TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint a forgalmi adó mérséklése illeszkedik a terveikhez.
Többek között a magas áfa is hátrány jelentett a sertéstartóknak. A magyar sertések ugyanis átlagosan kilónként 15 forinttal drágábban kerültek a vágóhidakra, mint a z olcsóbb külföldi. Ugyanakkor Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutató Intézet főigazgatója a Privátbankárnak adott interjúban azt mondta, hogy a magyar sertéshús az átlagnál jobb minőségű. Érdekes módon egy magyar disznófajta segítheti külföldi piacokra eljuttatni az átlagostól jobb minőségű magyar sertéshúst - állítja Rátky József az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet főigazgatója.

Az élő- és félsertés áfájának csökkentése szervesen illeszkedik abba a kormányzati programba, amely a sertéságazat talpra állítását célozza - mondta Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára, miután a sertésügyekért felelős miniszteri biztossal közösen egyeztetett az áfacsökkentésről az ágazati szereplőkkel.

Fehéredhet a gazdaság

Horváth István, a sertésprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos emlékeztetett arra, hogy az élő- és félsertés áfája 2014. január elsejétől 27-ről 5 százalékra csökken, a parlament pedig már jövő hétfőn dönt erről az adótörvények keretében. A lépés szerinte erősíti az ágazat jövedelmezőségét és egész termelési struktúráját.

A sajtótájékoztatón részt vevő ágazati szereplők úgy vélik, az áfacsökkentés piaci tisztulást hoz majd és javítja a vágóhidak likviditási helyzetét.

Horváth István elmondta: a VM csütörtökön ágazati szereplőkkel értékelte az áfacsökkentés közvetlen, rövid- és hosszú távú gazdasági eredményeit, valamint a továbblépés lehetőségéről is szó esett, arról, hogyan lehet növelni a magyar állattenyésztők, feldolgozók és takarmánygyártó cégek likviditását.

Másra is kiterjesztenék

Az áfacsökkentés miatt vérszemet kaptak a zöldség-gyümölcstermesztők is. Szerintük az ágazati stratégia csak egy alacsonyabb forgalmi adóval valósítható meg.

Hollósy Tibor, a Kométa ügyvezető igazgatóhelyettese a sajtótájékoztatón kiemelte: régóta várták az áfacsökkentésről szóló döntést, amelytől azt várják, hogy jelentősen csökkenni fog a Magyarországra beáramló import élősertés mennyisége, másrészt azt, hogy elindul a piaci tisztulás, valamint hogy a vágóhidak likviditási helyezte javulni fog, és a kevesebb import miatt nő majd a kereslet a piacon.

A vezető hozzáfűzte: bíznak abban, hogy az áfacsökkentés nem áll meg itt, továbbterjed majd az élelmiszerek többi részére is. Marczin Zsolt, az Alföldi Sertés Értékesítő és Beszerző Szövetkezet ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón sikernek nevezte a sertésáfa csökkentését.

Hozzátette: a termelői csoportok fontos részei az ágazat tisztulásának, mivel a szövetkezeten belüli sertésforgalmazás csak szabályos keretek között történhet meg, így minél jobban tud bővülni ez a szegmens, annál jobban tudja segíteni ezt a megtisztulási folyamatot. A feketegazdaság visszaszorulása segíti a szövetkezet által integrált termelőket, emellett azt várják, hogy az intézkedésnek köszönhetőn jelentősen javul a vágóhidak fizetési fegyelme, és ezáltal ők és tagjaik is sokkal pontosabban tudnak fizetni.

Az ügyvezető igazgató elmondta: mivel főtevékenységként élősertés nagykereskedelemmel foglalkoznak és az elmúlt időszakban jelentős élősertés-exportot bonyolítottak, negyedéves áfabevallóként komoly áfát kellett visszaigényelniük. Az 5 százalékra történő áfacsökkentéssel jelentős likviditási segítséghez jut a szövetkezet - mondta Marczin Zsolt.

Tovább szigorítanának

Horváth István kitért arra, hogy a következő időszakban a likviditásban és a sertéslétszámban jelentős előrelépés hozhat az ágazatnak az áfacsökkentés. A miniszteri biztos úgy fogalmazott: a takarmányokhoz kapcsolódó áfakérdést is szívesen megnyitnák, ami nemcsak a sertés-, hanem a baromfiágazatot is érintené, ami ugyancsak fontos terület.

A cél, hogy megérje jószággal foglalkozni, és hogy a magyar asztalra magyar sertés kerüljön, ne az importtermékek domináljanak a piacon - hangsúlyozta Horváth István.

Feldman Zsolt kifejtette, hogy januárban indul az az élelmiszer-ipari forgóeszköz hitelprogram, amely az immár könnyített finanszírozási helyzetben lévő feldolgozóipari üzemek számára további olcsó, kamattámogatott hitelforrásokat nyit meg. Kitért arra is, hogy jövőre elkészül az a hatósági informatikai rendszer, amelyik zárja azokat az egyébként meglévő kiskapukat, amelyeket a feketézők használnak.

Feldman Zsolt elmondta: a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal közösen útjára indították a sertéshúsvédjegy rendszert, amelyet a következő évben, években fel szeretnének építeni, és amely a fogyasztók számára a jó minőségű, magyar takarmányon hizlalt sertéshúst jelöli. A helyettes államtitkár kiemelte: a következő években hangsúlyosan kezelik majd az élelmiszer-feldolgozás és az állattenyésztés technológiai hátterének korszerűsítését.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár A lízingpiacon az agrárgép-finanszírozás komoly bővülésen ment keresztül
Privátbankár.hu | 2020. október 24. 15:07
A koronavírus-járvány ellenére az agárgép-lízing tartja magát, a finanszírozott összeg közel 1 százalékkal emelkedett a második negyedévben, a teljes portfólió értéke pedig 11 százalékkal 192 milliárd forint fölé nőtt - közölte a Magyar Lízingszövetség. Az utóbbi években részben a lízingfinanszírozásnak, ezen belül a kedvezményes jegybanki hitelprogramoknak köszönhetően korszerűsödött a magyarországi agrárgéppark, ez pedig hosszabb távon segíti az ágazat és a teljes gazdaság fejlődését.
Agrár Nem elég a Covid, még a sertéspestis is pusztít
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 11:32
Az előző negyedévi, 27,5-ről 30,5-re emelkedett a Takarék AgrárTrend Index értéke. Az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom jelentős mértékű bővülése jótékonyan hatott az egyes termékpályák szereplőire, továbbá a vendéglátóhelyek újranyitása is javuló hangulatot eredményez a mezőgazdaságban. Az előző negyedévhez képest csak a sertéságazat kilátásai romlottak, miután szeptemberben Németországban megjelent a sertéspestis.
Agrár A világgal kell versenyeznünk a búzáért - újabb lisztáremelés jön
MTI | 2020. október 21. 06:35
Nehezen vásárolnak most a malmok megfelelő, jó minőségű búzát a piacon, az árak a tonnánkénti 60 ezer forintot is elérik, helyenként pedig már meghaladják. Ez az aratás kezdete óta 20 százalékos áremelkedésnek felel meg - írja gabonakereskedői forrásokra hivatkozva a Világgazdaság szerdai száma.
Agrár Lesz olyan magyar termelő, akinek nagyon fog fájni a brexit
Király Béla | 2020. október 20. 17:04
A múlt heti uniós csúcson sem született érdemi eredmény a britekkel folyó tárgyalásokról, így egyre fenyegetőbb a megállapodás nélküli brexit. Ha év végig nem sikerül megegyezni, akkor jövőre vámok sújtják majd az uniós termékeket, ez pedig sok mezőgazdasági termelőnek is veszélyezteti majd a piacát. Magyar vállalkozások is lehetnek közöttük.
Agrár Patthelyzetben a BKV, óriási kötbért kell fizetnie
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 07:47
Egy 15 évvel korábbi ingatlan eladása miatt kell a BKV-nak 1,2 milliárd forintos kötbért fizetnie. Ráadásul az összeg napról-napra növekszik, mert esély sincs a telep átadására.
Agrár Most ért véget a tavaszi korona-spórolás, viszik a gazdák a traktorokat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 09:08
40 százalékkal több új traktort adtak el szeptemberben, mint egy évvel korábban.
Agrár Új adókönnyítések: októberben a parlament elé kerülhet
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 4. 07:31
A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) a héten jelentős adóügyi könnyítésekről döntött, amelyek fókuszában az adóbürokrácia jelentős csökkentése állt, mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Agrár Öt embernek lett pozitív a mintája a Lázár János felügyelte cégnél
MTI | 2020. szeptember 20. 10:48
Mindenkit leteszteltek a mezőhegyesi  agrárvállalatnál.
Agrár Kósa Lajos megmentette a Csíki Sört
Vég Márton | 2020. szeptember 18. 16:32
Tavaly is veszteséges lett Magyarországon a Csíki Sör, ami egy újabb érv lehetett amellett, hogy a kormánypártoknak miért kellett villámgyorsan átírniuk a sörpiaci szabályokat. 
Agrár Nem tiltják be a rituális állatöléseket az EU-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 10. 16:59
Úgy tűnik, a közösségi jogot az állatok joga fölé helyezte az Európai Bíróság.
hírlevél