4p
Sok helyen hallható, hogy a mértékletes húsfogyasztás nélkülözhetetlen az egészséges és kiegyensúlyozott étrend kialakításához. Vajon a lényeg ez esetben a mennyiségen vagy inkább a minőségen múlik? Henter Izabella, dietetikus szakértő a hús típusait és szervezetre gyakorolt hatásait ismerteti.

Belegondoltak már?

A hús az állatok emberi táplálkozásra alkalmas izomzata. Kémiai összetétele adja minőségét, amelyet számos tényező befolyásol (az állat faja, fajtája, kora, neme, tápláltsága). Teljes értékű fehérjéket tartalmaz, amely az emberi szervezet számára létfontosságú. Ezek testépítő vegyületek, amelyek a vázizomzat, a szívizom, a belső szervek, illetve a csontok felépítéséhez, az immunrendszer, a sebgyógyulás és a növekedés folyamataihoz nélkülözhetetlen anyagokkal járulnak hozzá, emellett kis mennyiségben energiával látják el a szervezetet - közölte a Privátbankárral a Bonafarm.

A fehérjék aminosavakból épülnek fel, arányuk és mennyiségük határozza meg azok biológiai értékét. 100%-os minőségű az anyatej és a tojás fehérjéje, 88-95 %-os a tehéntej és a marhahús, 82-84%-os a sertés és a baromfihús, 80-92%-os a halak húsa. Napi 5-6 dkg hús elfogyasztása fedezi egy ember esszenciális aminosav szükségletét és 15-20 %-át a fehérjeigényének.

Kell a zsír is

Vannak életszakaszok és élethelyzetek, amikor a szervezet fehérjeigénye megnő. Például a 6. hónapot betöltött csecsemők, az intenzíven fejlődő gyerekek, a serdülők fehérjeszükséglete megemelkedik és ennek fedezéséhez a minőségi húsok nagyban hozzájárulnak. Emellett a várandósság 2. és 3. trimeszterében is nő a kismama fehérjeigénye, illetve a szoptató anyának napi átlag plusz 20 g fehérjére van szüksége.  

A közhiedelemmel ellentétben a fehérjék mellett a zsiradékok fogyasztása is elengedhetetlen. Feladatuk a sejtépítés, a zsírban oldódó vitaminok tárolása, segítik az aromaanyagok érvényesülését, illetve mechanikai védelmet és hőszigetelést nyújtanak. A színhúsokban 100g-ként 1-2% a zsír, a sertéscombban 4 %, a marhahúsokban 2,5-11%, a belsőségekben 3,5-8,6%, a baromfihúsokban pedig 1,5-25%.

Nem mindegy, mit eszünk

A sovány húsok alacsony szénhidrát- és zsírtartalmuk miatt (0,2-0,5 %) a fogyókúrázók kedvenc ételei közé tartoznak. Széleskörű elkészítési módjaik változatos és ízletes étrendet biztosítanak a diétázók számára is. A húsok jelentős mennyiségben tartalmaznak B1, B2, niacin, B6, B12 vitaminokat. Ezek hiánya kellemetlen tüneteket okozhat, fáradékonyság, gyulladások, álmatlanság, vérszegénység, bőrtünetek jelenhetnek meg. A sertéshús kiemelkedő B1 vitamintartalmát tekintve, ebből ötször többet tartalmaz, mint más húsok, a zsírban oldódó vitaminok közül pedig nagy mennyiségű A és D vitamin van benne.

„A mértékletes húsfogyasztás, megfelelően elkészített formában jelentősen hozzájárul az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozáshoz azáltal, hogy a szervezet egészséges működése számára nélkülözhetetlen tápanyagokat biztosít. Fontos azonban, hogy a szükséges összetevőket csak a minőségi húsok tartalmazzák, így törekedjünk arra, hogy minden alkalommal megbízható helyről származó húst vásároljunk.”- mondta Henter Izabella.

A húsok nemcsak kiegyensúlyozott étrend részei, de változatos az íz világuk is és elkészítésük sem bonyolult. Szinte minden alkalomra remek választásnak bizonyulnak, akár egy hétköznapi ebédre, vagy egy ünnepi nagyvacsorára is könnyen találhatunk kiváló recepteket. Fontos, hogy testi és lelki egészségünk megőrzése érdekében mindig változatos és kulináris élvezeteket nyújtó étrendre törekedjünk, amelyhez a húsok fogyasztása jelentősen hozzájárul - hangsúlyozta a dietetikus.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Hervasztó szilvatermés várható idén Magyarországon
Privátbankár.hu | 2025. augusztus 5. 16:21
Az átlagosnál gyengébb szilvatermés várható idén Magyarországon, de meghaladja a legrosszabb évjáratok mennyiségét – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kedden az MTI-vel.
Agrár Nagy a baj Japánban
Privátbankár.hu | 2025. augusztus 5. 11:19
Már tavaly is országos hiány volt rizsből, de most sem jobb a helyzet. És még a poloskák is elszaporodtak.
Agrár A magyar agrárcsoport holland leánycéget vesz meg Romániában
Privátbankár.hu | 2025. július 31. 13:40
A Bonafarm Csoport megállapodást írt alá a holland multinacionális tejipari cég, a Royal FrieslandCampina romániai leányvállalatának, a Friesland Romania S.A.-nak a megvásárlásáról.
Agrár Sötét jövő vár a magyar agráriumra, ha nem jön a változás
Privátbankár.hu | 2025. július 30. 11:28
Bár Európa-szerte kedvezőbb terméshozamokat jeleznek előre az uniós szakértők, Magyarországon – de Szlovénia keleti és Horvátország északi területein is – az elhúzódó csapadékhiány miatt egyre súlyosabb problémákkal kell számolniuk a gazdálkodóknak. Az alkalmazkodás a kulcs, de nemcsak a növénytermesztőknek, hanem az állattartóknak is fontos adaptálódni a változó körülményekhez.
Agrár Oroszországban bezzeg mennek le az árak
Privátbankár.hu | 2025. július 17. 08:35
Oroszországban 1,3 százalékkal csökkentek a termelői árak júniusban
Agrár A nap képe: illatos támadás érte a Bizottság budapesti épületét
Privátbankár.hu | 2025. július 16. 14:01
Trágyával üzentek a magyar gazdák Brüsszelnek.     
Agrár Szigorodnak a magyarok egyik kedvenc élelmiszerére vonatkozó szabályok
Szirmai S. Péter | 2025. július 15. 05:44
Vadonatúj mutató, a „fehérjeminőségi érték” feltüntetésére, az elvárt minimumérték teljesítésére kötelezi a gyártókat a nemrég hatályba lépett új „húsrendelet”, amely azt is újraértelmezi, mi is az a „félszáraz” és a „száraz” kolbász, szalámi, egyáltalán, mi a téliszalámi.
Agrár Az ukrán kukorica korlátlanul áraszthatja el Magyarországot?
Szirmai S. Péter | 2025. július 9. 14:44
Már csak a tanácsi jóváhagyásra vár az EU Ukrajnával kötött szabadkereskedelmi megállapodása, amely liberalizálja az élelmiszeripari cikkek kereskedelmét. Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán botrányosnak minősítette „a gazdák háta mögött Ukrajnával megkötött brüsszeli alkut”, amit nem fog hagyni, mert tovább könnyítené az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát.
Agrár FAO: történelmi húsár és dráguló vaj mellett csökkent a cukor ára
Privátbankár.hu | 2025. július 7. 08:19
Vegyesen alakultak az élelmiszerárak júniusban.
Agrár Döntött Brüsszel: szabad génmódosított szójababot importálni
Privátbankár.hu | 2025. július 4. 16:51
Az Európai Bizottság engedélyezte a géntechnológiával módosított szójabab uniós behozatalát, élelmiszerekben és takarmányokban való felhasználását – tájékoztatott az uniós végrehajtó testület pénteken.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG