<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Több növényi kultúra esetében is kimagasló eredmények születtek idén Magyarországon.

Kiemelkedő eredményeket közölt a nyári aratási és az őszi betakarításról a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára. Magyarországon gabonából összesen több mint 19 millió tonna termett, ami 15 százalékkal haladja meg az előző évit.

Kimagaslóan teljesített a kukorica is: idei hektáronkénti átlaghozama 8,6 tonna feletti, amire 1990. óta nem volt példa. Az idei évben a várható össztermés 9,1 millió tonna lesz, ami történelmi második legjobb eredmény – egyedül 2014-ben volt még gazdagabb a termés, összesen 9,35 tonnával – ismertette az adatokat Czerván György.

Világrekordot döntött a napraforgó idén hektáronkénti 3 tonnás termésátlagával, ennél nagyobb mennyiséget egy hektárról sehol a világon nem takarítottak be napraforgóból. Össztermése idén csaknem 2 tonna volt, ami ugyancsak történelmi rekord.

A repce termése – a kukoricához hasonlóan – 1990 óta a második legjobb teljesítmény az idei hektáronkénti 3 tonnás termésátlagával. Korábban két évvel ezelőtt ért el magasabb hozamot egy tizeddel, de a 809 ezer tonnás össztermés szintén történelmi rekordnak számít.

A cukkorépa minden idők második legjobb eredményét tudhatja maga mögött – idén a temés hektáronként meghaladta a 65 tonnát.

A termés jó, az árak nem

A bőséges termés ellenére a árak minden lényeges szántóföldi növény esetében 10-15 százalékkal alacsonyabbak a tavalyinál. A malmi búza tonnája idén nem éri el a 42 ezer forintot, míg tavaly ugyanebben az időszakban elérte a 48 ezret. Egy tonna takarmánykukorica tavaly még csaknem 45 ezer forint volt, idén alig 38.

Czerván György hozzátette: a 2016/2017-es gabonamérlegben az export-árualap mintegy 7,6 millió tonna, ebből a két legjelentősebb tétel a kukorica és a búza.

A kárbejelentések száma nagyjából változatlan: a tavalyihoz hasonlóan mintegy 10 ezer bejelentés érkezett. A legnagyobb területre, 48 ezer hektárra jégeső kárt jelentettek a termelők, de jelentős területen pusztított a tavaszi fagy is, 43 500 hektárra érkezett kárbejelentés.

Belefullad az ország a kukoricába - mit kezdünk vele?

A katasztrofális francia gabonaeredmények felfelé húzták az európai tőzsdeárakat a 46. héten, így a kukorica hazai határidős ára is drágult annak ellenére, hogy rengeteg termett belőle. Olyan sok, hogy nagy harcot kell majd vívni a külpiacokon tavasszal az érintetteknek... Tovább>>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Nem jön tulipán Amszterdamból? Gázválság sújtja a holland üvegházakat, helyzetbe kerülhet a magyar zöldségtermesztés
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 11. 05:49
Közel egynegyedével csökkentették gázfelhasználásukat a holland üvegházak, miközben az ágazat 40 százaléka, különösen a virágtermesztők bajban vannak. Egyes üvegházi növények termesztése Spanyolországba, Marokkóba, Kenyába vagy akár hazánkba is költözhet. A magyar zöldségtermesztés a geotermikus energia üvegházakban történő nagyarányú felhasználása miatt most relatíve jó helyzetbe kerülhet.
Agrár Búcsút inthetünk október 1. után az árstopoknak?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 27. 12:56
Ha két szakmai érdekképviseleten múlna, akkor mindenképpen.
Agrár Horrorárakon lehet majd tojást venni?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 27. 07:22
Karácsonyig is eltarthat a tojás drágulása, így az év végére elérheti a 100 forintot a darabár.
Agrár Putyin letarolja az ukrán földeket, de így is lesz elég krumpli és gabona Ukrajnában
Mester Nándor | 2022. augusztus 24. 19:38
Az agrár cégeknél viszont nincs elég férfi, elvitték őket katonának.
Agrár Az aszály a szüretet is előbbre hozta
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 22. 12:26
Az időjárási körülmények a szőlőnek sem kedveztek, ezért korábban kezdődik a szüret és áremelkedés is indokolt lenne.
Agrár Egy szomorú nyár mérlege: kegyetlen erdőtüzek tomboltak Európában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 17:03
Idén jegyezték fel a legsúlyosabb erdőtüzeket azóta, hogy 2006-ban megkezdték a természeti tűzkárok közös regisztrálását. 
Agrár A héten sem várható eső, egyre tragikusabb aszály sújtja Magyarországot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 19:11
A hőség és az aszály is fokozódik a következő napokban.
Agrár Nincs megállás, megint nőttek a termelői árak a mezőgazdaságban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 13:55
Az előző havi megtorpanás után júniusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak a májusi 45,4 százalék után júniusban átlagosan 48,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.
Agrár Csak döcögött az iparunk
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:18
Júniusban az ipari termelés volumene 1,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztítva 4,8 százalékkal nőtt. Az előző havinál 0,6 százalékkal nagyobb volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított kibocsátás - erősítette meg pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Agrár Bekeményít az MNB az agrárbiztosítókkal szemben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 10:52
A növénytermesztőknek egyre súlyosabb károkat okozó csapadékhiány és hőhullámok nyomán az MNB kiemelten tekinti át a továbbiakban, hogy a mezőgazdasági biztosítók eleget tesznek-e az aszálykárok gyorsított felmérésére és kárkifizetésére vonatkozó kormányzati elvárásnak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG