4p

Tudjon meg mindent az EU vadonatúj Omnibus-csomagjáról, a szabályozás aktualitásairól, az MNB elvárásairól!
Hallgasson meg tapasztalt cégvezetőket az ESG-kihívások leküzdéséről!
Inspirálódjon, networkingeljen és szerezzen versenyelőnyt a fenntarthatóság terén!

Klasszis Talks & Wine Fenntarthatóság2025. február 26. Budapest

Részletek és jelentkezés >>

Sok helyen hallható, hogy a mértékletes húsfogyasztás nélkülözhetetlen az egészséges és kiegyensúlyozott étrend kialakításához. Vajon a lényeg ez esetben a mennyiségen vagy inkább a minőségen múlik? Henter Izabella, dietetikus szakértő a hús típusait és szervezetre gyakorolt hatásait ismerteti.

Belegondoltak már?

A hús az állatok emberi táplálkozásra alkalmas izomzata. Kémiai összetétele adja minőségét, amelyet számos tényező befolyásol (az állat faja, fajtája, kora, neme, tápláltsága). Teljes értékű fehérjéket tartalmaz, amely az emberi szervezet számára létfontosságú. Ezek testépítő vegyületek, amelyek a vázizomzat, a szívizom, a belső szervek, illetve a csontok felépítéséhez, az immunrendszer, a sebgyógyulás és a növekedés folyamataihoz nélkülözhetetlen anyagokkal járulnak hozzá, emellett kis mennyiségben energiával látják el a szervezetet - közölte a Privátbankárral a Bonafarm.

A fehérjék aminosavakból épülnek fel, arányuk és mennyiségük határozza meg azok biológiai értékét. 100%-os minőségű az anyatej és a tojás fehérjéje, 88-95 %-os a tehéntej és a marhahús, 82-84%-os a sertés és a baromfihús, 80-92%-os a halak húsa. Napi 5-6 dkg hús elfogyasztása fedezi egy ember esszenciális aminosav szükségletét és 15-20 %-át a fehérjeigényének.

Kell a zsír is

Vannak életszakaszok és élethelyzetek, amikor a szervezet fehérjeigénye megnő. Például a 6. hónapot betöltött csecsemők, az intenzíven fejlődő gyerekek, a serdülők fehérjeszükséglete megemelkedik és ennek fedezéséhez a minőségi húsok nagyban hozzájárulnak. Emellett a várandósság 2. és 3. trimeszterében is nő a kismama fehérjeigénye, illetve a szoptató anyának napi átlag plusz 20 g fehérjére van szüksége.  

A közhiedelemmel ellentétben a fehérjék mellett a zsiradékok fogyasztása is elengedhetetlen. Feladatuk a sejtépítés, a zsírban oldódó vitaminok tárolása, segítik az aromaanyagok érvényesülését, illetve mechanikai védelmet és hőszigetelést nyújtanak. A színhúsokban 100g-ként 1-2% a zsír, a sertéscombban 4 %, a marhahúsokban 2,5-11%, a belsőségekben 3,5-8,6%, a baromfihúsokban pedig 1,5-25%.

Nem mindegy, mit eszünk

A sovány húsok alacsony szénhidrát- és zsírtartalmuk miatt (0,2-0,5 %) a fogyókúrázók kedvenc ételei közé tartoznak. Széleskörű elkészítési módjaik változatos és ízletes étrendet biztosítanak a diétázók számára is. A húsok jelentős mennyiségben tartalmaznak B1, B2, niacin, B6, B12 vitaminokat. Ezek hiánya kellemetlen tüneteket okozhat, fáradékonyság, gyulladások, álmatlanság, vérszegénység, bőrtünetek jelenhetnek meg. A sertéshús kiemelkedő B1 vitamintartalmát tekintve, ebből ötször többet tartalmaz, mint más húsok, a zsírban oldódó vitaminok közül pedig nagy mennyiségű A és D vitamin van benne.

„A mértékletes húsfogyasztás, megfelelően elkészített formában jelentősen hozzájárul az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozáshoz azáltal, hogy a szervezet egészséges működése számára nélkülözhetetlen tápanyagokat biztosít. Fontos azonban, hogy a szükséges összetevőket csak a minőségi húsok tartalmazzák, így törekedjünk arra, hogy minden alkalommal megbízható helyről származó húst vásároljunk.”- mondta Henter Izabella.

A húsok nemcsak kiegyensúlyozott étrend részei, de változatos az íz világuk is és elkészítésük sem bonyolult. Szinte minden alkalomra remek választásnak bizonyulnak, akár egy hétköznapi ebédre, vagy egy ünnepi nagyvacsorára is könnyen találhatunk kiváló recepteket. Fontos, hogy testi és lelki egészségünk megőrzése érdekében mindig változatos és kulináris élvezeteket nyújtó étrendre törekedjünk, amelyhez a húsok fogyasztása jelentősen hozzájárul - hangsúlyozta a dietetikus.

A rovat támogatója:
A rovat támogatója a Garantiqa.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Megtalálhatták a megoldást az emberiség egyik legégetőbb gondjára
Kollár Dóra | 2025. február 22. 14:48
A vízhiányos területeken fellélegezhetnek, ha ez a módszer valóban működőnek bizonyul.
Agrár Veszteségből menekülő gazdák: mit vessünk az idén?
Szirmai S. Péter | 2025. február 19. 15:01
Közeleg a tavasz, nehéz döntés vár a termelőkre. Milyen növényt vessenek és mit ne, hogy a klímaváltozás és a piaci sokkok ellenére idén már elkerüljék a veszteséget.
Agrár Miért ennyire drága az alma? És lesz olcsóbb?
Szirmai S. Péter | 2025. február 18. 09:32
Az importnál is gyorsabban drágul a hazai alma. A folyamat az idén is megállíthatatlannak látszik, amit nem csak a klímaváltozás, a tavalyi rossz termés, az elmúlt 30 év ágazati hibáitól visszaesett termelés is garantál.
Agrár A Lidl-ben szokott vásárolni? Akkor most nagyon boldog lesz
Privátbankár.hu | 2025. február 17. 12:38
Olcsóbb lesz a tej és a tejtermékek.
Agrár Elkezdett drágulni egy alapélelmiszer, beavatkozik a kormány – de nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2025. február 14. 10:08
A japán állam belenyúl a rizstartalékába.
Agrár Egymillió ember hiányzik az ukrán földekről
Privátbankár.hu | 2025. február 10. 06:42
Az összes munkaerő-szükséglet több mint felét jelenti ez.
Agrár Trump egy hónap haladékot adott Mexikónak, íme mit kap cserébe
Privátbankár.hu | 2025. február 3. 17:16
Donald Trump beleegyezett a vámok egy hónapos szüneteltetésébe. Persze nem ingyen. 
Agrár Mi lesz a tojásárakkal?
Privátbankár.hu | 2025. január 30. 11:57
Drasztikusan megemelkedtek a tojástermelés költségei, ráadásul visszaszorulóban vannak a ketreces tartásból származó tojások.
Agrár Ön őstermelő? Akkor most örülhet
Privátbankár.hu | 2025. január 25. 17:07
2025-ben a minimálbér 9 százalékos növekedésével az őstermelők személyi jövedelemadó fizetési kedvezményeihez kapcsolódó értékhatárok is emelkednek. Ez közel 390 ezer őstermelőt érint kedvezően.
Agrár Miért ilyen drága a sárgarépa?
Szirmai S. Péter | 2025. január 23. 05:42
A régiós és a hazai répaapály miatt két éve aranyáron mérik a sárgarépát. Tényleg fordulatot hozna a rebesgetett áfacsökkentés?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG