A termelőket vigasztaló, de a vásárlókat sokkoló adatokkal szolgált az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legutóbbi zöldségpiaci jelentése. Eszerint május közepén (a 20. héten) például a zöldbabot kilónként már 3400 forintért (!), azaz a tavalyi azonos heti árnál ötödével többért kínálták a Budapesti Nagybani Piacon. A belföldi újburgonya termelői ára is az egy évvel korábbinál 17 százalékkal magasabbra, kilónként 525 forintra emelkedett. Ekkor a hazai zöldhagyma csomóját 20 százalékkal drágábban, háromszáz, míg a hónapos retket 9 százalékkal magasabb áron, 250 forintért értékesítették.
Ilyen előzmények után a fogyasztóknak jó hír, hogy a belföldi termesztésű fejes salátát az egy évvel korábbinál kicsivel kevesebbért, darabonként 238 forintért, míg a jégsalátát 410 forintért kínálták a 20. héten a jelentés szerint. A spanyolországi jégsaláta átlagára eközben csaknem egyharmadával, darabonként 440 forintra csökkent.
Az élelmiszerek inflációjáról havi rendszerességgel beszámol a Privátbankár Árkosár-felmérés.
Míg a jelentés szerint a spanyolországi kaliforniai paprika átlagára egy év alatt 4 százalékkal, kilónként 1350 forintra nőtt, ezzel szemben a hazai termelésűé több mint tizedével, 1500 forint/kilogrammra csökkent. A marokkói magvas, csíkos héjú görögdinnyét is olcsóbban árusították, 5 százalékkal, mint egy éve, kilónként 520 forintért.
A tavaszi csemegék között már megjelent a hazai korai cseresznye is a Budapesti Nagybani Piacon, aminek a leggyakoribb ára 3200-3500 forint/kilogramm között mozgott a 21. héten. Az „eperszezon dandárjában” pedig a belpiaci szamóca kilogrammonként 3350, míg a görögországi származású 1900 forintért szerepelt a kínálatban az AKI jelentése szerint, amely részletesebben elemezte a szamóca uniós és hazai piacát. Erősen hatott ugyanis a kínálatra, hogy az Eurostat szerint az idei év első két hónapjában Spanyolország 4 százalékkal, 36,8 ezer tonnára növelte szamócaszállításait a közösség belső piacára, igaz, ezzel szemben Görögország 2 százalékkal, 11,8 ezer tonnára csökkentette. A Fruchtportal adatai alapján a nagybani piacokon a 18. héten a szamóca nagykereskedelmi ára jellemzően csökkent, a hazánkba érkező import több mint felét adó Spanyolországban például 21 százalékkal, 3,38 euró/kilogrammra az előző év azonos hetéhez képest.
Fotó: Pixabay
Magyarországon viszont, ahol már tavaly is 30 százalékkal, 3596 tonnára nőtt az import, az áprilisi fagyok szintén károsították a szabadföldi szamócát, csak a fóliasátor alattit nem. Ez is hat majd az idei termésre, pedig hazánk szamócaexportja már tavaly is 16 százalékkal, 121 tonnára csökkent az előző évhez képest. Ilyen kezdet után a hazai szamóca az idén 3900 forint/kilogramm termelői áron lépett a Budapesti Nagybani Piacra a 15. héten, és termelői ára a 15-19. hetek átlagában (3467 forint/kilogramm) 63 százalékkal (!) emelkedett az elmúlt év azonos periódusának átlagárához képest. Még szerencse, hogy az importszamóca is a kínálatban maradt, amelynek „csak” 13 százalékkal volt a tavalyinál magasabb a nagykereskedelmi ára (1671 forint/kilogramm) a 15-19. hetek átlagában az AKI jelentése szerint.
Folytatódik tehát a drágulás a zöldségpiacon, de a tavalyi azonos időszakhoz képest számított mértéke remélhetőleg már valamivel kisebb lesz, mint az előző hetekben, amikor nemcsak a karalábé, a fejeskáposzta, a torma, a cékla ára ment fel 40-50 százalékkal a fővárosi nagybani piacon, hanem az uborka és az import kaliforniai paprika is csaknem 70 százalékkal került többe.