4p

Vadonatúj mutató, a „fehérjeminőségi érték” feltüntetésére, az elvárt minimumérték teljesítésére kötelezi a gyártókat a nemrég hatályba lépett új „húsrendelet”, amely azt is újraértelmezi, mi is az a „félszáraz” és a „száraz” kolbász, szalámi, egyáltalán, mi a téliszalámi.

Mozgalmas az élete az idén a hazai húsiparosoknak. A csökkenő fogyasztás, a ragadós száj- és körömfájás okozta exportstop, a kormányzati árrésstop után egy új kormányzati kihívással is szembesülhetnek. Június 22-én hatályba lépett az agrárminiszter Magyar Élelmiszerkönyvet módosító új „húsrendelete”, amely a készítményekre és egyes előkészített húsokra új sztenderdeket és előírásokat határoz meg.

A Magyar Közlönyben megjelent új szabályozás célja, hogy „a fogyasztók a húskészítmények és az előkészített húsok minőségére vonatkozóan tájékoztatást kapjanak”, és megfelelő jogi védelmet élvezzenek a hagyományosan minőségi húskészítmények. Ehhez a „nemzetközi szinten is élenjáró” jogszabály bevezeti a „fehérjeminőségi érték” fogalmát. Ez a mutató rögzíti, hogy az adott élelmiszerben lévő fehérjék milyen arányban hasznosulnak majd az emberi szervezetben. Több esetben azt is előírja a rendelet, hogy az adott terméknek minimum mekkora fehérjeminőségi értéket kell elérnie.

Mivel a kolbászok és szalámik érése és száradása nem áll le a gyártási folyamat végén – néhány fizikai és kémiai tulajdonsága is alaposan megváltozhat, mire elfogyasztják –, ezután egy hányadosként kell meghatározni a víz-, fehérje- és zsírtartalmi határértéket.

Ettől a változtatástól azt várja a jogalkotó, hogy javítani fogja a húsok, termékek minőségét is.

A hagyományos szárításos érleléssel, az érésszabályozóval készült kolbászok esetében a „félszáraz” és a „száraz” termékmegjelölést is újraszabályozták. Az inkább csak marketing célú nyelvészkedésnek tűnik, hogy a szalámik jelölésénél száműzték a vásárlónak rosszul csengő „penészes” és „penészmentes” kifejezést. Ezután a szalámi, kolbász ilyen bevonatára csak a „nemespenészes” kifejezés utalhat.

És amire nyilván a fogyasztók tömegei régóta vártak: pontosabb meghatalmazást kapott, mi is az a téliszalámi. Konkrétabbá váltak az összetételére és az érzékszervi tulajdonságaira vonatkozó követelmények. Ezzel az elnevezéssel már csak a „hagyományos csemege ízvilágú termék jelölhető”.

Szigorít a rendelet a készítmények hústartalmának megállapításánál is. Korábban csak útmutató szolgált arra, hogyan kell ezt megtenni, de a mintavétellel kibővített adatbázissal immár pontosabbá vált a hústartalom konkrét meghatározása, amihez a számítási mód a rendeletben olvasható.

Száműzték a vásárlónak rosszul csengő „penészes” és „penészmentes” kifejezést
Száműzték a vásárlónak rosszul csengő „penészes” és „penészmentes” kifejezést
Fotó: Pixabay

Az új előírásokról megkérdeztük az egyik „fogyasztót”, aki a „fehérjeminőségi érték” kötelező bevezetése miatt csak csóválta a fejét. „Ez azoknak szól, akik félnek az elhízástól, és a sok zsír miatt már nem vesznek kolbászt, szalámit. De ha látják, hogy milyen sok benne az értékes fehérje, újra rászoknak, növelik a forgalmat” – előlegezte meg. Hasznos viszont szerinte tisztázni, mi is az a téliszalámi, hiszen sokfélét kapni. Ha rögzítik a sztenderdeket, segíthet a választásban.

Ez utóbbival egybecseng a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) véleménye is, amely szerint ez „védi a minőségi magyar élelmiszermárkák hitelességét, és elősegíti a fogyasztók bizalmának megőrzését”. Az új húsrendeletet a kamara a honlapján méltatta. Eszerint fontos lépés a húskészítményekre vonatkozó jogi környezet korszerűsítésében, amely egyszerre segíti a fogyasztói tájékozódást, és támogatja a hazai élelmiszeripar minőségi törekvéseit. A NAK szerint a fehérjeminőségi érték várhatóan nemcsak a fogyasztók tudatos választását segíti majd, hanem a gyártókat is ösztönzi az értékesebb beltartalmú termékek előállítására.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Itt a brüsszeli javaslat: ezzel védenék a magyar gazdákat is
Privátbankár.hu | 2025. október 8. 14:22
A Mercosur partnerségi megállapodás előtti biztosíték.
Agrár Az agráriumnak stabil megoldást nyújt az új kamattámogatott hitel
Privátbankár.hu | 2025. október 6. 14:20
A Közös Agrárpolitika pályázataihoz kapcsolódó kamattámogatott hitel iránt óriási az érdeklődés, amely a nyertes pályázat számára kiemelt finanszírozási lehetőséget biztosít.
Agrár Egyre olcsóbbak az élelmiszerek?
Privátbankár.hu | 2025. október 3. 19:37
Szeptemberben csökkent az élelmiszerek világpiaci ára az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján pénteken közzétett adatok szerint.
Agrár Vége a narancskorszaknak?
Bózsó Péter | 2025. szeptember 21. 14:21
A citruszöldülés mára Brazíliában, a világ legnagyobb narancstermelőjében az ültetvények közel felét fertőzte meg, Floridában pedig két évtized alatt a termelés 90 százalékát pusztította el. A betegség gyógyíthatatlan, és a globális narancslépiac jövőjét is fenyegeti: Európában drágulás jöhet.
Agrár Amikor a magyar borok közösen indulnak el világkörüli hódító útra
Natív tartalom | 2025. szeptember 19. 09:28
Tényleg van olyan, hogy két világsikert már szerzett magyar borászat úgy dönt, nem versenyeznek egymással, hanem inkább összefognak? Pontosan ez történt a somlói Kancellár Birtok és a villányi Jammertal Borbirtok esetében.
Agrár Tiltakozik a kormány: ezt az uniós megállapodást nem nyelik le?
Privátbankár.hu | 2025. szeptember 8. 20:08
A miniszter elmondta, mi a baj az EU-Mercosur megállapodással.
Agrár Így változott a legfontosabb élelmiszerek ára augusztusban
Privátbankár.hu | 2025. szeptember 8. 08:47
Gyakorlatilag változatlan maradt az élelmiszertermékek világpiaci árának referenciaértéke augusztusban az előző hónaphoz képest, mivel a hús, a cukor és a növényi olaj árának emelkedése ellensúlyozta a gabona- és tejtermékek árának csökkenését az ENSZ római székhelyű Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján közzétett adatok szerint.
Agrár Folytatódik a vámháború, most Kína intett be az európai sertéshús-iparnak
Privátbankár.hu | 2025. szeptember 5. 17:01
Kína szeptembertől ideiglenesen dömpingellenes vámokat vet ki az Európai Unióból származó sertéshús importjára – jelentette be a kínai kereskedelmi minisztérium pénteken.
Agrár Húsevő parazita férgek visszatérésétől rettegnek a texasi gazdák
Bózsó Péter | 2025. augusztus 31. 17:15
A veszélyes legyek sebekbe rakott petéiből fejlődnek ki az úgynevezett csavarférgek, amelyek előszeretettel fertőzik meg a szarvasmarhákat. Ha kezeletlen marad, akkor ez az állatok elhullásához vezet. A legyek Mexikó felől közelítenek az amerikai határhoz.
Agrár Feltámad egy ősi magyar szőlőfajta a Skrabski Pincészetnél
Privátbankár.hu | 2025. augusztus 17. 10:16
Laptársunk Balatonudvari magaslatán, a Leshegyen járt, a Skrabski Pincészet 150 éves pincefalai között – amely az egykori szerény kezdetből ma egy boutique borászat nőtte ki magát. Egy nagy nemzetközi sikerről is hírt adtak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG