Szirmai S. Péter

Szirmai S. Péter cikkei

Agrár Megszületett az EU első agrárszektoros széndioxid-adója 
Szirmai S. Péter | 2024. június 27. 05:38
Dánia 2030-tól szén-dioxid-adót vet ki a mezőgazdaságra, miután a kormány hétfőn megállapodott az agrár- és zöldszervezetekkel.
Agrár Sokkoló árakra készüljön, akinek otthon elfogyott a kakaója 
Szirmai S. Péter | 2024. június 3. 05:42
Extrém árraliba kezdett a kakaó a New York-i tőzsdén. Áprilisban az egy évvel azelőtti négyszeresén, tonnánként tizenegyezer dolláros csúcsot ért el a jegyzésár, majd ismét hétezer közelébe zuhant. A folytatásban kakaóhiány és további drágulás is jöhet.  
Makro / Külgazdaság Milyen irányt vesz az elektromos járművek gyártása, forgalmazása, töltése és finanszírozása? 
Szirmai S. Péter | 2024. május 22. 15:01
Merre tart az e-mobilitás? Erről is kérdeztük a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésén szakértő vendégeinket: Balogh Szabolcsot, az MVM Mobiliti Kft. ügyvezetőjét, Lévai Gábort, a PhenoGyde Kft. ügyvezetőjét, Fekete Csabát, a CIB Lízing vezérigazgatóját, Antalóczy Tibort, a villanyautosok.hu ügyvezetőjét, Kovács Ákost, a Porsche Hungaria Moon Brand managerét. 
Agrár Lehullt a lepel: ezért nálunk drágult a legjobban az élelmiszer az EU-ban 
Szirmai S. Péter | 2024. április 9. 14:18
Az Európai Unióban Magyarországon rakódik a legtöbb adóteher az élelmiszerek árára, ezért itthon szinte már minden élelmiszer drága – emlékeztet Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSz) elnöke. Ezért is kevés a nyereség, elmaradtak a fejlesztések, probléma van a magyar élelmiszeripar hatékonyságával, versenyképességével.
Agrár Kisebb lesz az élelmiszer-infláció az Erste szerint 
Szirmai S. Péter | 2024. április 3. 19:29
Lecsendesedik az élelmiszer-infláció, de gyorsul a koncentráció. Ezt előlegezték meg szerdán az Erste Elemzői Klubjában, amelyet az élelmiszerárak alakulásáról, inflációs kilátásokról tartottak.
Agrár Csúcson az MBH AgrárTrend Index 
Szirmai S. Péter | 2024. február 13. 18:42
Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a hazai agrobiznisz. Mintegy 2700 milliárd forintos pályázati forrás érkezik, kisebb az infláció, a jobb tervezhetőség javítja az agrárkilátásokat. Ez derül ki a kedden bemutatott MBH AgrárTrend Indexből.
Agrár Újabb adóterhet kaphatunk a nyakunkba 
Szirmai S. Péter | 2024. január 31. 05:43
Az EU-illetékesek már komolyan tárgyalnak arról, hogy az European Green Deal és a fenntarthatósági stratégia következő állomásaként 2025-30 között bevezetik a 15 százalékos húsadót.
Agrár Óva intjük a gazdálkodókat attól, hogy esetleg az árakkal spekuláljanak! 
Szirmai S. Péter | 2023. október 23. 14:02
Ezt üzente lapunkon keresztül Héjja Csaba, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának szenior elemzője. Aki szerint megfelelő tudás nélkül,  intenzív és hatékony művelési módszerek nélkül a kis gazdaságok versenyképtelenek, és szinte nem termelnek jövedelmet. A komparatív előnyöket megtalálva, minőséggel és magas hozzáadott értékkel azonban versenyképessé tudnak válni, de ehhez érdemes megbarátkozni az integráció gondolatával.
Agrár Így aligha lesz Magyarország tejjel és mézzel folyó kánaán 
Szirmai S. Péter | 2023. október 4. 05:49
Nemzeti hatáskörben szigorították itthon a mézkeverékek származását jelölő európai előírásokat. Félő, már ez sem lesz képes megállítani a hazai termelés hanyatlását.
Agrár Végveszélyben a magyarok kedvenc gyümölcse 
Szirmai S. Péter | 2023. szeptember 20. 05:43
Miközben Lengyelországban virágzik, itthon nagy bajban van az almatermesztés. Évi ezer hektárral fogy a terület, elöregedtek az ültetvények és a termelők. A klímaváltozás, a versenyképtelen termesztés miatt félő, pár éven belül nettó almaimportőrré válik az ország, miközben rohamosan nő a mindent kibíró bodzaültetvények területe. Bogyót együnk alma helyett?
Agrár Miért jó, ha látjuk, hogy az Auchanban 100 forinttal olcsóbb a tej, mint a Tescoban? 
Szirmai S. Péter | 2023. augusztus 25. 05:49
“Sokat segít spórolni a magyar családoknak.” Nagy István agrárminiszter így méltatta a július 1-jén indult árfigyelő portált a közösségi oldalán, de sok gazda mégis aggódik. Okkal tartanak attól, hogy a nyilvános árharcra sarkallt láncok a beszerzési, felvásárlási áraikon igyekeznek megspórolni a  kormány által gerjesztett verseny miatt elmaradt hasznot, azaz nekik fizetnek majd kevesebbet.
Agrár Évek óta nem tapasztalt dolog történt a hazai dinnyékkel 
Szirmai S. Péter | 2023. július 5. 05:49
Remek az idő, nagy termésre és a rekordárak alapján csúcsszezonra készülhetnek az idén a dinnyések, bár a megugrott költségek rontják a jövedelmezőséget, és a munkaerőhiány is növeli a termelés kockázatát.
Agrár Termőföldet venni sokszor vissza nem térő alkalom - interjú 
Szirmai S. Péter | 2023. június 30. 05:42
Akár 60-70 százalékkal is nőhet az idén a földforgalom az állami földárverésekkel - állította lapunk kérdésére Héjja Csaba, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának szenior elemzője. A jelenlegi piaci körülmények azonban a szakember szerint nem kedvezőek a termőföld adás-vételéhez. Sok termelő vagy gazdaság likviditása szűkös, és magasak a kamatok. Termőföldet venni viszont sokszor vissza nem térő alkalom.
Agrár Már nem csak a földműveseké a világ! 
Szirmai S. Péter | 2023. június 27. 05:49
Az élelmiszer-ellátás biztonságára hivatkozva az agrártárca felpörgeti az állami földértékesítési programját, amelyben már nemcsak a gazdák licitálhatnak. Vajon az idén sok termelőnek veszteséges gazdálkodás is megdobja a földkínálatot?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG