Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács (BTT) elnök-igazgatója elmondta, hogy a kedvezményes áfakulcs alkalmazását régóta szorgalmazta a szakmai szervezet.
Azzal, hogy a mostani 27 százalékról 5 százalékra mérséklődik az áfa nőhet a belföldi baromfihús- és tojásfogyasztás, csökkenhet a szürke- és a feketegazdaság aránya a termékpályán. A hús esetében az adócsökkentés egyenlő versenyesélyt teremt az ágazatnak, miután ez év január 1-jétől csak a sertés tőkehúsok adótartalma csökkent.
A baromfitermékek áfájának csökkentése országosan mintegy 55 milliárd forint fogyasztói megtakarítást jelenthet. A szakmai szervezet forgalmazási adataiból kalkulálva a magyar fogyasztók átlagosan évi 23 344 forintot költenek baromfihúsra, ebből csirkehúsra 16 793 forintot.
Az árakban is különbséget jelent majd
Amennyiben változatlan keresleti és kínálati feltételek lesznek jövőre is, és a fogyasztás szerkezetében nem történik változás, úgy jövőre ez a kiadás 4045 forinttal csökken, egy négytagú család havi 1350 forintot takaríthat meg.
Ma Magyarországon egy ember évente mintegy 30-32 kilogramm baromfihúst fogyaszt el, ha ehhez a különféle baromfihús készítményeket - például a felvágottakat - is hozzászámítják, akkor a fogyasztás mintegy 40 kilogramm évente és fejenként.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerinti tojásfogyasztási adatokkal számolva mintegy 8600 forint körüli összeget költenek az emberek tojásra egy évben, ez az áfacsökkentés hatására 7110 forintra csökkenhet 2017-ben.