<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jó minőségű és jelentős mennyiségű szőlőtermésre számítanak az idén a magyarországi borvidékek többségén a szakemberek, de több helyen tartanak a hőségtől. A termés mennyiségén nem, de minőségen ronthat, ha ilyen meleg marad. A nagy melegnek Tokajban kifejezetten örülnek, mert jót tesz az aszúsodásnak, és eddig sok volt a csapadék.

A Soproni borvidék szőlői a korábbi lemaradást behozták: az Irsai Olivér szürete két héten belül megkezdődhet - mondta Taschner István, hegyközségi elnök. Jelezte: "hihetetlenül jó", hektáronként száz mázsa feletti termést várnak a legtöbb fajta, így a chardonnay, a pinot noir és a zweigelt esetében. Kivételt ez alól a leghíresebb szőlőfajtájuk, a kékfrankos jelent, amelynél hetven mázsás terméssel kalkulálnak - tette hozzá.


A pannonhalmi borvidéken mind mennyiségben, mind minőségben jó szüretet várnak a gazdák - közölte Hangyál Balázs hegybíró. Elmondta: a tavaszi nagy hidegekhez hasonlóan az utóbbi hetek hősége sem hagyott nyomot a termésen, de ha folytatódik a kánikula, adódhatnak problémák.

A csongrádi borvidéken jól indult az év, de a rendkívüli hőség és az aszály következtében napról-napra romlik a helyzet - mondta Papp Ferenc hegybíró. Hozzátette: a mintegy 500 hektáros Csongrád környéki termőterületről várhatóan 15-17 ezer mázsa szőlőt fognak leszüretelni, a minőséggel várhatóan nem lesz gond.

Nagyon nehéz évben vagyunk

A tavalyinál kevesebb, de jó minőségű szőlőtermésre számít a Szekszárdi borvidék hegyközségi tanácsának elnöke.
Nagyon nehéz évben vagyunk, magas csapadéktartalmú, márciusban visszatérő tél, többször nyári melegbe forduló tavasz van a hátunk mögött. Ezt májusban két jégeső, majd a virágzás idején egy hosszabb lehűlés követte - mondta Heimann Zoltán.
Ennek ellenére jó termésre, jó évjáratra számít a szakember a vörös szőlők esetében. A mennyiség kisebb a tavalyinál, de ahol terméskorlátozási szándék van, ez inkább előny - mondta.

Az ország legnagyobb szőlőtermő területéhez, a Duna Borrégióhoz tartozó Soltvadkerten jó termésre számítanak a saját területen és szerződéses partnerekkel 110 hektáron szőlőt termesztő Frittmann Testvérek Kft. ültetvényein.

Frittmann István, a cég ügyvezetője, - aki testvérével, a 2007-ben az év borászává választott Frittmann Jánossal vezeti a vállalkozást - kiemelte: a bianca, a muskotály, a medina és a kadarka szőlőfajtáknál az átlagos 130-160 mázsa hektárankénti termés helyett csak 50-80 mázsa várható. Az átlagnál jobb termést várnak a cserszegi, a kékfrankos és az ezerjó fajtákból, amelyekből 130-140 mázsát is szüretelhetnek hektáronként.

Tokajon még bírják a hőséget, ami jó az aszúsodásnak is

A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken jelenleg jó minőségre, ugyanakkor közepes mennyiségre számítanak a szőlészek, borászok - mondta Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

Az 5800 hektáros borvidéken a közepes mennyiség mintegy 300 ezer mázsát feltételez. A napok óta tartó hőségtől még nem "szenved" a szőlő, korábban ugyanis jelentős eső esett Tokaj-Hegyalján. Prácser Miklós közölte: most viszonylag korai szüret jósolható, s ami még ennél is fontosabb, hogy ez a korai érés kedvez a jó aszúsodási folyamat kialakulásának. Erre már nagyon nagy szüksége volna a borvidéknek, hiszen tavaly is viszonylag jó minőségű aszút lehetett szüretelni, de a mennyiség kevés volt - fűzte hozzá.

Komárom-Esztergom megyében az összesen 1502 hektár területű szőlőültetvényeken az aszály jelenleg nem okoz problémát. A becslések szerint hektáronként 6500 kilogrammos termésátlag várható - mondta Vörösné Bóka Éva, a megyei földművelésügyi hivatal igazgatóhelyettese.

Veszprémben jó szüretet várnak

Veszprém megye négy történelmi borvidékén nagyon jó szüretre készülnek a szőlősgazdák - mondta a Veszprém Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatója. Boros Gábor szerint július elejétől volt csak tapasztalható jelentősebb peronoszpóra és lisztharmat fertőzés az ültetvényeken, szakszerű kezeléssel azonban megvédhető a szőlő. Jók a terméskilátások, átlagosan borszőlőkből mintegy 68-70 mázsa várható hektáronként, csemegeszőlőkből 80-100 mázsa hozamot becsül előzetesen az igazgató.

Vaskeresztesen nagy a baj

Vaskeresztes térségében jégverés miatt elpusztult a szőlőtermés, a bortermeléssel foglalkozó szőlősgazdáknak az állandó vevők megtartása miatt más borvidékekről kell beszerezniük a szőlőt - közölte a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője. Lukács Zoltán kifejtette: a megyében a legjelentősebb, Vaskeresztes és Felsőcsatár térségében található 82 hektáros szőlőültetvényt június végén elverte jég. Jelenleg a tőkék mentése folyik, és jövőre is csak akkor számíthatnak termésre, ha a metszés után a vesszők még az idén beérnek.

A zalai gazdák közepes, hektáronként 80-90 mázsa szőlőtermésre számítanak idén, de alacsony lesz a szőlő létartalma - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője. Horváth Gyula elmondta: a zalai szőlősgazdák nagy része időben elvégezte az első permetezést, így a száraz időszakban lisztharmat és egyéb gombabetegség sem veszélyezteti az állományt.
Baranyában a 2650 hektáros, 80 százalékban vörös, 20 százalékban fehér fajtákat termő villányi borvidéken a tavalyival megegyező, kiváló minőségre és közepes hozamra készülnek.

Bock József, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke elmondta: a tavaszi hűvös idő megviselte az illatos fajtákat, valamint a kékfrankos és a merlot-t, a mostani hőség már nem okoz nagyobb károkat a termésben. Az elnök szerint a legkorábbi fajtákat is csak szeptember elején, közepén kezdik szüretelni.

A 700 hektáros, 70 százalékban fehér, 30 százalékban vörös fajtákat termő pécsi borvidéken sem lesz probléma a minőséggel, a mennyiség hasonló lesz a tavalyihoz - vélekedik a Pécsi Borvidék Hegyközségeinek Tanácsát vezető Hárs Tibor. Szerinte a hőség enyhülése még tovább kedvezne a tőkéknek, ez a mennyiségen nem változtatna, de tovább emelné a minőséget.

Agrár A beszállítókra panaszkodott a Tesco elnöke
Privátbankár.hu | 2023. január 22. 18:00
De nem a magyarokra.
Agrár Sokakat érintő bejelentést tett a gyorsétteremlánc
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 12:27
2023-ban elkezdi partner franchise hálózatának kiépítését a Pizza Hut Magyarországon: az alkalmi gyorsétteremlánc több új éttermet nyitna országszerte, amihez már keresik a partnereket. Ez egy igazán különleges lehetőség, hiszen ritkaságnak számít, amikor egy globálisan ismert márka új kapukat nyit számára új piacokon. A hálózat fejlesztését első körben 50 ezer lakos feletti városokban tervezik, minden helyszínt egyenként mérlegelnek és felmérik a benne rejlő lehetőségeket.
Agrár A kormány megmondóembere már most lefújná az élelmiszerárstopot
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 11:29
Parragh László nem tartja kizártnak, hogy már most kivezetik az árstopot, még ha csak fokozatosan is.
Agrár A logika azt diktálná, hogy az élelmiszerárstopot is el kellene törölni
Privátbankár.hu | 2023. január 9. 17:49
Ahogy tette azt az üzemanyagárstoppal, amelyet alapvetően az egyre terebélyesedő hiány láttán a korábban berögzített december 31. helyett már Mikulás napján eltörölt. Hogy ez milyen hatással járt az inflációra, azt pénteken tudhatjuk meg. Mindenesetre az élelmiszerárstop kivezetése mellett is nemcsak az e körben is megmutatkozó hiányjelenségek szólnak, hanem az is, hogy egyáltalán nem biztos, annak inflációnövelő hatása lenne, sőt. Ezt a témát is körüljárta főszerkesztőnk, Csabai Károly a Trend FM hétfő reggeli adásában.
Agrár Eljött az idő: érkezhetnek Ukrajnába a német Marder harckocsik
Privátbankár.hu | 2023. január 6. 20:11
A tűzszünetet egyik fél sem vette komolyan – továbbra is folyamatosan lövik egymást. Esti háborús összefoglaló.
Agrár Jövőre átalakul a lakossági állampapírok köre - több pénzt vonnának be
Privátbankár.hu | 2022. december 30. 08:27
Jövőre újra nőni fog a teljes forint lakossági állampapír-állomány az idei visszaesés után, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 960 milliárd forintos emelkedéssel számol - derül ki a 2023-as évi finanszírozási tervből, amely az ÁKK honlapján érhető el.
Agrár Itt a legolcsóbb a magyar termőföld
Privátbankár.hu | 2022. december 20. 17:11
A termőföldek ára 8,5 százalékkal, négy éve nem látott mértékben emelkedett 2021-ben az előző évi 6,6 százalék után - közölte a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank. 
Agrár Raskó György: a rossz támogatási rendszer teszi tönkre a magyar mezőgazdaságot!
Tiszóczi Roland | 2022. december 19. 05:33
Miért alacsony Magyarországon a mezőgazdaság és az élelmiszeripar termelékenysége, hogyan járul ehhez hozzá a rossz hazai és az uniós támogatási rendszer, és európai összevetésben miért negatív csúcstartó a magyar élelmiszer-infláció? A természeti kincseivel ilyen rosszul sáfárkodó ország alig van még egy a világon! Interjú Raskó György agrárközgazdásszal.
Agrár Terrorelhárítási központot foglaltak el szélsőségesek Pakisztánban
Privátbankár.hu | 2022. december 18. 17:04
Szélsőségesek foglaltak el az északnyugat-pakisztáni Bannu régióban egy terrorelhárítási központot, ahol túszokat is ejtettek - közölték vasárnap helyi tisztségviselők.
Agrár Durva korlátozásokat vezetett be az Aldi
Privátbankár.hu | 2022. december 17. 16:31
Az árstopos termékek megvásárolható mennyiségét limitálták - karácsony előtt egy héttel.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG