Júliusban a nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe 120,8 pont lett, ami minimális csökkenés a júniusi 121,0 ponthoz képest. A júliusi érték 3,1 százalékkal alacsonyabb a 2023 júliusinál és 24,7 százalékkal elmarad a 2022 márciusában beállított 160,3 pontos csúcstól. A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
A gabonaárindex átlagosan 110,8 pont lett júliusban, ami 4,4 ponttal (3,8 százalékkal) alacsonyabb a júniusinál és 15,1 ponttal (12,0 százalékkal) elmarad a tavaly júliusi értéktől.
A növényiolaj-árindex júliusban átlagosan 135,0 pontra, másfél éves csúcsra emelkedett, ami 3,2 pontos (2,3 százalékos) növekedést jelent júniushoz képest; ez volt a második egymást követő havi növekedés. Az árindex emelkedése a pálma-, szója-, repce- és napraforgóolaj-jegyzések erősödésének együttes hatását tükrözte.
A tejtermékek árindexe júliusban az előző havi 127,8 ponttal gyakorlatilag megegyezően átlagosan 127,7 pont volt, ami 8,6 ponttal (7,2 százalékkal) magasabb a tavaly júliusinál. A havi szinten közel stagnáló értékhez az vezetett, hogy a tejporárak csökkenése nagyjából ellensúlyozta a vaj és a sajt árának növekedését.
A húsárindex júliusban átlagosan 119,5 pont volt, 1,5 ponttal (1,2 százalékkal) magasabb, mint júniusban, és 1,0 ponttal (0,8 százalékkal) magasabb az egy évvel korábbinál. Júliusban a juh-, marha- és baromfihús nemzetközi ára is emelkedett, miközben a sertéshús ára minimálisan csökkent.
A cukorárindexe átlagosan 120,2 pont volt, ez 0,8 ponttal (0,7 százalékkal) magasabb az előző havihoz képest, azonban 26,1 ponttal (17,9 százalékkal) elmarad az egy évvel korábbi értéktől. Az idei júliusi növekedést főként a vártnál alacsonyabb brazil betakarítási eredményekkel kapcsolatos aggodalmak váltották ki.Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 13,7 százalékkal csökkent a 2022. évi 14,3 százalékos emelkedés után. (MTI)