3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Több növényi kultúra esetében is kimagasló eredmények születtek idén Magyarországon.

Kiemelkedő eredményeket közölt a nyári aratási és az őszi betakarításról a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára. Magyarországon gabonából összesen több mint 19 millió tonna termett, ami 15 százalékkal haladja meg az előző évit.

Kimagaslóan teljesített a kukorica is: idei hektáronkénti átlaghozama 8,6 tonna feletti, amire 1990. óta nem volt példa. Az idei évben a várható össztermés 9,1 millió tonna lesz, ami történelmi második legjobb eredmény – egyedül 2014-ben volt még gazdagabb a termés, összesen 9,35 tonnával – ismertette az adatokat Czerván György.

Világrekordot döntött a napraforgó idén hektáronkénti 3 tonnás termésátlagával, ennél nagyobb mennyiséget egy hektárról sehol a világon nem takarítottak be napraforgóból. Össztermése idén csaknem 2 tonna volt, ami ugyancsak történelmi rekord.

A repce termése – a kukoricához hasonlóan – 1990 óta a második legjobb teljesítmény az idei hektáronkénti 3 tonnás termésátlagával. Korábban két évvel ezelőtt ért el magasabb hozamot egy tizeddel, de a 809 ezer tonnás össztermés szintén történelmi rekordnak számít.

A cukkorépa minden idők második legjobb eredményét tudhatja maga mögött – idén a temés hektáronként meghaladta a 65 tonnát.

A termés jó, az árak nem

A bőséges termés ellenére a árak minden lényeges szántóföldi növény esetében 10-15 százalékkal alacsonyabbak a tavalyinál. A malmi búza tonnája idén nem éri el a 42 ezer forintot, míg tavaly ugyanebben az időszakban elérte a 48 ezret. Egy tonna takarmánykukorica tavaly még csaknem 45 ezer forint volt, idén alig 38.

Czerván György hozzátette: a 2016/2017-es gabonamérlegben az export-árualap mintegy 7,6 millió tonna, ebből a két legjelentősebb tétel a kukorica és a búza.

A kárbejelentések száma nagyjából változatlan: a tavalyihoz hasonlóan mintegy 10 ezer bejelentés érkezett. A legnagyobb területre, 48 ezer hektárra jégeső kárt jelentettek a termelők, de jelentős területen pusztított a tavaszi fagy is, 43 500 hektárra érkezett kárbejelentés.

Belefullad az ország a kukoricába - mit kezdünk vele?

A katasztrofális francia gabonaeredmények felfelé húzták az európai tőzsdeárakat a 46. héten, így a kukorica hazai határidős ára is drágult annak ellenére, hogy rengeteg termett belőle. Olyan sok, hogy nagy harcot kell majd vívni a külpiacokon tavasszal az érintetteknek... Tovább>>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
Agrár Traktorok borították fel a menetrendet Prágában
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 12:47
Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.
Agrár Csúcson az MBH AgrárTrend Index
Szirmai S. Péter | 2024. február 13. 18:42
Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a hazai agrobiznisz. Mintegy 2700 milliárd forintos pályázati forrás érkezik, kisebb az infláció, a jobb tervezhetőség javítja az agrárkilátásokat. Ez derül ki a kedden bemutatott MBH AgrárTrend Indexből.
Agrár Kevesebb pénzből is több profitot csinált a PepsiCo
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 15:25
A PepsiCo Inc., a világ egyik legnagyobb üdítőital-gyártója csökkenő bevételről és növekvő profitról számolt be pénteken közzétett negyedik negyedéves pénzügyi jelentésben.
Agrár Blokádot építettek a lengyel gazdák
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 13:30
Eltorlaszolták az összes lengyel-ukrán határátkelőt.
Agrár Kezdhetünk aggódni: az egekbe szállhat a csoki és a kakaó ára
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 12:05
Egy év alatt megduplázódott a kakaóbab ára, és nem úgy tűnik, hogy itt a vége az áremelkedésnek.
Agrár Kemény félév előtt állnak az ukránok, egyre több orosznak nem tetszik a háború
Privátbankár.hu | 2024. február 6. 07:44
Az év első felében várhatóan folytatódni fog az ukrán hadsereg lőszerhiánya, mivel időre van szükség a nyugati és az ukrán fegyvergyártás felfuttatására. A második félévben enyhülhet a probléma.
Agrár Újabb adóterhet kaphatunk a nyakunkba
Szirmai S. Péter | 2024. január 31. 05:43
Az EU-illetékesek már komolyan tárgyalnak arról, hogy az European Green Deal és a fenntarthatósági stratégia következő állomásaként 2025-30 között bevezetik a 15 százalékos húsadót.
Agrár Megérkezett az áruházak polcaira az emberbarát édesség
Buksza blog | 2024. január 25. 15:29
Az édességekben használt kakaó alapanyagát termelő farmerek gyakran alig részesednek az óriási haszonból, amit az ezeket gyártó multik tesznek zsebre. Ők kaptak végre egy jó hírt.
Agrár Még nem lépték át Bukarest határát a mérges román gazdák
Privátbankár.hu | 2024. január 21. 12:58
Továbbra is Bukaresten kívül tüntetnek a mezőgazdasági termelők és fuvarozók, mivel a főpolgármester által engedélyezett, a parlament előtti téren tartandó háromnapos demonstrációt egy politikai párt hirdette meg, amelytől el akarnak határolódni - jelentette be a Bukarest egyik bejáratánál, Afumati térségében demonstrálók választott szószólója, Andrus Danut vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG