TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nem csak tudományos, hanem komoly gazdasági hozadéka is lehet a a rendezvénynek.
A mangalica lehet a jó minőségű magyar sertés jégtörőhajója - állítja Rátky József professzor. Az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet főigazgatója a Privátbankárnak adott interjúban azt mondta, hogy a serrano sonka hazájába is sok mangalicahúst visznek ki.

November 21-22-én rendezik meg a második Fatty Pig elnevezésű konferenciát, amely a zsírsertésekről és kiemelten a mangalicáról szól.

Ma már nyilvánvaló, hogy a magas minőségű sertéshús előállításában a zsírsertés fajtáknak kulcsszerepük van. A többnyire kis populációkban, de a világ számos pontján tenyésztett zsírsertések prémium szegmenst képviselnek a szektoron belül. Az Ázsiában, Dél-Afrikában, Latin-Amerikában, illetve Európában őshonos különleges sertésfajták hatalmas nemzeti, genetikai és gazdasági értéket képviselnek, és ennek kiaknázása érdekében kiemelten fontos élettani és genetikai jellemzőik alaposabb megértése, kutatása.

Ilyen a mangalica is, a világon egyre ismertebb és a fogyasztók körében is egyre keresettebb fajta – mondta el Rátky József professzor, a konferenciát szervező Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet főigazgatója. Hozzátette: a génmegőrzés mellett legfontosabb feladatuk a populációk létszámának felfuttatása és korszerű hasznosítása; erre szintén igen jó példa a mangalica.

A zsírsertésekből – remek tulajdonságaiknak köszönhetően – rendkívül sikeres piaci termékek is előállíthatók. Ilyen például a spanyol serrano sonka vagy a magyar mangalicából készült világhírű téliszalámi.

A japán kapcsolat

A konferencián nem csak a tudományos élet képviselői vesznek részt, hanem a gazdasági világ szereplői is, többek között az egyik legnagyobb japán delikát sertéshúsipari élelmiszeróriás elnöke, aki nagyon intenzíven érdeklődik a mangalica iránt.

A minőségi sertéshústermelés emellett egyik fontos pillére a kormány által 2012-ben meghirdetett új sertésstratégiának is. Szintén nem véletlen, hogy megjelennek a magyar mangalicatenyésztés emblematikus alakjai, a Mangalica Tenyésztők Országos Egyesületének elnöke, vezetősége, kistermelők és nagyüzemi szereplők egyaránt.

Micsinai Adrienn, a Wessling Hungary Kft. független laboratórium és a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont közös vállalkozásaként létrejött Biomi Kft. genetikai laboratórium vezetője elmondta, hogy a kutatás során megtalálták a csak a mangalicára jellemző génszakaszt, amely alapján gyorsan és nagy biztonsággal meg tudják állapítani, hogy hamisított-e egy termék.

A konferenciát Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára nyitja meg. Az idei tanácskozáson szó esik többek között az ibériai sertés zsírossági jellemzőiről, a mangalica genetikai sajátosságairól, a zsírsertés fajták szaporodási jellemzőiről, tenyésztési és takarmányozási kérdésekről, a zsírsertések keresztezési tapasztalatairól, a minőségellenőrzésről.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár A lízingpiacon az agrárgép-finanszírozás komoly bővülésen ment keresztül
Privátbankár.hu | 2020. október 24. 15:07
A koronavírus-járvány ellenére az agárgép-lízing tartja magát, a finanszírozott összeg közel 1 százalékkal emelkedett a második negyedévben, a teljes portfólió értéke pedig 11 százalékkal 192 milliárd forint fölé nőtt - közölte a Magyar Lízingszövetség. Az utóbbi években részben a lízingfinanszírozásnak, ezen belül a kedvezményes jegybanki hitelprogramoknak köszönhetően korszerűsödött a magyarországi agrárgéppark, ez pedig hosszabb távon segíti az ágazat és a teljes gazdaság fejlődését.
Agrár Nem elég a Covid, még a sertéspestis is pusztít
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 11:32
Az előző negyedévi, 27,5-ről 30,5-re emelkedett a Takarék AgrárTrend Index értéke. Az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom jelentős mértékű bővülése jótékonyan hatott az egyes termékpályák szereplőire, továbbá a vendéglátóhelyek újranyitása is javuló hangulatot eredményez a mezőgazdaságban. Az előző negyedévhez képest csak a sertéságazat kilátásai romlottak, miután szeptemberben Németországban megjelent a sertéspestis.
Agrár A világgal kell versenyeznünk a búzáért - újabb lisztáremelés jön
MTI | 2020. október 21. 06:35
Nehezen vásárolnak most a malmok megfelelő, jó minőségű búzát a piacon, az árak a tonnánkénti 60 ezer forintot is elérik, helyenként pedig már meghaladják. Ez az aratás kezdete óta 20 százalékos áremelkedésnek felel meg - írja gabonakereskedői forrásokra hivatkozva a Világgazdaság szerdai száma.
Agrár Lesz olyan magyar termelő, akinek nagyon fog fájni a brexit
Király Béla | 2020. október 20. 17:04
A múlt heti uniós csúcson sem született érdemi eredmény a britekkel folyó tárgyalásokról, így egyre fenyegetőbb a megállapodás nélküli brexit. Ha év végig nem sikerül megegyezni, akkor jövőre vámok sújtják majd az uniós termékeket, ez pedig sok mezőgazdasági termelőnek is veszélyezteti majd a piacát. Magyar vállalkozások is lehetnek közöttük.
Agrár Patthelyzetben a BKV, óriási kötbért kell fizetnie
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 07:47
Egy 15 évvel korábbi ingatlan eladása miatt kell a BKV-nak 1,2 milliárd forintos kötbért fizetnie. Ráadásul az összeg napról-napra növekszik, mert esély sincs a telep átadására.
Agrár Most ért véget a tavaszi korona-spórolás, viszik a gazdák a traktorokat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 09:08
40 százalékkal több új traktort adtak el szeptemberben, mint egy évvel korábban.
Agrár Új adókönnyítések: októberben a parlament elé kerülhet
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 4. 07:31
A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) a héten jelentős adóügyi könnyítésekről döntött, amelyek fókuszában az adóbürokrácia jelentős csökkentése állt, mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Agrár Öt embernek lett pozitív a mintája a Lázár János felügyelte cégnél
MTI | 2020. szeptember 20. 10:48
Mindenkit leteszteltek a mezőhegyesi  agrárvállalatnál.
Agrár Kósa Lajos megmentette a Csíki Sört
Vég Márton | 2020. szeptember 18. 16:32
Tavaly is veszteséges lett Magyarországon a Csíki Sör, ami egy újabb érv lehetett amellett, hogy a kormánypártoknak miért kellett villámgyorsan átírniuk a sörpiaci szabályokat. 
Agrár Nem tiltják be a rituális állatöléseket az EU-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 10. 16:59
Úgy tűnik, a közösségi jogot az állatok joga fölé helyezte az Európai Bíróság.
hírlevél