<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Alapvetően egyre bizakodóbbak az agrárium és az élelmiszeripar termelői.
 

Hosszú idő után összességében ismét bizakodóbbak a mezőgazdasági és élelmiszeripari termelők, a fogyasztói árak emelkedése is lassul - mondták szerdán az MBH Bank sajtórendezvényének szakértői.

Héjja Csaba elemző a gazdasági környezet és a termeléshez szükséges feltételek javulásával magyarázta, hogy csaknem egy év után ismét javultak a kilátások, a mezőgazdasági ágazatok többsége bizakodóbb volt az elmúlt hónapokban, mint előtte. Az energia- és takarmányárak csökkenése elsősorban az állattartóknak kedvez, és bár nem tudni, meddig tart számukra a kedvező időszak, de értékesíteni is jó áron tudnak, főképp a baromfihús jövedelmező most - mondta.

Miben bíznak a termelők?

A szőlő- és bortermelők az élénkülő idegenforgalomban bízhatnak, a gyümölcstermelők pedig annak örülhetnek, hogy a fagykár nem volt jelentős. Jelenleg inkább az előállítási költségek előteremtése okoz gondot nekik, míg a zöldségtermesztőknek a magas árak miatt visszaesett kereslet a kihívás. A szántóföldi növénytermesztésnek az olcsóbb műtrágya kedvez, az alacsony felvásárlási ár viszont nem, és ezt csak jó terméssel ellensúlyozhatják. Számukra ezért most a kedvező időjárás a legfontosabb, hogy elérhessék a hektáronkénti 6-7 tonnás átlagot - hangsúlyozta az elemző.

Szerinte az Ukrajnából érkező gabona csak átmenetileg zavarta meg a belföldi piacot, de a behozatalra a magyar feldolgozóiparnak szüksége volt. A csaknem 1,8 millió tonnás ukrán gabonaimport a tavalyi aszály miatt amúgy is gyenge belföldi termésnek csak a 12 százaléka, más EU-tagállamokkal összevetve sem jelentős.

Héjja Csaba szerint az élelmiszerek drágulása az év elején fordulóponthoz ért, Magyarországon az áremelkedés európai viszonylatban ma már alacsonynak mondható. Bár az évekkel korábbi árszintek biztosan nem térnek már vissza, számos élelmiszer ára kisebb mértékben csökkenhet még - tette hozzá.

Óvatos optimizmus. Fotó: Pixabay
Óvatos optimizmus. Fotó: Pixabay

2022 volt az élelmiszerár-robbanás éve

Az MBH Bank agrár- és élelmiszeripari üzletágának ügyvezető igazgatója szintén úgy véli, hogy 2022 volt az élelmiszerár-robbanás éve, innentől kezdve kisebb lesz a változás, de hozzátette: még évekig tarthat, amíg a fizetések beérik a tavalyi nagy átárazást. Hollósi Dávid szerint a magyar mezőgazdaság számára a hatékonyság mielőbbi javítása a legfontosabb feladat, a szántóföldi növénytermesztésben például a hektáronkénti hozamot 8-9 tonnára kell emelni. Egyes előrejelzések szerint 10 éven belül már nem is lesz életképes a korszerű technológia és öntözés nélküli termelés belföldön - jegyezte meg.

Véleménye szerint Magyarországnak nemcsak az lenne az érdeke, hogy minél kevésbé befolyásolja az időjárás a mezőgazdaság teljesítményét, hanem az is, hogy ne kerüljön külföldre nagy mennyiségben feldolgozatlan termék. A gazdálkodók jelentős részének, főképp a kisebbeknek a kevés tartalék okoz gondot, tőkéhez ők elsősorban hitelből juthatnak. Az agrárfinanszírozás aránya ugyanakkor még nem érte el az európai szintet, erre is szükség lenne a felzárkózáshoz a következő években - jelentette ki.

Tapasztalatai alapján a mezőgazdaság finanszírozása lényegesen eltér a hitelezés egyéb területeitől, mások az igények, napi szinten kell érteni az agrárvállalkozások működését. Az MBH Bank csaknem 30 ezer agrár- és élelmiszeripari ügyféllel rendelkezik, rajtuk keresztül a tevékenysége a 4,5 millió hektár magyarországi termőföldből 2,5 millió hektárt érint, a hitelállomány eléri az 560 milliárd forintot – tájékoztatott Hollósi Dávid.

Agrár Lassabban gyorsult az élelmiszer-infláció
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 13:52
De még mindig rettentően magasak az árak.
Agrár Elégedett lehet Nagy Márton, ha értesül a Tesco legújabb lépéséről
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 11:24
Mától vasárnapig akciózik a kiskereskedelmi áruházlánc.
Agrár Nemcsak Magyarországon alkalmazzák előszeretettel a rejtett áremelést
Molnár Csaba | 2023. június 7. 13:57
A brit vásárlók a "zsugorodási infláció" áldozatává válnak, azaz egyre kisebb kiszerelésekért kell ugyanannyit fizetniük. Ez nagyon nem tetszik nekik.
Agrár A németek már a háború utánra készülnek Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 14:26
Berlin az ukrán mezőgazdaságba, azon belül is a zöldség- és gyümölcstermesztésre, kertészetre (is) fókuszál. Az agrártárca egy fejlesztési projekt keretében eurómilliókkal száll be az ukrán mezőgazdaságba.
Agrár Van, ahol már csökken az élelmiszerek inflációja
Privátbankár.hu | 2023. május 30. 13:52
Az élelmiszer-infláció májusban közel két év óta először lassult nagy-Britanniában, de továbbra is a valaha mért második leggyorsabb éves emelkedés maradt. A brit élelmiszer-drágulás üteme közel két év óta először csökkent - de éves szinten még mindig a 15 százalék feletti tartományban mozog.
Agrár Az éghajlati katasztrófa az egekbe hajtja a misztikus alapélelmiszer árát
Molnár Csaba | 2023. május 23. 09:47
A Spanyolországban tavaly óta tartó súlyos aszály nagy tempóban hajtotta felfelé az olívaolaj árát. Jelenleg több mint 45 százalékkal nőttek a jegyzések a tavalyiakhoz képest, de nem lehet kijelenteni, hogy itt a drágulás vége. A piacon már jó ideje érezhetőek a klímaváltozás hatásai, ám a kedvezőtlen folyamatok az elmúlt két évben felgyorsultak és állandósult a bizonytalanság és a hektikus üzletmenet.
Agrár Pánikban vannak az agrárgazdák - pedig van megoldás!
Privátbankár.hu | 2023. május 22. 12:45
Sok fejtörést okoz az e-permetezési napló.
Agrár Gyökeres változás a Tesco élelmiszerkínálatában
Molnár Csaba | 2023. május 22. 12:23
Jelentős változás állt be a britek élelmiszerfogyasztásának szerkezetében, amennyiben immár 34 százalékra tehető a húst részben vagy teljesen elhagyók aránya. A legnagyobb szigetországi kiskereskedelmi lánc ehhez alkalmazkodva kínálatában jelentősen növeli és szélesíti a vegetárius étkezéshez szükséges alapanyagok és (fél)készételek kínálatát.
Agrár Erre sokan vártak: Putyin külügyminisztere fontos bejelentést tett
Privátbankár.hu | 2023. május 18. 14:15
Szergej Lavrov a gabonamegállapodás kapcsán tett fontos bejelentést.
Agrár Harminc drónt lőttek le az ukránok
Privátbankár.hu | 2023. május 8. 20:05
Több ukrajnai területet bombáztak az oroszok, az EU Bizottságának elnöke kedden az ukrán fővárosba látogat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG