A nemzetközi szőlészeti és borászati szervezet (OIV) adatai szerint míg az amerikaiak éves összevetésben 0,5 százalékkal több, 29,1 millió hektoliter bort vásároltak 2013-ban, Franciaországban 7 százalékkal visszaesett a borfogyasztás, 28,1 millió hektoliterre.
Persze Franciaországban sokkal kevesebben élnek, az egy főre jutó fogyasztás még így is hatszor több Franciaországban: átlagban hetente majdnem másfél üveg (8,92 deciliter) bor fogy fejenként.
A világ három legnagyobb bortermelője Olaszország, Spanyolország és Franciaország. Ezekben az országokban hagyományosan sok bor fogy, de változnak a fogyasztói szokások - mondta Jean-Marie Aurand, az OIV főigazgatója. Az egy főre jutó franciaországi borfogyasztás 2002 és 2011 között több mint 20 százalékkal csökkent, évi 46,4 literre. Ugyanezen időszakban az Egyesült Államokban csaknem 17 százalékkal, 9,1 literre nőtt a fogyasztás.
Mennyi szőlőnk van?
Az OIV adatai szerint Magyarországon a szőlőtermelő területek nagysága lassan csökken évről évre - ez a folyamat beleillik az európai trendbe.
Szőlőtermelésbe vont terület nagysága az Európai Unióban (ezer hektár). Forrás: OIV |
Szőlőtermelésbe vont terület nagysága az Európai Unión kívül (ezer hektár). Forrás: OIV |
Mennyi bort termelünk?
Magyarország a friss adatok szerint a világ 14. legnagyobb bortermelője - szemmel láthatóan jó évünk volt tavaly, az előállított mennyiség közel 50 százalékkal nőtt egy év alatt.
Bortermelés (szőlőlé és must nélkül, 1000 hektoliterben) Forrás: OIV |