2p
Hivatalosan is elfogadta hétfőn az Európai Unió Tanácsa azokat az új szabályokat, amelyek lehetővé teszik, hogy minden uniós tagállam maga döntse el, hogy engedélyezi-e a területén a genetikailag módosított organizmusok (GMO) termesztését.

A GMO-k uniós engedélyezési szabályai tavaly tavasszal kerültek ismét reflektorfénybe. Egy-egy GMO-ról ugyanis két bizottságnak és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak (EFSA) kell döntenie. Ha az EFSA támogatja és egyik bizottság sem ellenzi, akkor az Európai Bizottság köteles kiadni a termesztési engedélyt, amely az egész Európai Unióra érvényes. Ez alól csak az úgynevezett védzáradék alkalmazásával bújhat ki minden tagállam, amelyet eredetileg nem erre a célra találtak ki, és amelynek nagyon szigorú feltételei vannak.

Stop a kukoricának

A tagállamok kormányainak képviselőiből álló tanács csak akkor tudja megakadályozni az engedély kiadását, ha az uniós tagok minősített többsége határozottan ellene szavaz. Tavaly tavasszal egy GMO-kukorica esetében nem volt meg ugyan a súlyozott minősített többség, de szám szerint a tagországok döntő hányada ellenezte az engedély kiadását. Ez mozdította ki a patthelyzetből a most elfogadott jogszabály tervezetét.

Az új jogszabály az engedélyezési eljárást nem változtatja meg, de minden tagállamnak lehetőséget ad arra, hogy betilthassák GMO-k termesztését saját területükön. Hivatkozhatnak például környezetvédelmi szempontokra, várostervezési igényekre, társadalmi és gazdasági hatásokra, más termékek szennyezésére, vagy agrárpolitikai célokra. A tagállamok egyes konkrét növényfajtákat, vagy egyes tulajdonságot hordozó növényeket is betilthatnak.

Az Európai Parlament már januárban elfogadta a jogszabály-tervezetet, amely így 20 nappal azt követően lép majd hatályba, hogy közzéteszik az EU hivatalos közlönyében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Francia szélsőbalosok rárontottak a mezőgazdasági víztárolóra – aszálykár?
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 11:35
Francia rendőrök csaptak össze víztároló-ellenes tüntetőkkel La Rochelle-ben, ahol többen megsérültek.
Agrár Sokkal több pénzt akarnak a magyar gazdák az EU-tól Orbán Viktor segítségével
Privátbankár.hu | 2024. július 3. 10:22
A magyar EU-elnökség alatt több uniós támogatást akarnak az édesvízi halgazdálkodásra és a talajvédelem elősegítésére.
Agrár Génmódosított kukoricát is lehet élelmiszerként használni - Brüsszel megadta az engedélyt
Privátbankár.hu | 2024. július 2. 17:44
Az Európai Bizottság két, géntechnológiával módosított kukoricafajta élelmiszerként és takarmányként való felhasználását engedélyezte - közölte kedden a brüsszeli testület.
Agrár Ukrajna túllépte a határt, az EU rögtön intézkedett
Privátbankár.hu | 2024. július 2. 16:07
Az Európai Unió keddtől újra vámokat vezetett be az ukrán cukor és tojás importjára.
Agrár Drágulhat a hús, ha divatba jön az új adó
Buksza blog | 2024. június 27. 14:31
A világ első mezőgazdasági szén-dioxid-kibocsátási adójának bevezetésével Dánia megtette az első lépést, amelynek követői lehetnek más országok is.
Agrár Megszületett az EU első agrárszektoros széndioxid-adója
Szirmai S. Péter | 2024. június 27. 05:38
Dánia 2030-tól szén-dioxid-adót vet ki a mezőgazdaságra, miután a kormány hétfőn megállapodott az agrár- és zöldszervezetekkel.
Agrár A Zwack is megszenvedte a tavalyi horribilis inflációt
Privátbankár.hu | 2024. június 26. 16:32
Mégis lesz osztalékfizetés, így döntöttek a most megtartott éves közgyűlésen.
Agrár Milliókat bukhatnak a mezőgazdasági vállalkozók
Privátbankár.hu | 2024. június 25. 09:13
Több tényező is egyszerre sújtja őket.
Agrár Kell-e félnünk az újabb járvány-berobbanástól?
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 08:55
Mit tehetünk ellene?
Agrár Bezárja csíkszeredai gyárát a tejfeldolgozó Lactalis
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 15:54
Az üzem mind a 95 munkavállalóját elbocsátják, a csíkszeredai üzem feladatait a Lactalis négy másik romániai üzeme veszi át - írja az economica.net a vállalat közleménye alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG