4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Extrém árraliba kezdett a kakaó a New York-i tőzsdén. Áprilisban az egy évvel azelőtti négyszeresén, tonnánként tizenegyezer dolláros csúcsot ért el a jegyzésár, majd ismét hétezer közelébe zuhant. A folytatásban kakaóhiány és további drágulás is jöhet.  

Keserű kort élünk! A 20-22 százalékos holland kakaóporért az egy évvel ezelőtti többszörösét, négy-hatezer forintos kilogrammonkénti egységárat kell fizetni, és a “végtermék”, a csokoládé is hasonló ütemben drágult.

Nem csoda, hogy tavaly 5,8 százalékkal kevesebb, “csak” 109 ezer tonna édességet vásároltunk itthon, még táblás csokoládékra is visszafogottabban költöttünk. Pedig Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke szerint a hazai vásárló erről mond le a legnehezebben. Mégis meg kell barátkozni a gondolattal, mert az alapanyag, a kakaó - no meg a cukor - ára is az egekbe szökött.

Bár a drágulással a piac az előző évhez képest tavaly értékben 23 százalékkal, 381 milliárd forintra nőtt, volumenben szinte minden termékkategóriában visszaesett a fogyasztás.

Nem volt meglepő. A nemzetközi trendek alapján csak idő kérdése volt, mikor következik be markáns drágulás a kakaó világpiacán. Amint az a szövetség szokásos, húsvét előtti kerekasztal-beszélgetésén világossá vált, mindezért a globális kínálat kétharmadát adó nyugat-afrikai, elefántcsontparti és ghánai termelés állapota a ludas.

Túl drága lett
Túl drága lett
Fotó: Depositphotos

Az elaprózódott, elöregedett ültetvényeken, kis hozamokkal az afrikai termelés nem hatékony. A klímaváltozással pedig a nyugat-afrikai termelői övezetben is még szárazabb és forróbb az időjárás, amitől tovább csökken a hozam. Az aszály miatt Elefántcsontpart csaknem 40 százalékkal kevesebb termést exportált tavaly. Ettől a kakaóbab tonnánkénti ára - szélsőséges emelkedés, majd némi csökkenés után - az egy évvel korábbi négyszeresére ugrott, meghaladta a hétezer dollárt.

Valósággal lázba hozta a piacokat a kakaó korábban tonnánként alig két-háromezer dolláros jegyzésárának növekedése, ami a New Yorki-i tőzsdén 2024 elején - az akkori négyezer dollárról - extrém raliba kezdett. Áprilisra tonnánként 11 ezer dolláron érte el a csúcsot, s bár azóta lejjebb ment az ár, május utolsó napján még mindig 9 ezer dollár felett cserélt gazdát..

Mindebből az ínyenceket persze csak az érdekni, mennyibe kerül majd egy szelet csoki?

Nos, a prognózis tartósan nagy árat valószínűsít a folytatásban, mert a kereslet - főleg Ázsiában - tovább nő. Az Európai Csokoládé-, Keksz- és Édességipari Szövetség (Caobisco) jelentése szerint a világ kakaóbab-termelői az utóbbi öt évben már nem is tudták kiszolgálni a globális keresletet. A következő években pedig még nagyobb hiány fenyeget, ami további drágulást generálhat.

Tegyük hozzá, hogy a jobb felvásárlási árakat látva már a nyugat-afrikai termelők is bővíteni és korszerűsíteni kezdték az ültetvényeket, amitől - igaz, csak évek múlva - nőnek majd a hozamok. Annál is inkább, mert eközben az időjárás is jobbra fordulhat: a szakértők az aszályos évek után több esőt remélnek Nyugat-Afrikában is (az El Ninot felváltott La Ninja hatására). A gyarapodó piaci kínálat pedig, ha lépést tart a gyorsan növekvő kereslettel, akár csökkenheti is a kurrens édesipari alapanyag árát.

A csokiimádók pechjére eközben a másik alapanyag, a cukor is rendületlenül drágul. Bár az európai szövetség a 2023-2024-es cukortermelést rekordközelire, 178,4 millió tonnára becsüli, az ennél nagyobb ütemben bővülő globális fogyasztással az édesítőszer ára is tovább nő. De vajon meddig, hiszen a fehér cukor tonnánkénti ára az EU-ban pár hónap alatt szintén csaknem duplájára, 80 százalékkal emelkedett?

A cukor is egyre többe kerül
A cukor is egyre többe kerül
Fotó: Depositphotos

Nem meglepő tehát, hogy a piaci szereplők az iparág, valamint a cukorrépa-termesztés és -feldolgozás fejlesztését ajánlja a közelgő magyar EU-elnökség egyik feladatának.

Nyitott kapukat döngetnek. Legalábbis Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára is az alapanyag-ellátás biztosítását, a versenyképesség javítását szorgalmazta a magyar elnökséggel kapcsolatban. A fejlesztéshez pályázati pénzekre is számíthatnak az érintettek. A hazai feldolgozók - többek között a termékeik értékét növelő - üzemek fejlesztésére is pályázhatnak júniusban és novemberben a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv keretében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Sokkal több pénzt akarnak a magyar gazdák az EU-tól Orbán Viktor segítségével
Privátbankár.hu | 2024. július 3. 10:22
A magyar EU-elnökség alatt több uniós támogatást akarnak az édesvízi halgazdálkodásra és a talajvédelem elősegítésére.
Agrár Génmódosított kukoricát is lehet élelmiszerként használni - Brüsszel megadta az engedélyt
Privátbankár.hu | 2024. július 2. 17:44
Az Európai Bizottság két, géntechnológiával módosított kukoricafajta élelmiszerként és takarmányként való felhasználását engedélyezte - közölte kedden a brüsszeli testület.
Agrár Ukrajna túllépte a határt, az EU rögtön intézkedett
Privátbankár.hu | 2024. július 2. 16:07
Az Európai Unió keddtől újra vámokat vezetett be az ukrán cukor és tojás importjára.
Agrár Drágulhat a hús, ha divatba jön az új adó
Buksza blog | 2024. június 27. 14:31
A világ első mezőgazdasági szén-dioxid-kibocsátási adójának bevezetésével Dánia megtette az első lépést, amelynek követői lehetnek más országok is.
Agrár Megszületett az EU első agrárszektoros széndioxid-adója
Szirmai S. Péter | 2024. június 27. 05:38
Dánia 2030-tól szén-dioxid-adót vet ki a mezőgazdaságra, miután a kormány hétfőn megállapodott az agrár- és zöldszervezetekkel.
Agrár A Zwack is megszenvedte a tavalyi horribilis inflációt
Privátbankár.hu | 2024. június 26. 16:32
Mégis lesz osztalékfizetés, így döntöttek a most megtartott éves közgyűlésen.
Agrár Milliókat bukhatnak a mezőgazdasági vállalkozók
Privátbankár.hu | 2024. június 25. 09:13
Több tényező is egyszerre sújtja őket.
Agrár Kell-e félnünk az újabb járvány-berobbanástól?
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 08:55
Mit tehetünk ellene?
Agrár Bezárja csíkszeredai gyárát a tejfeldolgozó Lactalis
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 15:54
Az üzem mind a 95 munkavállalóját elbocsátják, a csíkszeredai üzem feladatait a Lactalis négy másik romániai üzeme veszi át - írja az economica.net a vállalat közleménye alapján.
Agrár Ebből még nagy baj lehet: nem lesz elég élelmiszerünk?
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 08:51
Elkeseredett hangú nyílt levelet küldött a kormánynak nemrégen a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) elnöksége.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG