<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Elveszítette elsőségét Franciaország a bor világpiacán, 2013-ban az Egyesült Államokban fogyott a világon a legtöbb bor. Mennyiségben biztosan jó évünk volt tavaly, egy év alatt 50 közel százalékkal több bort állítottunk elő.

A nemzetközi szőlészeti és borászati szervezet (OIV) adatai szerint míg az amerikaiak éves összevetésben 0,5 százalékkal több, 29,1 millió hektoliter bort vásároltak 2013-ban, Franciaországban 7 százalékkal visszaesett a borfogyasztás, 28,1 millió hektoliterre.

Persze Franciaországban sokkal kevesebben élnek, az egy főre jutó fogyasztás még így is hatszor több Franciaországban: átlagban hetente majdnem másfél üveg (8,92 deciliter) bor fogy fejenként.

A világ három legnagyobb bortermelője Olaszország, Spanyolország és Franciaország. Ezekben az országokban hagyományosan sok bor fogy, de változnak a fogyasztói szokások - mondta Jean-Marie Aurand, az OIV főigazgatója. Az egy főre jutó franciaországi borfogyasztás 2002 és 2011 között több mint 20 százalékkal csökkent, évi 46,4 literre. Ugyanezen időszakban az Egyesült Államokban csaknem 17 százalékkal, 9,1 literre nőtt a fogyasztás.

Mennyi szőlőnk van?

Az OIV adatai szerint Magyarországon a szőlőtermelő területek nagysága lassan csökken évről évre - ez a folyamat beleillik az európai trendbe.

Szőlőtermelésbe vont terület nagysága az Európai Unióban (ezer hektár).
Forrás: OIV
Szőlőtermelésbe vont terület nagysága az Európai Unión kívül (ezer hektár).
Forrás: OIV

Mennyi bort termelünk?

Magyarország a friss adatok szerint a világ 14. legnagyobb bortermelője - szemmel láthatóan jó évünk volt tavaly, az előállított mennyiség közel 50 százalékkal nőtt egy év alatt.

Bortermelés (szőlőlé és must nélkül, 1000 hektoliterben)
Forrás: OIV

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Elképesztő ütemben nőttek tovább a mezőgazdasági felvásárlási árak
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 12:08
Átlagosan 27,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat a mezőgazdasági felvásárlási árak novemberben, van olyan termék, amely 69 százalékkal drágult tavalyhoz képest.
Agrár Olcsóbb sör, bor és pálinka jöhet - ha a NAV is úgy akarja
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 13:58
Kedvezményes jövedékiadót lehet alkalmazni a kisüzemi keretek közt termelt alkoholtartalmú italokra.
Agrár Varsó uniós jogot sértett, amikor nullára vitte egyes élelmiszerek áfáját
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 11:41
A magyar kormánynak is kicsi a mozgástere - állítja egy jogi szakértő.
Agrár A nap képe: szívolvasztó fotót posztolt Lázár János
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 17:03
Teljes az idill a mezőhegyesi birtokon.
Agrár Brutálisan megdrágult a műtrágya, és a helyzet nem lesz jobb
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 13:38
Az elmúlt fél évben a földgáz árának az emelkedése miatt a háromszorosára ment fel a nitrogén műtrágya ára - tájékoztatták szakértők az osztrák APA hírügynökséget.
Agrár Tele vannak távol-keleti munkásokkal a kertészetek, de így is sincs elég dolgozó
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 11:06
De a távol-keleti munkások sincsenek ide ragasztva, lelépnek, ha jobb ajánlatot kapnak, és ez tovább súlyosbítja a munkaerőhiány okozta gondokat a mezőgazdaságban. 
Agrár Önálló élelmiszerellátás kell az országnak - bőven van most kihívás
Privátbankár.hu | 2022. január 6. 10:18
Az élelmiszeriparban is komoly kihívásokat jelent az energiaárak jelentős emelkedése - mondta el Makai Szabolcs, az Opus Global élelmiszeripari divíziójának vezetője. 
Agrár Rendkívüli közpénzt kaptak egyes hazai borászatok 
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 12:20
Az Agrárminisztérium adta a támogatást.
Agrár Dübörgő buborékok: hipsztertermelők juttatták a csúcsra idén a luxuspezsgők piacát
Tiszai Balázs | 2021. december 31. 11:11
Soha korábban nem regisztráltak olyan meredek áremelkedéseket a minőségi pezsgőknél, mint idén. Ennek az az oka, hogy a szegényesebb szőlőtermés miatt szűkösebb lett a kínálat, miközben a kereslet berobbant: hirtelen minden befektető kézműves pezsgőt akart venni.
Agrár Annyi hamis mézet találtak, hogy át kell írni a Magyar élelmiszerkönyvet
Privátbankár.hu | 2021. december 16. 06:24
 A Magyar élelmiszerkönyv hamarosan életbe lépő szigorításai végre rendet tehetnek a piacon.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló