3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A minisztérium a mindennapi vidéki élet reális bemutatását támogatja több millió forinttal.

A vidéki élet mindennapjainak bemutatása fontos a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) számára, hogy annak realitásait minél szélesebb körben és minél többen ismerjék meg - ezt V. Németh Zsolt mondta Budapesten a Mezőgazdasági Múzeumban.

A tárca ezért is döntött úgy, hogy anyagilag is (6 millió forinttal) támogatja idén a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya - harmadik éve megszervezett -) Vidék Kaland Programját, amely a mezőgazdasággal ismerteti meg közelről a vállalkozó szellemű városi fiatalokat.

A Vidék Kaland Program célja, hogy a városban élő fiatalok számára személyes példákon keresztül mutassa be a mezőgazdaság működését, az élelmiszer-előállításban és a társadalomban betöltött szerepét, tájékoztatást adjon az agrár- és vidékfejlesztési támogatások működéséről, indokoltságáról. Emellett a jelentkezők megismerhetik a gazdálkodók, mezőgazdászok napi életét és a gazdálkodói életformát. A résztvevőknek blogot, illetve élménybeszámolót kell készíteniük az eltöltött időről. Szatmári Adrienn a Privátbankárnak mesélte el, hogyan élte meg a vidéki életet traktorok és juhok között. Az interjút IDE kattintva olvashatja el.

Forrás: Agrya

A VM vidékfejlesztésért felelős államtitkára emlékeztetett: az Agrya tavaly ezzel a programmal elnyerte az uniónak a legjobb társfinanszírozású, a Közös Agrárpolitikával (KAP) fogalakozó kommunikációs programjának díját. Ezért a VM fontosnak tartotta, hogy ez a kommunikációs program - amelyet Európa-szerte elismernek - folytatódhasson. Így nem csak az idén, de várhatóan jövőre is támogatja a program megvalósítását a szaktárca.

Az EU költségvetésének 40 százaléka, mintegy 373 milliárd euró a közös agrárpolitikát finanszírozza. Ezért az unió nagy energiát fordít arra, hogy az uniós polgároknak szerte Európában bemutassa, mire is fordítják ezt az összeget. A Vidék Kaland Program pedig ezt mutatja be testközelből az érdeklődőknek - jegyezte meg az államtitkár.

Főleg fiatal diplomások jelentkeznek

Mikula Lajos, az Agrya ügyvezető elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a Vidék Kaland Program az idén átlépte az országhatárokat, 2013-ban zajlottak események a Felvidéken, valamint Székelyföldön is. Hozzátette: a minisztérium anyagi támogatásának jelentős hányadát fordították a határon túli programok segítésére.

Az MTI kérdésére az ügyvezető elnök elmondta: az elmúlt három alkalommal összesen 111 résztvevője volt a Vidék Kaland Programnak. Az idén 43-an vettek részt a programban, közülük 10-en a határon túlra mentek. Az Agryának évente mintegy 3 millió forintjába kerül a vidék kaland megszervezése. A programban részvevők kétharmada minden évben nő volt. A vidék kalandban résztvevők általában fiatal diplomások, vagy felsőoktatásban tanulók.

Fehér György, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy az általa vezetett intézmény tovább kívánja szélesíteni kínálatát látogatói számára. Ezért is működik együtt az Agryával. Ennek az együttműködésnek az egyik eredménye, hogy október 17-én lesz a Vidék Kaland Klub elő rendezvénye a múzeumban. Továbbá jövőre is megrendezik az idén sikeres rendezvényüket, A falu a városban programot, a tervek szerint már az Agryával közösen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Ünnepnapot csinált szeptember 30-ából Vlagyimir Putyin
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 30. 11:17
Egy nappal azután, hogy a megszállt területeken is bejelentették az orosz hadseregbe történő sorozás megkezdését, kikiáltották az újraegyesítés napját.
Agrár Pénzt érő jó hírt kaptak a magyar gazdák
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 14:44
Egy kormányrendelet jó hírt hozott a gazdáknak.
Agrár Kijev tárgyalni akar Varsóval a gabonaügyben
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 16:16
Ukrajna konstruktív kapcsolatokra törekszik Lengyelországgal, különösen az országba irányuló gabonaexport kérdésének megoldásában - jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy kedden sugárzott ukrán tévéműsorban.
Agrár Oroszország lesöpörte az asztalról az új javaslatokat
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 12:17
Irreálisnak nevezte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter New Yorkban szombaton az Ukrajna javasolta béketervet és a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításával kapcsolatos ENSZ-javaslatokat.
Agrár Még 10 évig lehetne használni a rákkeltő növényvédő szert az EU-ban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 16:51
Az Európai Bizottság a glifozát tartalmú növényvédő szerek Európai Unión belüli használati engedélyének tízéves meghosszabbítását javasolja.
Agrár Végveszélyben a magyarok kedvenc gyümölcse
Szirmai S. Péter | 2023. szeptember 20. 05:43
Miközben Lengyelországban virágzik, itthon nagy bajban van az almatermesztés. Évi ezer hektárral fogy a terület, elöregedtek az ültetvények és a termelők. A klímaváltozás, a versenyképtelen termesztés miatt félő, pár éven belül nettó almaimportőrré válik az ország, miközben rohamosan nő a mindent kibíró bodzaültetvények területe. Bogyót együnk alma helyett?
Agrár A szlovákok is beintenek Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 16:59
Jozef Bíreš szlovák agrárminiszter szerint nyilvánvalóan nem lehet érv az ellenőrizetlen élelmiszer-behozatalra egy tagországba. A tárcavezető arra reagált, hogy Ukrajna a Kereskedelmi Világszervezethez fordult, miután Magyaroroszág, Lengyelország, Románia és Bulgária mellett Szlovákia is nemzeti hatáskörben hosszabbította meg az ukrán gabona importtilalmát.
Agrár Gabonatrükköt lepleztek le a romániai gazdák
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 14:13
Moldovai áruként érkezett ukrán eredetű búza és repce Romániába – hívták fel a figyelmet az ország gazdái a kormányhoz eljuttatott levelükben. Az importtilalom ellenére behozott, az uniós előírásoknak meg nem felelő árut hazaival keverve adták tovább román áruként, ezzel pedig a bizalmat kockáztatták.
Agrár Tüntetnek a bolgár gazdák az ukrán gabona ellen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 14:45
A román kormány az importtilalmat védi, de segít a tranzit szállításokban.
Agrár Horvátországban nemcsak nyaralt Orbán Viktor, hanem tippeket is adott?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 12:57
Horvátországban életbe lépett egyes alapvető élelmiszerek árának korlátozása.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG