Többek között a magas áfa is hátrány jelentett a sertéstartóknak. A magyar sertések ugyanis átlagosan kilónként 15 forinttal drágábban kerültek a vágóhidakra, mint a z olcsóbb külföldi. Ugyanakkor Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutató Intézet főigazgatója a Privátbankárnak adott interjúban azt mondta, hogy a magyar sertéshús az átlagnál jobb minőségű. Érdekes módon egy magyar disznófajta segítheti külföldi piacokra eljuttatni az átlagostól jobb minőségű magyar sertéshúst - állítja Rátky József az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet főigazgatója. |
Az élő- és félsertés áfájának csökkentése szervesen illeszkedik abba a kormányzati programba, amely a sertéságazat talpra állítását célozza - mondta Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára, miután a sertésügyekért felelős miniszteri biztossal közösen egyeztetett az áfacsökkentésről az ágazati szereplőkkel.
Fehéredhet a gazdaság
Horváth István, a sertésprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos emlékeztetett arra, hogy az élő- és félsertés áfája 2014. január elsejétől 27-ről 5 százalékra csökken, a parlament pedig már jövő hétfőn dönt erről az adótörvények keretében. A lépés szerinte erősíti az ágazat jövedelmezőségét és egész termelési struktúráját.
A sajtótájékoztatón részt vevő ágazati szereplők úgy vélik, az áfacsökkentés piaci tisztulást hoz majd és javítja a vágóhidak likviditási helyzetét.
Horváth István elmondta: a VM csütörtökön ágazati szereplőkkel értékelte az áfacsökkentés közvetlen, rövid- és hosszú távú gazdasági eredményeit, valamint a továbblépés lehetőségéről is szó esett, arról, hogyan lehet növelni a magyar állattenyésztők, feldolgozók és takarmánygyártó cégek likviditását.
Másra is kiterjesztenék
Az áfacsökkentés miatt vérszemet kaptak a zöldség-gyümölcstermesztők is. Szerintük az ágazati stratégia csak egy alacsonyabb forgalmi adóval valósítható meg. |
Hollósy Tibor, a Kométa ügyvezető igazgatóhelyettese a sajtótájékoztatón kiemelte: régóta várták az áfacsökkentésről szóló döntést, amelytől azt várják, hogy jelentősen csökkenni fog a Magyarországra beáramló import élősertés mennyisége, másrészt azt, hogy elindul a piaci tisztulás, valamint hogy a vágóhidak likviditási helyezte javulni fog, és a kevesebb import miatt nő majd a kereslet a piacon.
A vezető hozzáfűzte: bíznak abban, hogy az áfacsökkentés nem áll meg itt, továbbterjed majd az élelmiszerek többi részére is. Marczin Zsolt, az Alföldi Sertés Értékesítő és Beszerző Szövetkezet ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón sikernek nevezte a sertésáfa csökkentését.
Hozzátette: a termelői csoportok fontos részei az ágazat tisztulásának, mivel a szövetkezeten belüli sertésforgalmazás csak szabályos keretek között történhet meg, így minél jobban tud bővülni ez a szegmens, annál jobban tudja segíteni ezt a megtisztulási folyamatot. A feketegazdaság visszaszorulása segíti a szövetkezet által integrált termelőket, emellett azt várják, hogy az intézkedésnek köszönhetőn jelentősen javul a vágóhidak fizetési fegyelme, és ezáltal ők és tagjaik is sokkal pontosabban tudnak fizetni.
Az ügyvezető igazgató elmondta: mivel főtevékenységként élősertés nagykereskedelemmel foglalkoznak és az elmúlt időszakban jelentős élősertés-exportot bonyolítottak, negyedéves áfabevallóként komoly áfát kellett visszaigényelniük. Az 5 százalékra történő áfacsökkentéssel jelentős likviditási segítséghez jut a szövetkezet - mondta Marczin Zsolt.
Tovább szigorítanának
Horváth István kitért arra, hogy a következő időszakban a likviditásban és a sertéslétszámban jelentős előrelépés hozhat az ágazatnak az áfacsökkentés. A miniszteri biztos úgy fogalmazott: a takarmányokhoz kapcsolódó áfakérdést is szívesen megnyitnák, ami nemcsak a sertés-, hanem a baromfiágazatot is érintené, ami ugyancsak fontos terület.
A cél, hogy megérje jószággal foglalkozni, és hogy a magyar asztalra magyar sertés kerüljön, ne az importtermékek domináljanak a piacon - hangsúlyozta Horváth István.
Feldman Zsolt kifejtette, hogy januárban indul az az élelmiszer-ipari forgóeszköz hitelprogram, amely az immár könnyített finanszírozási helyzetben lévő feldolgozóipari üzemek számára további olcsó, kamattámogatott hitelforrásokat nyit meg. Kitért arra is, hogy jövőre elkészül az a hatósági informatikai rendszer, amelyik zárja azokat az egyébként meglévő kiskapukat, amelyeket a feketézők használnak.
Feldman Zsolt elmondta: a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal közösen útjára indították a sertéshúsvédjegy rendszert, amelyet a következő évben, években fel szeretnének építeni, és amely a fogyasztók számára a jó minőségű, magyar takarmányon hizlalt sertéshúst jelöli. A helyettes államtitkár kiemelte: a következő években hangsúlyosan kezelik majd az élelmiszer-feldolgozás és az állattenyésztés technológiai hátterének korszerűsítését.