<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az idén a tavalyihoz képest hamarabb indulhat a szezon előkészítése a dohánytermelőknél.

 

 

Az ágazatban egyébként közel húszezer embert foglalkoztatnak, főként a termőterület mintegy 80 százalékával rendelkező kelet-magyarországi térségben - közölte a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének elnöke.

Bényei Illés elmondta, hogy a termést átvevő cégek már januárban meghirdetik felvásárlási stratégiájukat, és az egyeztetés után a hónap végéig megkezdik a termékértékesítési szerződések kötését a gazdálkodókkal. A termelők így időben indíthatják a felkészülést, készíthetik a fóliaházakat a magvetéshez, a palántaneveléshez, illetve kezdhetik a táp- és növényvédelmi anyagok beszerzését is a teljes idényre.

Az a megállapodások megkötése után derül majd ki, hogy az új évben milyen nagyságú területen ültetnek dohányt a termelők.

Tavaly nem volt jó év

2015-ben kisebb volt a dohányültetvények területe a tavalyelőttinél, s ezzel arányosan, illetve az aszályos időjárás miatt kevesebb lett a termés is. A Virginia dohányfajtából 3070 hektárt ültettek a gazdálkodók, szemben az egy évvel korábbi 3211 hektárral. A termés a 2014-es 5928 tonnával szemben 5250 tonna lett tavaly.

A Burley fajta ültetvénye 1500 hektárról 1348 hektárra csökkent. Ennek a dohányfajtának a fermentáló cégek még csak nemrég kezdték meg az átvételét, a termésmennyiség így február végén válik majd véglegessé. A becslések szerint 1940 tonnányi Burley termett a földeken, szemben a 2014-es 2565 tonnával.

Egyre több támogatás

Bényei Illés kitért a felvásárlási árra is és kiemelte, hogy több pénzt kaptak, illetve kapnak majd a Burley fajtánál is a termelők, mint 2014-ben. A szolnoki Dofer Dohányfermentáló Zrt. az általa átvett 1050 tonna Virginia fajtánál a prémiummal együtt kilogrammonként 530-560 forint között fizetett, szemben a tavalyelőtti 515 forintos árral.

Az ULT (Universal Leaf Tabacco) Magyarország Zrt. nyíregyházi leányvállalatánál december végén zárult a Virginia felvásárlása, az ár így később válik ismertté, de ott is hasonló összegben alakulhatott - mondta a MADOSZ elnöke.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Kartell a műtrágyapiacon: csúnyán megbírságolták a Nitrogénműveket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 11:10
A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata megállapította, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására.
Agrár Válság: sürgős segítség kell a sertéstartóknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 12. 10:01
A válságalap megnyitásához a tanács döntésén kívül az Európai Parlament jóváhagyására is szükség lenne.
Agrár Nagy a baj. Az angolok hatoda alig jut élelmiszerhez
MTI | 2021. október 9. 09:05
A brit felnőtt lakosság hatodával fordult elő az elmúlt hetekben, hogy az ellátási hiányok miatt nem tudott alapvető élelmiszereket vásárolni.
Agrár Orbán Viktor: nem lehet hitelből emelni a béreket
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 08:49
A szokásos pénteki interjú egyik központi témája volt a bérek emelése. Orbán Viktor ennek kapcsán azt hangsúlyozta, hogy számos területen sikerült előrelépni, köszönhetően a jó gazdasági teljesítménynek. Bár vannak jogos igények a miniszterelnök szerint, ugyanakkor felelőtlenség lenne, ha hitelből emelnének béreket.
Agrár Kritikus helyzet a műtrágyapiacon: a Nitrogénművek Zrt. is támogatja a felhívást
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 18:23
A Nitrogénművek is támogatja az Európai Műtrágyagyártók Szövetségének azt a felhívását, mellyel az Európai Bizottsághoz és a tagállamok hatóságaihoz fordulnak a műtrágyapiacon kialakult kritikus állapot azonnali kezelésével kapcsolatban.
Agrár Műtrágya-botrány: reagált az orosz gyártó
Szakonyi Péter | 2021. október 7. 16:07
Több mint 10 milliárd forintos kárt okozhatott a gazdáknak és bankoknak egy műtrágyakereskedő cég - írtuk meg egy hónappal ezelőtt. A Keleti Agrár Kft. egy oroszországi központú vállalkozás, a PhosAgro termékeit értékesítette - jelentős árkedvezménnyel. De árut nem szállítottak, csak a pénzt vették fel. A botrány tovább folytatódik.
Agrár Jelentős a Magyar Bankholding szerepe az agráriumban
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 14:37
A Magyar Bankholding tagbankjai, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank összesen közel 500 milliárd forintnyi hitel- és lízingállománnyal rendelkeznek az agrárszektorban, ami együttesen több mint 25 százalékos piaci részesedést jelent.
Agrár Búcsút inthetünk az olcsó gyümölcsöknek
Privátbankár.hu | 2021. október 5. 10:13
Korszakhatáron a gyümölcstermesztés: az éghajlatváltozás máris mutatkozó kedvezőtlen hatásai és a munkaerőhiány drámaian rontotta a gyümölcsültetvények jövedelmezőségét az elmúlt évtizedben.
Agrár Töretlenül nő a villamosenergia fogyasztás
MTI | 2021. szeptember 17. 10:34
Ötéves csúcsra emelkedett júliusban a hazai bruttó villamosenergia-fogyasztás, 7,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban; a rendszerterhelés maximuma több napon is megdöntötte a nyári csúcsértékeket - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken.
Agrár Kész, vége! Kivonul Magyarországról a horvát Mlinar pékséghálózat
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 11. 12:20
Hamarosan az összes magyar egységét bezárja és kivonul erről a piacról a horvát Mlinar pékséghálózat. Más országokban viszont folytatja.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos