5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jó minőségű és jelentős mennyiségű szőlőtermésre számítanak az idén a magyarországi borvidékek többségén a szakemberek, de több helyen tartanak a hőségtől. A termés mennyiségén nem, de minőségen ronthat, ha ilyen meleg marad. A nagy melegnek Tokajban kifejezetten örülnek, mert jót tesz az aszúsodásnak, és eddig sok volt a csapadék.

A Soproni borvidék szőlői a korábbi lemaradást behozták: az Irsai Olivér szürete két héten belül megkezdődhet - mondta Taschner István, hegyközségi elnök. Jelezte: "hihetetlenül jó", hektáronként száz mázsa feletti termést várnak a legtöbb fajta, így a chardonnay, a pinot noir és a zweigelt esetében. Kivételt ez alól a leghíresebb szőlőfajtájuk, a kékfrankos jelent, amelynél hetven mázsás terméssel kalkulálnak - tette hozzá.


A pannonhalmi borvidéken mind mennyiségben, mind minőségben jó szüretet várnak a gazdák - közölte Hangyál Balázs hegybíró. Elmondta: a tavaszi nagy hidegekhez hasonlóan az utóbbi hetek hősége sem hagyott nyomot a termésen, de ha folytatódik a kánikula, adódhatnak problémák.

A csongrádi borvidéken jól indult az év, de a rendkívüli hőség és az aszály következtében napról-napra romlik a helyzet - mondta Papp Ferenc hegybíró. Hozzátette: a mintegy 500 hektáros Csongrád környéki termőterületről várhatóan 15-17 ezer mázsa szőlőt fognak leszüretelni, a minőséggel várhatóan nem lesz gond.

Nagyon nehéz évben vagyunk

A tavalyinál kevesebb, de jó minőségű szőlőtermésre számít a Szekszárdi borvidék hegyközségi tanácsának elnöke.
Nagyon nehéz évben vagyunk, magas csapadéktartalmú, márciusban visszatérő tél, többször nyári melegbe forduló tavasz van a hátunk mögött. Ezt májusban két jégeső, majd a virágzás idején egy hosszabb lehűlés követte - mondta Heimann Zoltán.
Ennek ellenére jó termésre, jó évjáratra számít a szakember a vörös szőlők esetében. A mennyiség kisebb a tavalyinál, de ahol terméskorlátozási szándék van, ez inkább előny - mondta.

Az ország legnagyobb szőlőtermő területéhez, a Duna Borrégióhoz tartozó Soltvadkerten jó termésre számítanak a saját területen és szerződéses partnerekkel 110 hektáron szőlőt termesztő Frittmann Testvérek Kft. ültetvényein.

Frittmann István, a cég ügyvezetője, - aki testvérével, a 2007-ben az év borászává választott Frittmann Jánossal vezeti a vállalkozást - kiemelte: a bianca, a muskotály, a medina és a kadarka szőlőfajtáknál az átlagos 130-160 mázsa hektárankénti termés helyett csak 50-80 mázsa várható. Az átlagnál jobb termést várnak a cserszegi, a kékfrankos és az ezerjó fajtákból, amelyekből 130-140 mázsát is szüretelhetnek hektáronként.

Tokajon még bírják a hőséget, ami jó az aszúsodásnak is

A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken jelenleg jó minőségre, ugyanakkor közepes mennyiségre számítanak a szőlészek, borászok - mondta Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

Az 5800 hektáros borvidéken a közepes mennyiség mintegy 300 ezer mázsát feltételez. A napok óta tartó hőségtől még nem "szenved" a szőlő, korábban ugyanis jelentős eső esett Tokaj-Hegyalján. Prácser Miklós közölte: most viszonylag korai szüret jósolható, s ami még ennél is fontosabb, hogy ez a korai érés kedvez a jó aszúsodási folyamat kialakulásának. Erre már nagyon nagy szüksége volna a borvidéknek, hiszen tavaly is viszonylag jó minőségű aszút lehetett szüretelni, de a mennyiség kevés volt - fűzte hozzá.

Komárom-Esztergom megyében az összesen 1502 hektár területű szőlőültetvényeken az aszály jelenleg nem okoz problémát. A becslések szerint hektáronként 6500 kilogrammos termésátlag várható - mondta Vörösné Bóka Éva, a megyei földművelésügyi hivatal igazgatóhelyettese.

Veszprémben jó szüretet várnak

Veszprém megye négy történelmi borvidékén nagyon jó szüretre készülnek a szőlősgazdák - mondta a Veszprém Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatója. Boros Gábor szerint július elejétől volt csak tapasztalható jelentősebb peronoszpóra és lisztharmat fertőzés az ültetvényeken, szakszerű kezeléssel azonban megvédhető a szőlő. Jók a terméskilátások, átlagosan borszőlőkből mintegy 68-70 mázsa várható hektáronként, csemegeszőlőkből 80-100 mázsa hozamot becsül előzetesen az igazgató.

Vaskeresztesen nagy a baj

Vaskeresztes térségében jégverés miatt elpusztult a szőlőtermés, a bortermeléssel foglalkozó szőlősgazdáknak az állandó vevők megtartása miatt más borvidékekről kell beszerezniük a szőlőt - közölte a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője. Lukács Zoltán kifejtette: a megyében a legjelentősebb, Vaskeresztes és Felsőcsatár térségében található 82 hektáros szőlőültetvényt június végén elverte jég. Jelenleg a tőkék mentése folyik, és jövőre is csak akkor számíthatnak termésre, ha a metszés után a vesszők még az idén beérnek.

A zalai gazdák közepes, hektáronként 80-90 mázsa szőlőtermésre számítanak idén, de alacsony lesz a szőlő létartalma - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője. Horváth Gyula elmondta: a zalai szőlősgazdák nagy része időben elvégezte az első permetezést, így a száraz időszakban lisztharmat és egyéb gombabetegség sem veszélyezteti az állományt.
Baranyában a 2650 hektáros, 80 százalékban vörös, 20 százalékban fehér fajtákat termő villányi borvidéken a tavalyival megegyező, kiváló minőségre és közepes hozamra készülnek.

Bock József, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke elmondta: a tavaszi hűvös idő megviselte az illatos fajtákat, valamint a kékfrankos és a merlot-t, a mostani hőség már nem okoz nagyobb károkat a termésben. Az elnök szerint a legkorábbi fajtákat is csak szeptember elején, közepén kezdik szüretelni.

A 700 hektáros, 70 százalékban fehér, 30 százalékban vörös fajtákat termő pécsi borvidéken sem lesz probléma a minőséggel, a mennyiség hasonló lesz a tavalyihoz - vélekedik a Pécsi Borvidék Hegyközségeinek Tanácsát vezető Hárs Tibor. Szerinte a hőség enyhülése még tovább kedvezne a tőkéknek, ez a mennyiségen nem változtatna, de tovább emelné a minőséget.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Lehullt a lepel: ezért nálunk drágult a legjobban az élelmiszer az EU-ban
Szirmai S. Péter | 2024. április 9. 14:18
Az Európai Unióban Magyarországon rakódik a legtöbb adóteher az élelmiszerek árára, ezért itthon szinte már minden élelmiszer drága – emlékeztet Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSz) elnöke. Ezért is kevés a nyereség, elmaradtak a fejlesztések, probléma van a magyar élelmiszeripar hatékonyságával, versenyképességével.
Agrár Kisebb lesz az élelmiszer-infláció az Erste szerint
Szirmai S. Péter | 2024. április 3. 19:29
Lecsendesedik az élelmiszer-infláció, de gyorsul a koncentráció. Ezt előlegezték meg szerdán az Erste Elemzői Klubjában, amelyet az élelmiszerárak alakulásáról, inflációs kilátásokról tartottak.
Agrár Nagyot gurított az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági cég
Privátbankár.hu | 2024. április 2. 13:53
Jelentősen megemelkedett az export aránya az árbevételből az UBM Csoportnál. Az orzság egyik legnagyobb agrárcége kivitele további bővítését tervezi.
Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Agrár Újabb fordulat a bolti kasszáknál, a pénztárosok legyőzik a riválisaikat
Buksza blog | 2024. március 19. 10:39
Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.
Agrár Valami mázsaszámra bűzlik Prágában
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:02
Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.
Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
Agrár Traktorok borították fel a menetrendet Prágában
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 12:47
Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.
Agrár Csúcson az MBH AgrárTrend Index
Szirmai S. Péter | 2024. február 13. 18:42
Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a hazai agrobiznisz. Mintegy 2700 milliárd forintos pályázati forrás érkezik, kisebb az infláció, a jobb tervezhetőség javítja az agrárkilátásokat. Ez derül ki a kedden bemutatott MBH AgrárTrend Indexből.
Agrár Kevesebb pénzből is több profitot csinált a PepsiCo
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 15:25
A PepsiCo Inc., a világ egyik legnagyobb üdítőital-gyártója csökkenő bevételről és növekvő profitról számolt be pénteken közzétett negyedik negyedéves pénzügyi jelentésben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG