Spárga-ültetvény Jakabszálláson. MTI Fotó: Ujvári Sándor |
Évről évre folyamatosan nő a spárga termőterülete Magyarországon. Míg 2014-ben összesen 1200 hektáron foglalkoztak a növény termesztésével, mára az összterület nagysága meghaladja az 1400 hektárt - írja a Magyar Idők.
A hűvös idő miatt az idei szezon csak lassan indult, ezért a korai termés elmaradt az átlagostól; a gazdálkodók 20-30 százalékkal kevesebb termést takaríthatnak be.
Mi a különbség a zöld és a sárga között?
A piacon kapható kétféle spárgából a magyarok inkább a zöldet kedvelik, ebből ma már több fogy, mint a sárgából. A két termék egyébként nem két faj, hanem ugyanaz a növény: a zöld a zsengébb, a sárga az érettebb spárga - írja a lap. A zöldet azért kedvelhették meg jobban a magyarok, mert azt nem kell hámozni.
A Budapesti Nagybani Piacon a fehér spárga kilója 700 forintért kapható, a zöldet 800 forintért kínálják a kereskedők - írja a lap.
A megtermelt spárga 80 százalékát egyébként exportálja az ország, a cikk szerint a legfontosabb exportpartnerünk Németország és a skandináv államok.