<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Több növényi kultúra esetében is kimagasló eredmények születtek idén Magyarországon.

Kiemelkedő eredményeket közölt a nyári aratási és az őszi betakarításról a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára. Magyarországon gabonából összesen több mint 19 millió tonna termett, ami 15 százalékkal haladja meg az előző évit.

Kimagaslóan teljesített a kukorica is: idei hektáronkénti átlaghozama 8,6 tonna feletti, amire 1990. óta nem volt példa. Az idei évben a várható össztermés 9,1 millió tonna lesz, ami történelmi második legjobb eredmény – egyedül 2014-ben volt még gazdagabb a termés, összesen 9,35 tonnával – ismertette az adatokat Czerván György.

Világrekordot döntött a napraforgó idén hektáronkénti 3 tonnás termésátlagával, ennél nagyobb mennyiséget egy hektárról sehol a világon nem takarítottak be napraforgóból. Össztermése idén csaknem 2 tonna volt, ami ugyancsak történelmi rekord.

A repce termése – a kukoricához hasonlóan – 1990 óta a második legjobb teljesítmény az idei hektáronkénti 3 tonnás termésátlagával. Korábban két évvel ezelőtt ért el magasabb hozamot egy tizeddel, de a 809 ezer tonnás össztermés szintén történelmi rekordnak számít.

A cukkorépa minden idők második legjobb eredményét tudhatja maga mögött – idén a temés hektáronként meghaladta a 65 tonnát.

A termés jó, az árak nem

A bőséges termés ellenére a árak minden lényeges szántóföldi növény esetében 10-15 százalékkal alacsonyabbak a tavalyinál. A malmi búza tonnája idén nem éri el a 42 ezer forintot, míg tavaly ugyanebben az időszakban elérte a 48 ezret. Egy tonna takarmánykukorica tavaly még csaknem 45 ezer forint volt, idén alig 38.

Czerván György hozzátette: a 2016/2017-es gabonamérlegben az export-árualap mintegy 7,6 millió tonna, ebből a két legjelentősebb tétel a kukorica és a búza.

A kárbejelentések száma nagyjából változatlan: a tavalyihoz hasonlóan mintegy 10 ezer bejelentés érkezett. A legnagyobb területre, 48 ezer hektárra jégeső kárt jelentettek a termelők, de jelentős területen pusztított a tavaszi fagy is, 43 500 hektárra érkezett kárbejelentés.

Belefullad az ország a kukoricába - mit kezdünk vele?

A katasztrofális francia gabonaeredmények felfelé húzták az európai tőzsdeárakat a 46. héten, így a kukorica hazai határidős ára is drágult annak ellenére, hogy rengeteg termett belőle. Olyan sok, hogy nagy harcot kell majd vívni a külpiacokon tavasszal az érintetteknek... Tovább>>>

Agrár Lassan egy éve lefele tartanak a globális élelmiszerárak
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 15:19
Csökkentek az élelmiszerek világpiaci árai januárban decemberhez képest.
Agrár Csökönyesen ragaszkodnak a földbirtokhoz a kormánypárti képviselők
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 11:18
Még mindig a szántót és az erdőt szeretik legjobban, de lakásokat is vettek szép számmal.
Agrár Átalakulások előtt áll a takarmányipar
Márkázott tartalom | 2023. január 27. 11:23
Ideális étrend az állatok számára?
Agrár A beszállítókra panaszkodott a Tesco elnöke
Privátbankár.hu | 2023. január 22. 18:00
De nem a magyarokra.
Agrár Sokakat érintő bejelentést tett a gyorsétteremlánc
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 12:27
2023-ban elkezdi partner franchise hálózatának kiépítését a Pizza Hut Magyarországon: az alkalmi gyorsétteremlánc több új éttermet nyitna országszerte, amihez már keresik a partnereket. Ez egy igazán különleges lehetőség, hiszen ritkaságnak számít, amikor egy globálisan ismert márka új kapukat nyit számára új piacokon. A hálózat fejlesztését első körben 50 ezer lakos feletti városokban tervezik, minden helyszínt egyenként mérlegelnek és felmérik a benne rejlő lehetőségeket.
Agrár A kormány megmondóembere már most lefújná az élelmiszerárstopot
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 11:29
Parragh László nem tartja kizártnak, hogy már most kivezetik az árstopot, még ha csak fokozatosan is.
Agrár A logika azt diktálná, hogy az élelmiszerárstopot is el kellene törölni
Privátbankár.hu | 2023. január 9. 17:49
Ahogy tette azt az üzemanyagárstoppal, amelyet alapvetően az egyre terebélyesedő hiány láttán a korábban berögzített december 31. helyett már Mikulás napján eltörölt. Hogy ez milyen hatással járt az inflációra, azt pénteken tudhatjuk meg. Mindenesetre az élelmiszerárstop kivezetése mellett is nemcsak az e körben is megmutatkozó hiányjelenségek szólnak, hanem az is, hogy egyáltalán nem biztos, annak inflációnövelő hatása lenne, sőt. Ezt a témát is körüljárta főszerkesztőnk, Csabai Károly a Trend FM hétfő reggeli adásában.
Agrár Eljött az idő: érkezhetnek Ukrajnába a német Marder harckocsik
Privátbankár.hu | 2023. január 6. 20:11
A tűzszünetet egyik fél sem vette komolyan – továbbra is folyamatosan lövik egymást. Esti háborús összefoglaló.
Agrár Jövőre átalakul a lakossági állampapírok köre - több pénzt vonnának be
Privátbankár.hu | 2022. december 30. 08:27
Jövőre újra nőni fog a teljes forint lakossági állampapír-állomány az idei visszaesés után, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 960 milliárd forintos emelkedéssel számol - derül ki a 2023-as évi finanszírozási tervből, amely az ÁKK honlapján érhető el.
Agrár Itt a legolcsóbb a magyar termőföld
Privátbankár.hu | 2022. december 20. 17:11
A termőföldek ára 8,5 százalékkal, négy éve nem látott mértékben emelkedett 2021-ben az előző évi 6,6 százalék után - közölte a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG