Ahogy arról a Privátbankár arról beszámolt, Lázár János egy lakossági fórumon azt mondta, hogy 10 százalék alá csökkenhet a hús áfája januártól. Közben a Tej Terméktanács is az áfa csökkentését vetette fel. |
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet támogatja az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentését.
"Különösen fontosnak tartjuk ezt a húságazat mellett a zöldség-gyümölcs ágazat esetében is, ahol jelenleg a legmagasabb, átlagosan mintegy 40% a feketegazdaság aránya. A zöldség-gyümölcs ágazatban ez a legóvatosabb becslések szerint is 55-60 milliárd forint áfa-kiesést jelent a költségvetésnek. Ez összességében több, mint a hús, a baromfi és a tejágazatok áfa-kiesése együttvéve"- közölte a Privátbankárral a NAK.
A kamara szerint a kormány zöldség-gyümölcs ágazat fejlesztési és foglalkoztatásbővítési tervei a jelenlegi 27%-os áfa mellett nehezen megvalósíthatóak. Ezért a húsfélék tervezett áfacsökkentése mellett kiemelten fontosnak tartják a zöldség-gyümölcs termékek áfájának is az 5 százalékra való mérséklését. Ezzel az áfacsökkentéssel Magyarország ugyanolyan áfaszintet alkalmazna, mint a versenytársak, ami lehetőséget biztosítana arra, hogy az európai és a megcélzott keleti piacokon is sikereket lehessen elérni.
A kamara közleménye szerint a modellszámítások szerint az áfacsökkentés nem okozná a jelenlegi adóbevételek visszaesését, miután az ágazat kifehérítése és a dinamikus fejlődés összességében, az egyéb adók és járulékok növekedésének figyelembevételével, a jelenleginél jóval nagyobb bevételeket biztosítana.