4p
Sok helyen hallható, hogy a mértékletes húsfogyasztás nélkülözhetetlen az egészséges és kiegyensúlyozott étrend kialakításához. Vajon a lényeg ez esetben a mennyiségen vagy inkább a minőségen múlik? Henter Izabella, dietetikus szakértő a hús típusait és szervezetre gyakorolt hatásait ismerteti.

Belegondoltak már?

A hús az állatok emberi táplálkozásra alkalmas izomzata. Kémiai összetétele adja minőségét, amelyet számos tényező befolyásol (az állat faja, fajtája, kora, neme, tápláltsága). Teljes értékű fehérjéket tartalmaz, amely az emberi szervezet számára létfontosságú. Ezek testépítő vegyületek, amelyek a vázizomzat, a szívizom, a belső szervek, illetve a csontok felépítéséhez, az immunrendszer, a sebgyógyulás és a növekedés folyamataihoz nélkülözhetetlen anyagokkal járulnak hozzá, emellett kis mennyiségben energiával látják el a szervezetet - közölte a Privátbankárral a Bonafarm.

A fehérjék aminosavakból épülnek fel, arányuk és mennyiségük határozza meg azok biológiai értékét. 100%-os minőségű az anyatej és a tojás fehérjéje, 88-95 %-os a tehéntej és a marhahús, 82-84%-os a sertés és a baromfihús, 80-92%-os a halak húsa. Napi 5-6 dkg hús elfogyasztása fedezi egy ember esszenciális aminosav szükségletét és 15-20 %-át a fehérjeigényének.

Kell a zsír is

Vannak életszakaszok és élethelyzetek, amikor a szervezet fehérjeigénye megnő. Például a 6. hónapot betöltött csecsemők, az intenzíven fejlődő gyerekek, a serdülők fehérjeszükséglete megemelkedik és ennek fedezéséhez a minőségi húsok nagyban hozzájárulnak. Emellett a várandósság 2. és 3. trimeszterében is nő a kismama fehérjeigénye, illetve a szoptató anyának napi átlag plusz 20 g fehérjére van szüksége.  

A közhiedelemmel ellentétben a fehérjék mellett a zsiradékok fogyasztása is elengedhetetlen. Feladatuk a sejtépítés, a zsírban oldódó vitaminok tárolása, segítik az aromaanyagok érvényesülését, illetve mechanikai védelmet és hőszigetelést nyújtanak. A színhúsokban 100g-ként 1-2% a zsír, a sertéscombban 4 %, a marhahúsokban 2,5-11%, a belsőségekben 3,5-8,6%, a baromfihúsokban pedig 1,5-25%.

Nem mindegy, mit eszünk

A sovány húsok alacsony szénhidrát- és zsírtartalmuk miatt (0,2-0,5 %) a fogyókúrázók kedvenc ételei közé tartoznak. Széleskörű elkészítési módjaik változatos és ízletes étrendet biztosítanak a diétázók számára is. A húsok jelentős mennyiségben tartalmaznak B1, B2, niacin, B6, B12 vitaminokat. Ezek hiánya kellemetlen tüneteket okozhat, fáradékonyság, gyulladások, álmatlanság, vérszegénység, bőrtünetek jelenhetnek meg. A sertéshús kiemelkedő B1 vitamintartalmát tekintve, ebből ötször többet tartalmaz, mint más húsok, a zsírban oldódó vitaminok közül pedig nagy mennyiségű A és D vitamin van benne.

„A mértékletes húsfogyasztás, megfelelően elkészített formában jelentősen hozzájárul az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozáshoz azáltal, hogy a szervezet egészséges működése számára nélkülözhetetlen tápanyagokat biztosít. Fontos azonban, hogy a szükséges összetevőket csak a minőségi húsok tartalmazzák, így törekedjünk arra, hogy minden alkalommal megbízható helyről származó húst vásároljunk.”- mondta Henter Izabella.

A húsok nemcsak kiegyensúlyozott étrend részei, de változatos az íz világuk is és elkészítésük sem bonyolult. Szinte minden alkalomra remek választásnak bizonyulnak, akár egy hétköznapi ebédre, vagy egy ünnepi nagyvacsorára is könnyen találhatunk kiváló recepteket. Fontos, hogy testi és lelki egészségünk megőrzése érdekében mindig változatos és kulináris élvezeteket nyújtó étrendre törekedjünk, amelyhez a húsok fogyasztása jelentősen hozzájárul - hangsúlyozta a dietetikus.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Horrorárakon lehet csak zöldséghez jutni
Szirmai S. Péter | 2025. május 26. 19:28
Ezt okozta a hűvös, kedvezőtlen tavaszi időjárás és a visszaeső termelés. Egy év alatt durván megdrágult a hazai borsó, az újburgonya, a zöldhagyma, de a hazai szamóca is 63 százalékkal többe kerül.
Agrár Kína valamire készül
Privátbankár.hu | 2025. május 26. 09:14
Programot indít digitalizált intelligens ellátási láncok kiépítésére.
Agrár Putyin nem lesz boldog – újabb gyomrost vinnének be
Privátbankár.hu | 2025. május 22. 15:51
Újabb büntetővámot terveznek.
Agrár Borúlátóbbak lettek a magyar cégek és sokan emelnének árat
Privátbankár.hu | 2025. május 22. 07:55
Vegyes a kép a vállalati szektorban. 
Agrár Megszólalt az európai élelmiszer-vészcsengő
Privátbankár.hu | 2025. május 21. 17:23
Óriási veszteséget szenved el minden évben az európai mezőgazdaság jelentős részben a klímaváltozással járó időjárási anomáliák miatt.
Agrár Itt az új ellenfél: megmenekülhet a narancslé
Buksza blog | 2025. május 19. 10:53
Húsz éve gyilkolja le a narancsültetvények termését a citruszöldülésnek nevezett betegség, ami a termesztés közben jelentkező veszteség túlnyomó részéért felelős. 
Agrár Módosít a minisztérium: még jobb feltételekkel juthatnak hitelhez a járványban érintettek
Privátbankár.hu | 2025. május 16. 12:54
Se kamatot, se kezelési költséget nem kell majd fizetni az Agrár Széchenyi Kártyával elérhető hitel után?
Agrár Karcagon a nagygazda lánya adta a legalacsonyabb árat, mégis ő nyert
Privátbankár.hu | 2025. május 13. 09:05
Karcagon kizárták a két legjobb ajánlatot tevőt, így a legalacsonyabb bérleti díjjal nyert a nagygazda lánya.
Agrár Jogtalanul vették el a gazdáktól a pénzt – kitört a balhé a Brexit-támogatások miatt
Privátbankár.hu | 2025. május 12. 17:29
Hibázott a brit kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG