A Mangalicatenyésztők Orszgos Egyesületének elnöke, Tóth Péter elmondása szerint ez az első alkalom, hogy nyers húst, és nem már feldolgozott terméket szállítanak a Amerikába. Az első szállítmány egyelőre 60 kilogramm húst takar, ebből főznek majd a mangalicát népszerűsítő gasztronómiai bemutatókon, egyebek mellett Houstonban, Dallasban és New Yorkban. A tenyészték évente átlagosan 3,6-4 milliárd forintot keresnek az exporttal, a feldolgozott termékekkel együtt ez a 9-10 milliárd forintot is eléri.
Az elmúlt 6-7 évben csupán Ázsiába szállítottak a hungarikumnak számító fajta húsából, amit a prémium termékek között értékesítettek. Magyarországon jelenleg mintegy 60 ezer hízó van, ennek harmadát vágóhídon vágják le, amit aztán főleg Spanyolországba, Németországba, Svédországba és Angliába exportálnak, az ázsiai régióban pedig Japán, Szingapúr, Hongkong és Tajvan alkotják a fő felvásárló erőt.