Nem ilyen szerencsések a szabadföldi paprikatermesztők, akik azonban csak közepeset zárnak az esőzések miatt - mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke.
Ledó Ferenc hangsúlyozta: a hajtatott paprika esetében a jó minőségi- és mennyiségi hozam mellett idén a termelői árak is jobban alakultak. Ez utóbbi a kevesebb importnak és jobb szabályozásnak, valamint a növekvő vásárlóerőnek tulajdonítható.
A szabadföldi termesztésű paprika esetében ugyan nagy fagy- és viharkárok nem voltak, de a sok csapadék komoly növényvédelmi problémákat, jelentős hozam- és minőségkiesést okozott.
Rengeteg paprikát termesztünk
Az FruitVeB elnöke emlékeztetett: Magyarországon mintegy 200 ezer tonna paprikát termelnek. A hajtatott paprika 90 százalékát, míg a szabadföldi termesztésből származó paprika 20-25 százalékát értékesítik közvetlenül a fogyasztóknak, a többit feldolgozzák. Hajtatásból mintegy 1500-1600 hektáron évi 165-170 ezer tonna jórészt fehér paprikát, hegyes erőst és kápiát termesztenek, de kisebb mennyiségben paradicsom- és Kalifornia paprika is előfordul.
A szabadföldi termesztés 950-1100 hektáron folyik, és évente 32-37 ezer a terméshozam. Ebből 25-30 ezer tonnát exportálnak, elsősorban a német piacra. A legnagyobb területen a kápia paprikát, a paradicsom-, valamint a fehérpaprikát termesztik, míg kimondottan konzervipari célokra az alma- és Pfefferoni paprikát.