Magyarországon az alaphal a ponty, ez teszi ki a teljes fogyasztás mintegy 80 százalékát. Az év végi ünnepekre már keresett a harcsa, a süllő és a pisztráng, vagyis azok a szálkamentes halak, amelyek fogyasztása évközben még elenyésző. Az év végén fogy el Magyarországon az éves halfogyasztás 30-35 százaléka, tette hozzá a szakértő.
Drágább, de csak egy rövid ideig
A nyári aszály és a magasabb gabonaárak miatt ugyanakkor számítani kell arra, hogy egy kicsit drágább lesz a hal, az emelkedés azonban nem éri el a 10 százalékot. Lévai Ferenc hozzátette: a jövő évtől a fogyasztók által is érzékelhető, mintegy 15-17 százalékos árcsökkenés várható az áfacsökkentésnek (27-ről 5 százalékra) köszönhetően, ami az ágazat fehéredésére is jótékonyan hat majd. Ez egyébként a fogyasztást is serkenti majd, a szóvivő 10 százalék körüli növekedést vár.
Az egyik legegészségesebb étel, és közben utáljuk? A halat szinte mindenki az egészséges étrend részének tekinti, ennek ellenére azonban ritka az olyan család, ahol akár csak hetente is az asztalra kerülne. Magyarországon az európai átlaghoz képest is kevés halat fogyasztunk: az éves halfogyasztás fejenként mindössze 4-5 kg. A Nébih összeszedte a rendszeres halfogyasztás pozitív hatásait. És mit javasol a szakértő? A Privátbankár.hu cikkéből kiderül! >>> |