelő, jó minőségű búzát a piacon, az árak a tonnánkénti 60 ezer forintot is elérik, helyenként pedig már meghaladják. Ez az aratás kezdete óta 20 százalékos áremelkedésnek felel meg - írja gabonakereskedői forrásokra hivatkozva a Világgazdaság szerdai száma.
Agrár Lesz olyan magyar termelő, akinek nagyon fog fájni a brexit
Király Béla | 2020. október 20. 17:04
A múlt heti uniós csúcson sem született érdemi eredmény a britekkel folyó tárgyalásokról, így egyre fenyegetőbb a megállapodás nélküli brexit. Ha év végig nem sikerül megegyezni, akkor jövőre vámok sújtják majd az uniós termékeket, ez pedig sok mezőgazdasági termelőnek is veszélyezteti majd a piacát. Magyar vállalkozások is lehetnek közöttük.
Agrár Patthelyzetben a BKV, óriási kötbért kell fizetnie
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 07:47
Egy 15 évvel korábbi ingatlan eladása miatt kell a BKV-nak 1,2 milliárd forintos kötbért fizetnie. Ráadásul az összeg napról-napra növekszik, mert esély sincs a telep átadására.
Agrár Most ért véget a tavaszi korona-spórolás, viszik a gazdák a traktorokat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 09:08
40 százalékkal több új traktort adtak el szeptemberben, mint egy évvel korábban.
Agrár Új adókönnyítések: októberben a parlament elé kerülhet
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 4. 07:31
A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) a héten jelentős adóügyi könnyítésekről döntött, amelyek fókuszában az adóbürokrácia jelentős csökkentése állt, mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Agrár Öt embernek lett pozitív a mintája a Lázár János felügyelte cégnél
MTI | 2020. szeptember 20. 10:48
Mindenkit leteszteltek a mezőhegyesi  agrárvállalatnál.
Agrár Kósa Lajos megmentette a Csíki Sört
Vég Márton | 2020. szeptember 18. 16:32
Tavaly is veszteséges lett Magyarországon a Csíki Sör, ami egy újabb érv lehetett amellett, hogy a kormánypártoknak miért kellett villámgyorsan átírniuk a sörpiaci szabályokat. 
Agrár Nem tiltják be a rituális állatöléseket az EU-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 10. 16:59
Úgy tűnik, a közösségi jogot az állatok joga fölé helyezte az Európai Bíróság.
Agrár Rég nem látott szinten a jüan, és hol van még a vége
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 2. 14:08
A nagy nemzetközi befektetési bankok a jüan árfolyamának további emelkedésére számítanak a dollár várhatóan tartós gyengülése és az erőteljes külföldi tőkebeáramlás miatt Kínában.
hírlevél