4p
Sok helyen hallható, hogy a mértékletes húsfogyasztás nélkülözhetetlen az egészséges és kiegyensúlyozott étrend kialakításához. Vajon a lényeg ez esetben a mennyiségen vagy inkább a minőségen múlik? Henter Izabella, dietetikus szakértő a hús típusait és szervezetre gyakorolt hatásait ismerteti.

Belegondoltak már?

A hús az állatok emberi táplálkozásra alkalmas izomzata. Kémiai összetétele adja minőségét, amelyet számos tényező befolyásol (az állat faja, fajtája, kora, neme, tápláltsága). Teljes értékű fehérjéket tartalmaz, amely az emberi szervezet számára létfontosságú. Ezek testépítő vegyületek, amelyek a vázizomzat, a szívizom, a belső szervek, illetve a csontok felépítéséhez, az immunrendszer, a sebgyógyulás és a növekedés folyamataihoz nélkülözhetetlen anyagokkal járulnak hozzá, emellett kis mennyiségben energiával látják el a szervezetet - közölte a Privátbankárral a Bonafarm.

A fehérjék aminosavakból épülnek fel, arányuk és mennyiségük határozza meg azok biológiai értékét. 100%-os minőségű az anyatej és a tojás fehérjéje, 88-95 %-os a tehéntej és a marhahús, 82-84%-os a sertés és a baromfihús, 80-92%-os a halak húsa. Napi 5-6 dkg hús elfogyasztása fedezi egy ember esszenciális aminosav szükségletét és 15-20 %-át a fehérjeigényének.

Kell a zsír is

Vannak életszakaszok és élethelyzetek, amikor a szervezet fehérjeigénye megnő. Például a 6. hónapot betöltött csecsemők, az intenzíven fejlődő gyerekek, a serdülők fehérjeszükséglete megemelkedik és ennek fedezéséhez a minőségi húsok nagyban hozzájárulnak. Emellett a várandósság 2. és 3. trimeszterében is nő a kismama fehérjeigénye, illetve a szoptató anyának napi átlag plusz 20 g fehérjére van szüksége.  

A közhiedelemmel ellentétben a fehérjék mellett a zsiradékok fogyasztása is elengedhetetlen. Feladatuk a sejtépítés, a zsírban oldódó vitaminok tárolása, segítik az aromaanyagok érvényesülését, illetve mechanikai védelmet és hőszigetelést nyújtanak. A színhúsokban 100g-ként 1-2% a zsír, a sertéscombban 4 %, a marhahúsokban 2,5-11%, a belsőségekben 3,5-8,6%, a baromfihúsokban pedig 1,5-25%.

Nem mindegy, mit eszünk

A sovány húsok alacsony szénhidrát- és zsírtartalmuk miatt (0,2-0,5 %) a fogyókúrázók kedvenc ételei közé tartoznak. Széleskörű elkészítési módjaik változatos és ízletes étrendet biztosítanak a diétázók számára is. A húsok jelentős mennyiségben tartalmaznak B1, B2, niacin, B6, B12 vitaminokat. Ezek hiánya kellemetlen tüneteket okozhat, fáradékonyság, gyulladások, álmatlanság, vérszegénység, bőrtünetek jelenhetnek meg. A sertéshús kiemelkedő B1 vitamintartalmát tekintve, ebből ötször többet tartalmaz, mint más húsok, a zsírban oldódó vitaminok közül pedig nagy mennyiségű A és D vitamin van benne.

„A mértékletes húsfogyasztás, megfelelően elkészített formában jelentősen hozzájárul az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozáshoz azáltal, hogy a szervezet egészséges működése számára nélkülözhetetlen tápanyagokat biztosít. Fontos azonban, hogy a szükséges összetevőket csak a minőségi húsok tartalmazzák, így törekedjünk arra, hogy minden alkalommal megbízható helyről származó húst vásároljunk.”- mondta Henter Izabella.

A húsok nemcsak kiegyensúlyozott étrend részei, de változatos az íz világuk is és elkészítésük sem bonyolult. Szinte minden alkalomra remek választásnak bizonyulnak, akár egy hétköznapi ebédre, vagy egy ünnepi nagyvacsorára is könnyen találhatunk kiváló recepteket. Fontos, hogy testi és lelki egészségünk megőrzése érdekében mindig változatos és kulináris élvezeteket nyújtó étrendre törekedjünk, amelyhez a húsok fogyasztása jelentősen hozzájárul - hangsúlyozta a dietetikus.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Több mint 200 milliárdot kaszált össze az egyik vezető hazai agrárcsoport
Privátbankár.hu | 2025. október 31. 16:52
Több mint ötödével nőtt az árbevétel.  
Agrár Karácsonyi kínálat: kevesebb madár, de jobb áron
Szirmai S. Péter | 2025. október 24. 11:31
Sokéves krízis után úgy tűnik, stabilizálódik a hazai pulykaszektor. A karácsonyi készülődéssel, a mély bázisról, kicsit már növekszik a fogyasztás.
Agrár Nem biztos, hogy aszályban többet fizetünk a boltban
Szirmai S. Péter | 2025. október 23. 17:01
A klíma megváltozott: állandósul az aszály. Ennek már – nemcsak a térségünkben – világszerte kézzelfogható és tartós a hatása, amelyet a szántóföldi és kertészeti hozamok csökkenésében is láthatunk. Mindebből meredeken emelkedő termény- és élelmiszeráraknak kellene következni, de a képlet ennél sokkal bonyolultabb – állítja Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ vezető agrárszakértője.
Agrár Üres az államkassza? Indulnak az állami földárverések
Szirmai S. Péter | 2025. október 22. 05:46
Befektetők figyelem! Másfél hét múlva, november 3-ától újra indul az állami földárverés országszerte. A júliusi 13 ezer hektár után most kilencezer hektár kerül kalapács alá, és bárki licitálhat, aki megfelel a jogszabályoknak.
Agrár Az ukrán gombától is félnek a magyar gazdák
Privátbankár.hu | 2025. október 21. 17:05
Hiába szavazták meg Brüsszelben, elfogadhatatlan az ukrán szabadkereskedelmi megállapodás.
Agrár Vizet prédikálnak, de bort isznak a németek
Privátbankár.hu | 2025. október 21. 10:33
Öt százalékkal nőtt az Európai Unió legerősebb gazdaságában a bortermelés.
Agrár Az MBH elindította AgrárPartner Platformját
Privátbankár.hu | 2025. október 14. 13:41
Az MBH csoport új platformja a hazai gazdálkodók számára kínál komplex, mesterséges intelligenciával támogatott digitális ökoszisztémát.
Agrár Optimista a világgazdaság jövőjével kapcsolatban az OPEC
Privátbankár.hu | 2025. október 14. 09:48
A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete jövőre is 3,1 százalékos globális gazdasági növekedésre számít. A kőolajra főként az OECD-n kívüli országokban nőhet meg a kereslet.
Agrár Érzékeny agrártermékekre vonatkozó vámokról határozott az Európai Unió
Privátbankár.hu | 2025. október 13. 13:59
Az uniós tagországok igazságügyi minisztereinek tanácsa luxembourgi ülésén határozatot fogadott el több, Ukrajnából származó agrár-élelmiszeripari termékre, tejtermékekre, friss gyümölcsökre és zöldségekre, valamint húsra és az hústermékekre vonatkozó vámok csökkentéséről vagy eltörléséről – tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.
Agrár Nagy a baj: jelentősen leértékelődhetnek a hazai földbirtokok
Szirmai S. Péter | 2025. október 13. 10:22
Az időjárási szélsőségek miatt egyre nagyobb térségekben fenntarthatatlanná válik itthon a növénytermesztés, leértékelődik a vagyon, csökken a földár. A gazdák túléléséhez átfogó program mellett rugalmasabbá kellene tenni a kárenyhítési rendszert is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG