Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A kukorica ára stagnált, a búza olcsóbb lett, kis mértékben drágult viszont az árpa.

A múlt héten 8867 pont volt Magro Gabonaindex (MGX) átlaga. Apró mozgások jellemezték a magyar kukoricapiacot a múlt héten. A Magro.hu mezőgazdasági piactéren, alacsony forgalom mellett, továbbra is stagnál a kukorica ára. A múlt héten 40 876 forint volt az átlagár.A magyar határidős piacon viszont folytatódott a korábbi árcsökkenés: 1,5 százalékos „csorgás” után 40 200 forint lett a júliusi termény ára, de lefelé mozgott a szeptemberi és novemberi lejárat is. Jó termésre van kilátás, viszont az ókészletek sem fogytak még el. Így a várható túlkínálat miatt a következő hónapokra továbbra is árcsökkenés várható, hacsak az időjárás bele nem kavar. 

Párizsban a múlt hét nyugodtabban zajlott, a kukorica ára érdemben nem változott. A júniusi kukorica 154,5 eurós áron zárt. Chicagóban a májusi kukorica 142,12 dolláron áll, míg a júliusi kukorica drágább lett: 143,85 dolláron jegyeztek egy tonnát. A túlkínálat a piactéren lévő ajánlatokon is látszik: aktuálisan 29 ezer tonna kukoricát adnának el és 2 ezer tonnát vennének.

Mi történt a búza piacán?

A búzaárak enyhe mértékben csökkentek a fizikai piacon. A malmi búza átlagára ezzel 53 400 forint lett, míg a takarmánybúza 44 900 forinton áll. A magyar határidős piacon az augusztusi lejáratú malmi búza újra 1 százalékot csökkent. Most 47 500 forint volt a heti záróára. És mozgásba lendült a takarmánybúza ára is, szintén lefelé vette az irányt. Az egy százalékos csökkenés után 44 500 forint volt az augusztusi jegyzés. Hasonló mértékben csökkent a szeptemberi termény ára is.


Párizsban változékonyak volt az árak. Hol pozitív, hol negatív irányú mozgás után kis pluszban érte meg a búza a pénteket, azaz 0,5-1 százalékot erősödött. Ezzel a szeptemberi búza 174,5 euróba került. Jelentős változás volt viszont Chicagóban. A hétfői nyitóárhoz képest péntekre 6 százalékot erősödött a júliusi búza ára és elérte a 187,76 dollárt. Hasonlóan számottevő drágulás után a szeptemberi jegyzés 189,96, a decemberi pedig 195,48 dolláron zárt. Aktuálisan összesen 3 ezer tonna búzát kínálnak eladására és 4 ezer tonnát vennének a piactéren.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Mezőgazdaság 2021: negatív spirálban maradhat a sertéshús, de bizakodnak a gabonatermesztők
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 15:01
Felemás képet mutat a hazai agrárium hangulatáról az aktuális Takarék AgrárTrend Index. A Takarékbank tavalyi utolsó negyedévet értékelő, és az idei évet előrejelző jelentése szerint a szántóföldi növénytermesztők továbbra is ellesznek, de a baromfi- és sertéságazat helyzete egyre forróbbá válik, részben az állatbetegségek, részben pedig az elszálló takarmányárak miatt. A marhatenyésztőket viszont legalább az utóbbi nem nyomasztja: ők nem veszik a takarmányt, hanem megtermesztik saját maguk.
Agrár Sokkal több pénzt költ a kormány a vidék támogatására, mint eddig
Baka F. Zoltán | 2021. január 12. 08:27
Itt a korszakváltó bejelentés, amit beharangoztunk.
Agrár Újra megjelent a madárinfluenza Magyarországon - már ölik a pulykákat
Privátbankár.hu | 2021. január 6. 14:57
Madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta szerdán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságokban. A vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra.
Agrár Lázár János és Csányi Sándor is ott van a Szent István Egyetem alapítványi kuratóriumában
Privátbankár.hu | 2021. január 4. 09:43
Az egyetem február elsején nevet vált, és Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemként működik tovább.
Agrár Jó hír a hazai földbirtokosoknak: nem lesz árcsökkenés
Privátbankár.hu | 2021. január 3. 10:33
Az elmúlt évtizedben megkétszereződtek a termőföldárak Magyarországhon. A hazai földbirtokosoknak jó hír, hogy még a formálódó válság sem csökkenti az árakat, legfeljebb stagnálnak, így aki most venne földterületet, a visszapattanó gazdasági konjuktúra idején jól járhat.
Agrár A magyar zöldpaprikának is betett 2020
MTI | 2020. december 31. 08:59
Csökkent a termőterülete, és az átlaghozam javulása ellenére magasabb lett az ára, miközben csökkent az exportja és nő az importja.
Agrár Joe Bident beoltották koronavírus ellen
MTI | 2020. december 22. 06:36
A megválasztott amerikai elnök élő tévéadásban kapta meg a Pfizer-BioNTech vakcináját.
Agrár Agrárpénzügyi all-in – interjú a Takarék Agrár Üzletág vezetőjével
Natív tartalom | 2020. december 17. 16:29
Már több mint egy éve annak, hogy a Takarékbank elindította az Agrár Régiókat és az Agrárcentrumokat. Az azóta eltelt idő elegendőnek tűnik egy kis visszatekintésre, összegzésre, a tanulságok levonására, a tapasztalatok megosztására. Erre kértük fel Hollósi Dávidot, a Takarékbank Agrár Üzletágának ügyvezető igazgatóját.
Agrár Már hivatalos: jogfosztottá vált Deutsch Tamás a néppárti frakcióban
Wéber Balázs | 2020. december 16. 21:25
Erről döntött szerda este az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja.
Agrár Tönkreteheti a baromfiágazatot a gabonaárak elszállása
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 09:20
Kormányzati segítséget kérnek: bér- és járuléktámogatást valamint 5 százalékos áfát.
Friss
hírlevél