<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A szaktárca szerint ugyanakkor jó állapotban vannak az őszi vetések.

A szokatlanul meleg időjárás ellenére is jó állapotban vannak az őszi vetések, például az őszi kalászos gabonák és az őszi káposztarepce - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön az MTI-vel.

A szaktárca tájékoztatása szerint az őszi vetések többségében jó állapotban, kellően megerősödve mentek a télbe. Ezt a december elején elvégzett állapotminősítés is alátámasztotta. Eddig a növények jól teleltek, erőteljes növekedésűek, jelenleg jó állapotban vannak. Egyes területeken azonban a téli csapadékhiány jelei már mutatkoznak.

Gond lehet a szőlőkben

A kertészeti kultúrák esetében továbbra is változatlanul fennáll azonban annak a veszélye, hogy a jelenlegi mélynyugalmi időszak idő előtt megszakadhat. Amennyiben hótakaró nélküli, hosszantartó komoly fagyok jönnek, megbecsülhetetlen károkat okozhatnak az álló kultúrákban, a szőlő-, és gyümölcsültetvényekben.

Mind a szántóföldi, mind pedig a kertészeti kultúrák esetében számolni kell azzal, hogy a szokatlanul enyhe időjárás következtében jelentősen megnőhet a kórokozók és kártevők áttelelésének, felszaporodásának veszélye. Ez a későbbiek során fokozott kockázati tényezőt jelenthetnek. Ezért a kártevők elleni védekezésre is fel kell készülniük a gazdáknak.

Január harmadik hetében is tovább tart az országszerte szokatlan enyhe szinte tavasziassá vált időjárás. A hajnali órákban csak ritkán csökkent fagypont alá a hőmérséklet, a napi maximum pedig egyes helyeken több esetben is 10-15 Celsius-fok között alakult. Az elmúlt 30 napban eddig lehullott csapadék mennyisége mintegy 1-24 milliméter, az országos pedig a sokéves átlag alatt maradt, mintegy 50 milliméter körül alakult.

Agrár Lassabban gyorsult az élelmiszer-infláció
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 13:52
De még mindig rettentően magasak az árak.
Agrár Elégedett lehet Nagy Márton, ha értesül a Tesco legújabb lépéséről
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 11:24
Mától vasárnapig akciózik a kiskereskedelmi áruházlánc.
Agrár Nemcsak Magyarországon alkalmazzák előszeretettel a rejtett áremelést
Molnár Csaba | 2023. június 7. 13:57
A brit vásárlók a "zsugorodási infláció" áldozatává válnak, azaz egyre kisebb kiszerelésekért kell ugyanannyit fizetniük. Ez nagyon nem tetszik nekik.
Agrár A németek már a háború utánra készülnek Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 14:26
Berlin az ukrán mezőgazdaságba, azon belül is a zöldség- és gyümölcstermesztésre, kertészetre (is) fókuszál. Az agrártárca egy fejlesztési projekt keretében eurómilliókkal száll be az ukrán mezőgazdaságba.
Agrár Van, ahol már csökken az élelmiszerek inflációja
Privátbankár.hu | 2023. május 30. 13:52
Az élelmiszer-infláció májusban közel két év óta először lassult nagy-Britanniában, de továbbra is a valaha mért második leggyorsabb éves emelkedés maradt. A brit élelmiszer-drágulás üteme közel két év óta először csökkent - de éves szinten még mindig a 15 százalék feletti tartományban mozog.
Agrár Az éghajlati katasztrófa az egekbe hajtja a misztikus alapélelmiszer árát
Molnár Csaba | 2023. május 23. 09:47
A Spanyolországban tavaly óta tartó súlyos aszály nagy tempóban hajtotta felfelé az olívaolaj árát. Jelenleg több mint 45 százalékkal nőttek a jegyzések a tavalyiakhoz képest, de nem lehet kijelenteni, hogy itt a drágulás vége. A piacon már jó ideje érezhetőek a klímaváltozás hatásai, ám a kedvezőtlen folyamatok az elmúlt két évben felgyorsultak és állandósult a bizonytalanság és a hektikus üzletmenet.
Agrár Pánikban vannak az agrárgazdák - pedig van megoldás!
Privátbankár.hu | 2023. május 22. 12:45
Sok fejtörést okoz az e-permetezési napló.
Agrár Gyökeres változás a Tesco élelmiszerkínálatában
Molnár Csaba | 2023. május 22. 12:23
Jelentős változás állt be a britek élelmiszerfogyasztásának szerkezetében, amennyiben immár 34 százalékra tehető a húst részben vagy teljesen elhagyók aránya. A legnagyobb szigetországi kiskereskedelmi lánc ehhez alkalmazkodva kínálatában jelentősen növeli és szélesíti a vegetárius étkezéshez szükséges alapanyagok és (fél)készételek kínálatát.
Agrár Erre sokan vártak: Putyin külügyminisztere fontos bejelentést tett
Privátbankár.hu | 2023. május 18. 14:15
Szergej Lavrov a gabonamegállapodás kapcsán tett fontos bejelentést.
Agrár Jobb hangulatba kerültek a magyar gazdák is
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 15:05
Alapvetően egyre bizakodóbbak az agrárium és az élelmiszeripar termelői.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG