A magyar étkezésipaprika-termésből mintegy 20-25 ezer tonna megy exportra, főleg a kápia paprikából, amelyből a zöldpaprika rovására egyre többet termelünk – írja a Magyar Idők.
Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke elmondta: várhatóan a tavalyi mennyiségnél, hétezer tonnánál idén sem lesz nagyobb az étkezésipaprika-importunk, amelynek java decembertől áprilisig került a hazai piacra. Idén 160-180 ezer tonnás paprikatermésre számítanak a szakértők.
Ki kell szolgálni az igényeket
A magyar családok átlagban évi 15-16 kilogramm étkezési paprikát fogyasztanak, elsősorban a zöldpaprikából. Fő exportpiacunkon, Németországban viszont a kaliforniai és a kápia paprika a keresettebb.
A zöldpaprika termőterületének rovására egyre több kápiát termelünk. A kápiatermés nyolcvan százaléka exportra megy.
A szakértő szerint a június közepén kezdődő főszezontól minőségtől függően 200-300 forint lehet majd a zöldpaprika ára, a kápiáé pedig ennél 25 százalékkal lehet magasabb.