2p
Az idén a tavalyihoz képest hamarabb indulhat a szezon előkészítése a dohánytermelőknél.

 

 

Az ágazatban egyébként közel húszezer embert foglalkoztatnak, főként a termőterület mintegy 80 százalékával rendelkező kelet-magyarországi térségben - közölte a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének elnöke.

Bényei Illés elmondta, hogy a termést átvevő cégek már januárban meghirdetik felvásárlási stratégiájukat, és az egyeztetés után a hónap végéig megkezdik a termékértékesítési szerződések kötését a gazdálkodókkal. A termelők így időben indíthatják a felkészülést, készíthetik a fóliaházakat a magvetéshez, a palántaneveléshez, illetve kezdhetik a táp- és növényvédelmi anyagok beszerzését is a teljes idényre.

Az a megállapodások megkötése után derül majd ki, hogy az új évben milyen nagyságú területen ültetnek dohányt a termelők.

Tavaly nem volt jó év

2015-ben kisebb volt a dohányültetvények területe a tavalyelőttinél, s ezzel arányosan, illetve az aszályos időjárás miatt kevesebb lett a termés is. A Virginia dohányfajtából 3070 hektárt ültettek a gazdálkodók, szemben az egy évvel korábbi 3211 hektárral. A termés a 2014-es 5928 tonnával szemben 5250 tonna lett tavaly.

A Burley fajta ültetvénye 1500 hektárról 1348 hektárra csökkent. Ennek a dohányfajtának a fermentáló cégek még csak nemrég kezdték meg az átvételét, a termésmennyiség így február végén válik majd véglegessé. A becslések szerint 1940 tonnányi Burley termett a földeken, szemben a 2014-es 2565 tonnával.

Egyre több támogatás

Bényei Illés kitért a felvásárlási árra is és kiemelte, hogy több pénzt kaptak, illetve kapnak majd a Burley fajtánál is a termelők, mint 2014-ben. A szolnoki Dofer Dohányfermentáló Zrt. az általa átvett 1050 tonna Virginia fajtánál a prémiummal együtt kilogrammonként 530-560 forint között fizetett, szemben a tavalyelőtti 515 forintos árral.

Az ULT (Universal Leaf Tabacco) Magyarország Zrt. nyíregyházi leányvállalatánál december végén zárult a Virginia felvásárlása, az ár így később válik ismertté, de ott is hasonló összegben alakulhatott - mondta a MADOSZ elnöke.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Látni sem akarják a francia termelők az ukrán cukrot az EU-ban
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:21
Korábban a gabona és a tejtermékek behozatalát is bírálta több ország.
Agrár A birkavirtus megnyomorítja egy ország élelmiszer-ellátását
Rácz Gergő | 2023. november 26. 14:14
Az ausztrál birkatartóknak nagy gondjaik vannak. Sok eső esett, lett bőven legelhető fű, az állományok pedig ennek megfelelően megnőttek. A gazdák nem akarják irtani az állományt, ingyen is odaadnák a birkáikat, kereslet viszont az árazás átalakulása miatt még így sincs.
Agrár Bevetik a bioreaktort: laboratóriumból jöhet a kisállatok új kedvence
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 08:55
Felforgatnák az állateledelek piacát a műhúsból, azaz a laboratóriumokban előállított húsokból készült termékek. A hús előállításához élő állatokból származó sejteket használnak, amelyek egy tartályban növekednek, és tápanyagokkal táplálják közben. A laboratóriumi hús támogatói szerint ez jóval fenntarthatóbb megoldás mint a hagyományos állattenyésztés.
Agrár Soha ilyen drágán nem adtak még el egy üveg whiskyt - de vajon milyen az illata?
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 10:44
Közel egymilliárd forintot kóstált a 60 évig érlelt itóka.
Agrár Gabonafrász után jön a tejfrász Ukrajnából? Áh, dehogy!
Mester Nándor | 2023. november 14. 14:55
Nem fürdenek benne, inkább exportálják a tejet és a vajat az ukránok. Folyamatosan növekszik az ukrán kivitel tejből és többféle tejtermékből, de egyelőre nem kell megijednie az uniós országoknak, mert túlnyomórészt a szövetségen kívüli európai piacokra mennek a szállítmányok. A tejszín, a tartós tej és tejföltermelés fele azonban már az unióban landol. 
Agrár „Burgonyavész” alakult ki Európában az árak miatt
Buksza blog | 2023. november 9. 13:20
Az alapvető élelmiszerek közül a burgonya óriási dráguláson ment keresztül az elmúlt időszakban.  
Agrár A vásárlók keblükre ölelik az állatokat a tehenektől a disznókig: mire elég a 90 százalékos magyar eredmény?
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. október 26. 15:02
A sok cuki állatos videó, a kutya- és macskapszichológiai, illetve állatorvosi tévésorozatok megtették a hatásukat. Az európaiak kiterjesztenék jóléti társadalmukat az állatokra is.
Agrár Rengeteg gabonát exportálhat idén Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. október 24. 13:36
Az APK-Inform ukrán agrárgazdasági tanácsadó vállalat rontotta ugyan Ukrajna idei gabonatermésére vonatkozó előrejelzését, de a mennyiség így is szerényen meghaladja majd a múlt évit.
Agrár Óva intjük a gazdálkodókat attól, hogy esetleg az árakkal spekuláljanak!
Szirmai S. Péter | 2023. október 23. 14:02
Ezt üzente lapunkon keresztül Héjja Csaba, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának szenior elemzője. Aki szerint megfelelő tudás nélkül,  intenzív és hatékony művelési módszerek nélkül a kis gazdaságok versenyképtelenek, és szinte nem termelnek jövedelmet. A komparatív előnyöket megtalálva, minőséggel és magas hozzáadott értékkel azonban versenyképessé tudnak válni, de ehhez érdemes megbarátkozni az integráció gondolatával.
Agrár Veszélybe került a banán, a helyzet komoly
Buksza blog | 2023. október 16. 08:20
Elkeserítő következményei lehetnek annak, ha a banántermelő afrikai országok nem lépnek fel időben egy, a termésük pusztulásával fenyegető fertőző növénybetegséggel szemben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG