Nyári lovastáborokat, fröccsteraszokat, a grillezésre szánt húskészítmények előállítóit, de ásványvíz-palackozókat és szikvíz-előállítókat, még termelői piacok árusait is vizsgálta a hatóság a július 15-e óta tartó nyári szezonális ellenőrzések első szakaszában.
Eddig a kormányhivatalok és a Nébih szakemberei több mint 160 ellenőrzést tartottak, amely során azt vették górcső alá, hogy a nyárhoz kapcsolódó tevékenységeknél betartják-e a gyártók, szolgáltatók az élelmiszerlánc minden szakaszában az élelmiszerbiztonsági, valamint az állatvédelmi az előírásokat.
Ennek során a vármegyei kormányhivatalok szakemberei 32 hazai üzemben a grillezésre szánt, előkészített húsok és húskészítmények, többek között hőkezelésre szánt grillkolbászok, pácolt húsok és sütőkolbászok előállítását is vizsgálták.
A higiéniai feltételeken túl azt is ellenőrizték, hogy megfelelő-e az alapanyagok és késztermékek tárolása, jelölése, nyomonkövethetősége, az allergének kezelése. Arra is figyeltek, hogy teljesültek-e a vállalkozói önellenőrzések és megvan-e a szükséges dokumentáció.
A vállalkozások többsége ugyan megfelelt a jogszabályi előírásoknak, de egy kereskedőnél „engedély nélkül előkészített hústermék előállítása” miatt kellett intézkedni. Egy másik létesítményben 1,3 tonna lejárt, jelöletlen és nem nyomon követhető élelmiszert vontak ki a forgalomból.
Fotó: Depositphotos
Országszerte 25 lovas szolgáltatót, náluk 413 ló tartási körülményeit, valamint az ezekhez kapcsolódó dokumentumokat is ellenőrizték. Öt esetben indítottak eljárást például a lovak jelöletlensége, a lóútlevél hiánya miatt, de volt, akinél a kötelező szűrővizsgálatok elmulasztása volt a hiba. Az is előfordult, hogy a lovak alkalmatlanok voltak a „lovas szolgáltatásra”, illetve mert a szolgáltató nem jelentette be ezt a tevékenységét.
Az ellenőrzés-sorozaton 30 termelői piac működését, valamint az ott árusító kistermelők tevékenységét is vizsgálta a hatóság, és általában kedvező tapasztalatokat szerzett. Megfelelő volt a higiénia, az árusítók be tudták mutatni az egészségügyi alkalmasságot igazoló dokumentumokat. Néhány őstermelő azonban kistermelői regisztráció nélkül értékesített. A hatóság felszólítására azonban rövid időn belül pótolták a bejelentést. Hiányosságokat tapasztaltak viszont a termékjelölésben és nyilvántartásokban is, amelyeket haladéktalanul javítaniuk kellett a termelőknek.