A klímaválság veszélyezteti a világ legnépszerűbb gyümölcsének a jövőjét. Latin-Amerika és a Karib-térség banántermő területeinek csaknem kétharmada 2080-ra alkalmatlanná válik a gyümölcs termesztésére, számolt be a The Guardian egy friss kutatás alapján.
A Christian Aid keresztény segélyszervezet kutatói elemezték, miként fenyegeti a klímaváltozás a világ kedvenc gyümölcsét, eszerint az emelkedő hőmérséklet, a szélsőséges időjárás és az éghajlattal összefüggő kártevők Guatemalában, Costa Ricában és Kolumbiában máris csökkentik a hozamokat és pusztítják a vidéki közösségeket.
Pedig a világ szupermarketjeit ellátó banánexport 80 százaléka – becslések szerint – ebből a régióból: Latin-Amerikából és a Karib-térségből származik. Abból a térségből, amely ugyan nem termel üvegházhatású gázokat, mégis az egyik legsebezhetőbb a szélsőséges időjárástól és a lassan kialakuló éghajlati katasztrófától.
„A klímaváltozás elpusztítja a termésünket. Nincs bevételünk, semmit sem tudunk eladni, az ültetvényem haldoklik. Ez a halál” – mondta a kutatóknak Aurelia Pop Xo, az 53 éves guatemalai banántermelő. A banán, különösen a Cavendish fajta, ugyanis érzékeny növény, amelynek a virágzáshoz 15-35 Celsius fokos hőmérsékletre van szüksége és éppen elegendő, de nem túl sok vízre. A banán érzékeny a viharokra is, mert lehullathatja a leveleit, ami nehezíti a fotoszintézist.
Bár több száz banánfajta létezik ezek közül – nemcsak ebben a térségben – döntően a Cavendisht termesztik. Ez a fajta adja az export zömét, mert ennek megfelelő az íze és a hozama a nagyüzemi termesztéshez.
Fotó: Pexels
A genetikai változatosság hiánya azonban sebezhetővé teszi a banánt a gyorsan változó éghajlattal szemben. A klímaválság pedig károsítja a termőhelyet, rontja a termesztés feltételeit – hozzájárul a gombás betegségek terjedéséhez is. Ezek már most is tizedelik a termést és nehezítik a termelők megélhetését.
Például a „fekete gomba” 80 százalékkal képes csökkenteni a fotoszintézist, és mivel nedves körülmények között szaporodik, a szeszélyes esőzések és áradások idején még fokozottabban károsítja a banánt. Amint erről korábban beszámoltunk, az emelkedő hőmérséklet és a változékony, esős időjárás kedvez egy másik gomba, a Tropical Race 4 (TR4), azaz “trópusi verseny” terjedésének is. Ez is világszerte pusztítja a Cavendish ültetvényeket.
„A banán nemcsak a világ kedvenc gyümölcse, milliók nélkülözhetetlen élelmiszere. Fel kell figyelnünk a veszélyre, amit a klímaváltozás jelent erre a létfontosságú növényre” – mondta Osai Ojigho, a Christian Aid segélyszervezet politikai és kampányigazgatója. Veszélybe került azoknak az embereknek az élete és megélhetése, akik nem is felelősek a klímaválságért.
Amíg azonban a klímaváltozást megfékezik, egy másik megoldás is kínálkozik a globális banánkatasztrófa, és a latin-amerikai termelők megmentésére: a génmódosítás illetve a precíziós nemesítés, vagy génszerkesztés. Ausztrál kutatók génmódosítással már létre is hoztak olyan Cavendish-változatot, amely ellenáll a TR4-nek. E rezisztens fajta az elterjedését azonban korábban kétségesnek tartott az Mfor.hu kérdésére Novák Zsombor humánökológus is. A GM-növényekkel szembeni szigorú elvárások és az irántuk érzett ellenszenv miatt az engedélyezésük túl hosszú ideig is eltarthat. Magyarország alaptörvénye jelenleg tiltja a génmódosított – sőt, még a precíziós nemesítéssel előállított génszerkesztett – növények köztermesztését is. Mivel ezek az eljárások az EU-ban sem kaptak zöld utat, a hazai szakmai szereplők is sürgették az új technológia engedélyezését. Végül az EU Mezőgazdasági Tanácsában a tagállamok képviselői tavaly márciusban megszavazták a precíziós nemesítésre vonatkozó rendelettervezetet, így megszülethet az új módszert legalizáló uniós szabályozás.
A banán nemcsak a világ leggyakrabban fogyasztott gyümölcse, hanem a búza, a rizs és a kukorica után a negyedik legfontosabb élelmiszernövény is. A világszerte megtermelt banán mintegy 80 százalékát helyben fogyasztják, a gyümölcs több mint 400 millió ember napi kalóriabevitelének csaknem negyedét fedezi. Most azonban Latin-Amerikában és a Karib-térségben – ahonnan a globális export 80 százaléka származik – veszélybe került a termesztése, ami megélhetési katasztrófához is vezethet. A Hogyan fenyegeti a klímaváltozás a világ kedvenc gyümölcsét című kutatást végző Christian Aid segélyszervezet ezért felszólította a klímaválságért leginkább felelős, szennyező gazdag országokat, hogy sürgősen hagyjanak fel a fosszilis tüzelőanyagok használatával, és teljesítsék kötelezettségeiket a közösségek éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásának finanszírozásában.